ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός και κατοικίδια ζώα: Τι πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες – Η βρετανική μετάλλαξη μεταφέρεται σε σκύλους και γάτες

Ανησυχία επικρατεί σε όλη τη χώρα, καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού ξεπερνούν καθημερινά τα 3.000 σε αριθμό.

Το γεγονός αυτό απασχολεί και αρκετούς ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, οι οποίοι δεν γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίσουν αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση και πώς να προστατεύσουν τα κατοικίδιά τους.

Τους φόβους τους εντείνει η εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού, για τις οποίες δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία στο πώς επηρεάζουν τα κατοικίδια.

Η βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού ανιχνεύθηκε σε σκύλους και γάτες, τόσο στην Ευρώπη (Βρετανία και Ιταλία), όσο και στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό «Science».

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Α & Μ του Τέξας ανίχνευσαν τη βρετανική μετάλλαξη σε ένα σκύλο και μια γάτα στο ίδιο σπίτι, όπου ο ιδιοκτήτης είχε νωρίτερα διαγνωστεί θετικός για τον κορωνοϊό. Όλα τα κατοικίδια, τόσο στη Βρετανία όσο και στις ΗΠΑ, έχουν ανακάμψει πλήρως, εκτός από μια γάτα που χρειάστηκε ευθανασία, όπως αναφέρει το «Science».

Οι κτηνίατροι εμφανίζονται καθησυχαστικοί, αλλά παράλληλα δίνουν έμφαση στους κινδύνους που καραδοκούν.

Οι διακεκριμένοι κτηνίατροι και ιδρυτές της Κτηνιατρικής Μονάδας Υγείας, Μιλτιάδης Μάρκου και Ανθή Ανατολίτου, μίλησαν στο topontiki.gr και στη δημοσιογράφο Υπατία Κοκκινάκη, προκειμένου να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα που απασχολούν τους ιδιοκτήτες των κατοικίδιων ζώων.

Η μετάδοση του κορωνοϊού στα κατοικίδια ζώα

Ο Μιλτιάδης Μάρκου, ο οποίος είναι ακτινολόγος – χειρουργός – εντατικολόγος κτηνίατρος, δήλωσε ότι «σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα, δεν υπάρχουν κάποιες αποδείξεις που επί της ουσίας δείχνουν μια έντονη τάση εξάπλωσης του κορωνοϊού μεταξύ του ανθρώπου και των ζώων. Ουσιαστικά υπάρχουν κάποια μεμονωμένα περιστατικά και κάποιες τάσεις σε συγκεκριμένα είδη ζώων».

«Αυτό το οποίο έχει βρεθεί, για την ώρα, είναι ότι ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στους ανθρώπους είναι μικρός. Και ο ιός κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί να μεταφερθεί από τον άνθρωπο στα ζώα. Δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι τα κατοικίδια ζώα παίζουν σημαντικό ρόλο στη μετάδοση της ασθένειας COVID-19 μεταξύ τους είτε και στον άνθρωπος. Ο αριθμός των κατοικίδιων ζώων που έχουν μολυνθεί παγκοσμίως είναι πάρα πολύ μικρός σε σύγκριση με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν νοσήσει. Οπότε, τα κατοικίδια ζώα δεν προσφέρουν σημαντικά στη διασπορά του ιού. Έχουν πολύ μικρή συμμετοχή σε αυτό».

«Η πανδημία συνεχίζει να καθοδηγείται από τη μετάδοση που υπάρχει μεταξύ των ανθρώπων»

«Κάποιες έρευνες από τα πιο πρόσφατα δεδομένα έχουν καταλήξει ότι σε κάποια εκτροφεία με μινκ υπάρχει μια τάση μετάδοσης από τα μινκ, που ενδεχομένως μόλυναν κάποιους από τους ανθρώπους οι οποίοι εργάζονταν στα ίδια τα εκτροφεία, αλλά είναι λίγο ειδικές οι συνθήκες. Είναι μεγάλος ο αριθμός των ζώων, είναι λίγο παράξενα τα πράγματα εκεί πέρα. Οπότε, πρόκειται για κάτι για το οποίο μιλάμε πολύ διστακτικά και κάτι που ακόμα ερευνάται» επισήμανε ο Μιλτιάδης Μάρκου.

