ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Γονίδιο «διπλασιάζει» τον κίνδυνο θανάτου ανάλογα με την καταγωγή – Η πιο «επικίνδυνη» περιοχή

Επιστήμονες στη Βρετανία ανακάλυψαν ένα γονίδιο που φαίνεται να διπλασιάζει τον κίνδυνο βαριάς Covid-19 και θανάτου λόγω ανεπάρκειας των πνευμόνων.

Εκτιμάται ότι το 15% των ανθρώπων ευρωπαϊκής καταγωγής και το 60% εκείνων από τη Νότια Ασία φέρουν αυτό το γονίδιο υψηλού κινδύνου με την ονομασία LZTFL1. Πρόκειται για τον πιο σημαντικό γενετικό παράγοντα κινδύνου για σοβαρή Covid-19 που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα και η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή γενετικής Τζέιμς Ντέιβις του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής “Nature Genetics”, σύμφωνα με το BBC και τη “Γκάρντιαν”, χρησιμοποίησαν ένα συνδυασμό τεχνητής νοημοσύνης και νέας μοριακής τεχνολογίας για να εντοπίσουν το εν λόγω γονίδιο.

Το γονίδιο, όπως τόνισαν οι επιστήμονες, δεν επηρεάζει εξίσου όλους τους πληθυσμούς (ασθενείς π.χ. από Πακιστάν, Μπαγκλαντές και Ινδία κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν), ενώ ο ατομικός κίνδυνος για όσους το έχουν στο DNA τους, επίσης ποικίλει ανάλογα με διάφορους άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία και κοινωνικο-οικονομικοί παράγοντες.

Ο δρ Ντέιβις ανέφερε ότι “μολονότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε το γονιδίωμα μας, τα ευρήματα μας δείχνουν ότι οι άνθρωποι με αυτό το γονίδιο υψηλότερου κινδύνου είναι πιθανό πως θα ωφεληθούν κατ’ εξοχήν από τον εμβολιασμό τους”.

Το συγκεκριμένο γονίδιο καθιστά τους πνεύμονες των ασθενών με λοίμωξη Covid-19 πιο ευάλωτους στον κορονοϊό, απενεργοποιώντας μάλλον ένα ζωτικό προστατευτικό μηχανισμό που συνήθως διαθέτουν τα επιθηλιακά κύτταρα των πνευμόνων, με αποτέλεσμα ο ιός να μολύνει και να καταστρέφει πιο εύκολα τα κύτταρα αυτά.

Οι ερευνητές θεωρούν σημαντικό ότι το γονίδιο LZTFL1 έχει επίπτωση στους πνεύμονες, αλλά όχι στο ανοσοποιητικό σύστημα, οπότε δεν εξασθενεί την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού μετά από εμβόλιο Covid-19. Άλλοι επιστήμονες πάντως εμφανίστηκαν πιο επιφυλακτικοί και τόνισαν την ανάγκη τα νέα γενετικά ευρήματα να επιβεβαιωθούν.

 

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Κριτική για καθυστερήσεις στην καταχώριση του κρητικού ελαιόλαδου ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ)

Την αμέλεια και την έλλειψη συντονισμού από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και…

28 mins ago

Βρήκαν τον επικίνδυνο οδηγό με τα 8άρια και τον …περιποιήθηκαν με πρόστιμα

Χρειάστηκαν ώρες να τον βρουν και να τον ταυτοποιήσουν, τον βρήκαν όμως και τον …περιποιήθηκαν…

44 mins ago

Κυνική ομολογία από Στιβ Μπάνον: Τα λεφτά του Έλον Μασκ θα μας βοηθήσουν να κάνουμε την Ευρώπη λαϊκιστικό παράδεισο

Ο πλούτος και η επιρροή του δισεκατομμυριούχου τεχνολογίας Έλον Μασκ είναι πολύτιμα όπλα για την…

1 hour ago

HMPV: Η πρώτη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τον μεταπνευμονοϊό – «Δεν είναι νέος ιός», τι ισχύει με τα κρούσματα – Πώς μεταδίδεται, οι συστάσεις

Δεν σχετίζεται το περιστατικό με τον ασθενή στη Θεσσαλονίκη που πάσχει από μεταπνευμονοϊό με τα…

1 hour ago

Το «μεγάλο Ισραήλ» οραματίζεται ο Νετανιάχου – Σάλος για το βιβλικό χάρτη του ισραηλινού ΥΠΕΞ, στα «κάγκελα» οι αραβικές χώρες

«Φωτιές» άναψε ανάρτηση του ισραηλινού ΥΠΕΞ που απεικονίζει βιβλικό χάρτη του Ισραήλ με τα όρια του εβραϊκού…

1 hour ago

This website uses cookies.