Μπορεί η Ε.Ε. να… δυσκολεύεται να προχωρήσει σε έγκριση του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V, παρά τις πιέσεις και χωρών-μελών, ωστόσο φαίνεται ότι η Τουρκία δεν έχει τέτοια ζητήματα.
Αντιθέτως, η Άγκυρα άρχισε με τη Ρωσία συνομιλίες για την παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα παραλάβει έως τα τέλη Μαΐου 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων.
Η Τουρκία μέχρι στιγμής χρησιμοποιεί εμβόλια της κινεζικής φαρμακοβιομηχανίας Sinovac Biotech Ltd και έχει πραγματοποιήσει 14,13 εκατομμύρια εμβολιασμούς πολιτών, εκ των οποίων 8,18 εκατομμύρια έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου από τις 14 Ιανουαρίου όταν ξεκίνησαν οι μαζικοί εμβολιασμοί σε όλοι την χώρα.
Σε ανακοίνωση του μετά την συνάντηση που είχε με το αρμόδιο επιστημονικό συμβούλιο για τον κορωνοϊό, o Κoτζά δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία θα παραλάβει στις αρχές Απριλίου 4,5 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου που ανέπτυξαν οι εταιρείες Pfizer και BioNTech.
«Ασφαλές και σίγουρο το Sputnik-V»
Την ίδια στιγμή η Ρωσία πλέκει το εγκώμιο του εμβολίου της. Τα περιστατικά μόλυνσης από τον κορωνοϊό μετά τον εμβολιασμό με το Sputnik-V είναι σπάνια και εντοπίζονται εντός τριών εβδομάδων από την δεύτερη δόση, όταν δεν έχει διαμορφωθεί ακόμη πλήρως η ανοσία, ανέφερε ο διευθυντής του επιστημονικού κέντρου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Ν. Γκαμαλέι που ανέπτυξε το ρωσικό εμβόλιο Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ.
«Κατά την διάρκεια της περιόδου που έπεται του εμβολιασμού, παρατηρούμε σπάνια περιστατικά μόλυνσης ατόμων που έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου και μεμονωμένα περιστατικά μόλυνσης σε άτομα που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και στους οποίους δεν έχει ολοκληρωθεί μετά τον εμβολιασμό η διάρκειας 21 ημερών περίοδος που απαιτείται για να αποκτηθεί η ανοσία», δήλωσε ο Γκίντσμπουργκ.
Ασφάλεια μετά τη δεύτερη δόση
Ο Γκίντσμπουργκ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, δήλωσε επίσης ότι εμβολιασμένος και προστατευμένος από τον κορωνοϊό θεωρείται κάποιος που έχει κάνει την δεύτερη δόση του εμβολίου και έχουν περάσει τρεις εβδομάδες. «Οι παρατηρήσεις μας δείχνουν ότι στα άτομα νεαρής ηλικίας η ανοσία κατά κανόνα διαμορφώνεται γρηγορότερα απ’ ό,τι στα άτομα μεγάλης ηλικίας και ιδιαίτερα σ’ εκείνους που είναι άνω των 60 ετών για τους οποίους απαιτείται περισσότερος χρόνος», δήλωσε ο Γκίντσμπουργκ.
Επέστησε επίσης την προσοχή σε όλους όσους έχουν εμβολιασθεί να συνεχίσουν να τηρούν τα ατομικά μέτρα προστασίας: να φορούν μάσκες, να πλένουν τα χέρια τους και να τηρούν τις αποστάσεις, ιδιαίτερα την περίοδο μεταξύ της πρώτης και δεύτερης δόσης του εμβολίου και για τρεις εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση του εμβολίου. Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό να το κάνουν άτομα άνω των 60 ετών, καθώς όπως είπε ο κίνδυνος να μολυνθούν και να έχουν επιπλοκές είναι εξαιρετικά μεγάλος και αυτό το βλέπουμε στην πράξη.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, με δήλωσή του προς τα μέσα ενημέρωσης, τοποθετήθηκε σχετικά με…
Ο γνωστός δημοσιογράφος και εκδότης Τάσος Δούσης, με αφορμή την προβολή της ταινίας «Υπάρχω», που…
Πολυνίκης αναδείχθηκε η Κρήτη στα Travelers’ Choice™ Awards 2025 της Tripadvisor, της μεγαλύτερης ταξιδιωτικής πλατφόρμας στον χώρο…
Καθοδική πορεία κατεγράφη για τις εξαγωγές της Κρήτης κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024, σύμφωνα με…
Λίγα μόλις 24ωρα μετά τον 66χρονο Βρετανό που οδηγούσε επικίνδυνα κάνοντας "οχτάρια" επί του ΒΟΑΚ, στον…
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της 60χρονης που εντοπίστηκε σε κωματώδη κατάσταση στο σπίτι της στο…
This website uses cookies.