«Έχει βρεθεί ανά τον κόσμο η μετάδοση του κορωνοϊού σε διάφορα είδη ζώων και σε κατοικίδια, αλλά και σε ζώα ζωολογικών κήπων. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχεί ή να μας αγχώνει γιατί έχουμε κατοικίδια ζώα στο σπίτι μας. Δηλαδή, δεν χρειάζεται να φοβόμαστε ότι θα κολλήσουμε τον ιό από τα κατοικίδιά μας. Πιο πιθανό είναι να συμβεί το ανάποδο» πρόσθεσε.

Οι κίνδυνοι

Σε ερώτηση αν το κατοικίδιο ζώο κινδυνεύει σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του μεταδώσει τον ιό, ο Μ. Μάρκου απάντησε ότι «αν κολλήσει, το ζωάκι κινδυνεύειΥπάρχουν περιπτώσεις που κάποια ζώα που κόλλησαν, πέρασαν ουσιαστικά ασυμπτωματικά τη νόσο. Δηλαδή, βρέθηκαν να είναι θετικά, αλλά δεν είχαν ιδιαίτερη συμπτωματολογία. Υπάρχουν κάποια που εμφάνισαν πιο ήπια συμπτώματα και υπάρχουν και κάποια που εμφάνισαν εντονότερα συμπτώματα».

«Υπάρχει ένα περιστατικό με μία γάτα, η οποία οδηγήθηκε στην ευθανασία γιατί δεν είχε ανταποκριθεί στην αγωγή, την οποία της χορήγησαν οι γιατροί. Αλλά σε γενικές γραμμές φαίνεται ότι είναι κάτι το οποίο και τα ζώα στην πλειοψηφία τους δεν το περνούν σε σημαντικό βαθμό» ανέφερε.

Κορωνοϊός: Τα συμπτώματα στα κατοικίδια ζώα

Από την πλευρά της, η χειρούργος κτηνίατρος Ανθή Ανατολίτου επισήμανε ότι «αρκετοί σκύλοι και γάτες μετά την μόλυνση COVID-19 παραμένουν ασυμπτωματικοί. Μερικοί μπορεί να εμφανίσουν ειδικά συμπτώματα όπως πυρετό, βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, φτάρνισμα, ρινικό έκκριμα, διάρροια, εμετό, λήθαργο κ.α.».

Σε σχέση με το νέο βρετανικό στέλεχος του κορωνοϊού και τα περιστατικά που εμφανίστηκαν και σε σκύλους και σε γάτες, είπε ότι «ήταν λίγο ενδιαφέρον το γεγονός, κυρίως από την άποψη ότι η κλινική εκδήλωση έγινε με σοβαρές καρδιακές ανωμαλίες δευτερογενούς μυοκαρδίτιδας, χωρίς να παρουσιάζουν πρωτογενή συμπτώματα στο αναπνευστικό τους τα ζώα. Σε σχέση με αυτό, όταν κάποιος ιδιοκτήτης πιστεύει ότι το κατοικίδιο εμφανίζει κάποιο πρόβλημα, θα πρέπει να μιλάει με τον κτηνίατρό του για να του λύνει οποιεσδήποτε απορίες γιατί ακόμα είναι όλα ρευστά».

«Για παράδειγμα, το βρετανικό στέλεχος δεν εμφάνισε κανένα πρόβλημα στο αναπνευστικό. Παρουσίασε κατευθείαν καρδιακό πρόβλημα. Οπότε για οποιαδήποτε διαταραχή, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να είναι σε επικοινωνία με τον κτηνίατρό τους, χωρίς βέβαια να αγχώνονται συνεχώς ότι το κατοικίδιό τους έχει κολλήσει κάτι» τόνισε.

