Η οικονομική κρίση που πλήττει την ευρωζώνη «δεν προέρχεται από την Ελλάδα, ενώ πιθανή έξοδός της, δεν θα λύσει το πρόβλημα, αλλά θα δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερο, καθώς και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα ακολουθήσουν με απρόβλεπτες συνέπειες».
Σύμφωνα με την ομογενειακή εφημερίδα “Νέος Κόσμος” ο κ. Κένι διατείνεται ότι «ακόμα και αν οδηγηθεί εκεί η κατάσταση, τότε η έξοδος θα πρέπει να γίνει ελεγχόμενα, προγραμματισμένα και οργανωμένα, ώστε να είναι προετοιμασμένο το ευρωπαϊκό αλλά και το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα να απορροφήσουν τις συνέπειες με τις μικρότερες δυνατές απώλειες». Σε αντίθετη περίπτωση, οι απώλειες θα είναι «τραγικές», ενώ «θα κληθούν οι κεντρικές τράπεζες σε παγκόσμιο επίπεδο να στηρίξουν το διεθνές χρηματοπιστωτικό οικοδόμημα».
Εντούτοις, διευκρινίζει ότι πιθανή έξοδος της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση «θα είναι επωφελής για τη χώρα, στο βαθμό που η ελληνική οικονομία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, στην οποία περίπτωση το υποτιμημένο εθνικό νόμισμα θα καταστήσει τη χώρα εξαιρετικά ελκυστικό τουριστικό προορισμό και επενδυτικό παράδεισο».
Σε ερώτηση της δημοσιογράφου εάν για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί υπεύθυνη είναι η Ελλάδα, ο κορυφαίος οικονομολόγος απαντά ότι «αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα καταλογίζονται όλα τα δεινά που συμβαίνουν σε παγκόσμιο επίπεδο, από τη μια άκρη του πλανήτη ως την άλλη. Στην πραγματικότητα, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εξίσου υπεύθυνη, που έλαβε μια τόση σημαντική και εξόχως δεσμευτική, οικονομικής φύσεως, απόφαση με πολιτικά κριτήρια».
Αφετέρου, σχολιάζει την σχεδόν αποκλειστική επίρριψη ευθυνών από τα διεθνή μέσα στην Ελλάδα για τις απώλειες στα διεθνή χρηματιστήρια, εξηγώντας και πάλι ότι «οι απώλειες οφείλονται εν μέρει μόνο στην πολιτική αστάθεια και αβεβαιότητα που επικρατεί στην Ελλάδα. Η πτώση του αυστραλιανού δολαρίου και των αγορών γενικότερα οφείλεται κατά κύριο λόγο στην οικονομία της Ασίας και ιδιαίτερα της Κίνας, καθώς οι ενδείξεις τους τελευταίους μήνες δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές».
Εν κατακλείδι, στην ερώτηση της δημοσιογράφου, πότε προβλέπει πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο κ. Kenny απαντά ότι «σύμφωνα με την πάγια θέση του για έξοδο από το ευρώ μόνο ελεγχόμενα και προγραμματισμένα, στην περίπτωση που οδηγηθεί εκεί τελικά κατάσταση, θα απαιτηθούν διεργασίες τουλάχιστον 12 μηνών μεταξύ των κυβερνήσεων».
Εξάλλου, σε ραδιοφωνική εκπομπή του δικτύου ABC News φιλοξενείται συνέντευξη του «έγκριτου Βρετανού οικονομολόγου Sav Savouri, επικεφαλής εταιρείας hedge funds με έδρα στο Λονδίνο», ο οποίος τονίζει ότι «κανείς δεν μπορεί να εκδιώξει την Ελλάδα από την ευρωζώνη. Οι ίδιοι οι Έλληνες θα αποφασίσουν εάν επιθυμούν να παραμείνουν ή όχι».
Το βράδυ του Σαββάτου, 23 Νοεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης…
Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της αυριανής διαδικασίας εκλογής προέδρου (Κυριακή 24 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με ανακοίνωση…
Σε πολύ δύσκολη θέση είναι οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ που υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ, καθώς μετά…
Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα…
Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το, το πιο ζεστό σε βάθος σαρακονταετίας…
Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…
This website uses cookies.