Κατοικίδια ζώα: Τι πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες

«Καλό είναι οι ιδιοκτήτες να συμπεριφέρονται στα κατοικίδιά τους όπως και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τουςΝα μην τα αφήνουν να αληλλεπιδρούν με ανθρώπους έξω από το σπίτι κατά τη διάρκεια της βόλτας. Να μην αφήνουν τις γάτες να βγαίνουν έξω από το σπίτι την περίοδο αυτή» υποστήριξε η Ανθή Ανατολίτου.

«Επίσης, στο πάρκο, καλό είναι οι ιδιοκτήτες των σκύλων να αποφεύγουν τον συνωστισμό και μέρη που συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός ανθρώπων. Όσο είναι δυνατόν να αποφεύγουν να αγγίζουν αντικείμενα όπως παιχνίδια άλλων σκύλων, μπολ νερού, λουριά άλλων σκύλων» συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια, η Ανθή Ανατολίτου επισήμανε ότι «οπωσδήποτε πρέπει να καθαρίζουν και να απολυμαίνουν οποιοδήποτε αντικείμενο χρησιμοποίησαν όταν πήγαν στο πάρκο, όπως το λουρί του ίδιου τους του ζώου, τα παιχνίδια του ζώου τους και τα μπολ νερού».

«Προσοχή όμως, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν χημικά, όπως απολυμαντικά, αλκοόλες, οξυζενέ ή άλλα προϊόντα όπως αντισηπτικά χεριών ή επιφανειών πάνω στο δέρμα του σκύλου τους μετά τη βόλτα. Γιατί προκαλούν δερματίτιδες και είναι κάτι που το βλέπουμε και αρκετά συχνά την τελευταία περίοδο» υπογράμμισε.

Τι συμβαίνει στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης διαγνωστεί θετικός στον κορωνοϊό

Σύμφωνα με την κτηνίατρο Ανθή Ανατολίτου, «δεν υπάρχει λόγος να απομακρύνεται το κατοικίδιο από το σπίτι, στο οποίο οι άνθρωποι έχουν νοσήσει ή νοσούν με COVID-19, εκτός αν δεν είναι οι ίδιοι σε θέση να το φροντίσουν λόγω της σοβαρής κατάστασής τους».

«Αν η οικογένεια βρίσκεται σε υποχρεωτικό εγκλεισμότο ίδιο θα πρέπει να ισχύει και για το κατοικίδιο ζώο. Καλό είναι επίσης, το άτομο το οποίο νοσεί να αποφεύγει την παρατεταμένη επαφή είτε με το σκύλο είτε με τη γάτα, όπως αγκαλιές, φιλιά, να τρώνε μαζί από το ίδιο πιάτο κ.α. Πρέπει να κάνει ό,τι θα έκανε και για οποιοδήποτε άλλο μέλος της οικογένειάς του» συμπλήρωσε η κτηνίατρος.

«Σε αυτή την πανδημία, θεωρούμε εμείς οι κτηνίατροι ότι οι άνθρωποι και τα κατοικίδια χρειαζόμαστε ο ένας την υποστήριξη του άλλου και ως κτηνίατροι προσπαθούμε να είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την καλή υγεία και των δύο» σημείωσε.

Κτηνίατροι: Καμία προτεραιότητα στους εμβολιασμούς

Σε αντίθεση με τις άλλες ειδικότητες ιατρών και νοσηλευτώνοι κτηνίατροι δεν έχουν λάβει προτεραιότητα στους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού παρά το γεγονός ότι έρχονται καθημερινά σε επαφή με ζώα.

«Δυστυχώς, εμείς οι κτηνίατροι δεν έχουμε λάβει μέχρι στιγμής προτεραιότητα στον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού» αποκάλυψε η κτηνίατρος Ανθή Ανατολίτου.

«Σύμφωνα με την πλατφόρμα εμβολιασμού προτεραιότητα έχουν άτομα που έρχονται σε επαφή με ζώα που μπορεί να φέρουν μεταλλαγμένα στελέχη του ιού SARS-CοV-2. Ωστόσο μέχρι τώρα, δεν έχει δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό μας» επισήμανε.

«Πριν από δύο εβδομάδες, πρώτη φορά, έγινε μια οργανωμένη κίνηση από τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο για να προωθηθεί ο εμβολιασμός μας και ευελπιστούμε πως θα έχει αποτέλεσμα. Για την ώρα, όμως, έχουν εμβολιαστεί μόνο συνάδελφοι με κριτήρια ηλικίας και άλλα, όπως αναφέρονται για όλους τους υπόλοιπους πολίτες στην πλατφόρμα εμβολιασμού» είπε.

Επίσης, σημείωσε πως «έχουμε καταθέσει τα ονόματα και τα στοιχεία ενδιαφερόμενων, όσοι κτηνίατροι θέλουμε στον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο και δεν έχουμε καμία παραπάνω ενημέρωση».

«Φανταστείτε ότι η πλατφόρμα εμβολιασμού αναφέρει τα άτομα που έρχονται σε επαφή με ζώα που πιθανόν φέρουν την μετάλλαξη. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει προβλεφθεί για τους κτηνιάτρους, τόσους μήνες αφού άρχισε ο εμβολιασμός και ακόμα προσπαθούμε» πρόσθεσε.

«Σε κάθε περίπτωση προσπαθούμε να τηρούμε αυστηρά μέτρα και με υπευθυνότητα προς τους ιδιοκτήτες και προς τα κατοικίδια ζώα ώστε να ελαχιστοποιήσουμε την έκθεση και των δύο στον ιό. Όπως πολλοί συνάδελφοι, έτσι κι εμείς, προγραμματίζουμε ραντεβού ώστε να μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση αν προκύψει κάτι», είπε.

«Οι ιδιοκτήτες δέχονται σαφείς οδηγίες τηλεφωνικά, προσκομίζουν το κατοικίδιο μόνοι τους χωρίς άλλους συνοδούς την περίοδο αυτή. Να μην παραμένουν στον χώρο του εξεταστηρίου, παρά μόνο τα ζώα να είναι μέσα. Να μην συνωστίζονται στην αίθουσα αναμονής. Όλοι σαφώς φοράμε μάσκες, ενώ όποια περιστατικά είναι δυνατόν να διευθετούνται και τηλεφωνικά. Επίσης, γίνονται τακτικές απολυμάνσεις και τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής» κατέληξε.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Εργαζόμενοι: Ωράρια «κολλημένα» στα ‘80s – Γιατί δε μειώνεται ο χρόνος εργασίας;

Γιατί οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, δεν έχουν δει καμία ουσιαστική μείωση του χρόνου εργασίας από τη δεκαετία…

6 hours ago

Κρήτη: Τι λέει ο δικηγόρος του γαμπρού για την ακύρωση του γάμου του επειδή τον έπιασαν με κοκαΐνη

Πολλές εκατοντάδες ήταν οι προσκεκλημένοι που πήγαν το απόγευμα του Σαββάτου στην εκκλησία όπου θα…

6 hours ago

Ενδοοικογενειακή βία: Περισσότερες από 15.000 γυναίκες αλλά και πάνω από 5.000 άνδρες έπεσαν θύματα το πρώτο 10μηνο του 2024

Ιδιαίτερη αύξηση στα περιστατικά για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας μέσα στο πρώτο δεκάμηνο του 2024 σε σχέση με…

6 hours ago

ΣΥΡΙΖΑ: 21.465 ψήφισαν μέχρι τις 12:00 – Χωρίς προβλήματα η εκλογική διαδικασία στα Χανιά – Τα μηνύματα των 4 υποψήφιων προέδρων από την κάλπη

Η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής στα Χανιά.…

6 hours ago

Δ. Κουτσούμπας από Ρέθυμνο: “Σε έναν κόσμο που φλέγεται, οι λαοί πρέπει να είναι οι νικητές!”

Με την συμμετοχή πλήθους κόσμου, εκπροσώπων σωματείων και μαζικών φορέων πραγματοποιείται σήμερα Κυριακή στο «Σπίτι…

7 hours ago

Ομαδικές αγωγές κατά της Booking από Ελληνες ξενοδόχους

Στη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τη Booking.com και εν γένει από τις πλατφόρμες κρατήσεων που είναι ευρύτερα γνωστές…

7 hours ago

This website uses cookies.