Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη, με πολλές χώρες να είναι στο «κόκκινο», καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού σημειώνουν μεγάλη έξαρση και προκαλούν ανησυχία στους ειδικούς ενόψει και των καλοκαιριών διακοπών.
Συγκεκριμένα, τα κρούσματα στην Ελλάδα υπερδιπλασιάστηκαν μέσα σε ένα 24ωρο, καθώς τη Δευτέρα (20/6) ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 4.832 και την Τρίτη (21/6)… 12.537.
«Έκρηξη» στην Αττική, με 7.946 νέες μολύνσεις, ενώ 764 εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη. Στην Κρήτη εντοπίστηκαν 1.263, στην Αχαΐα 335, στη Ρόδο 269 και στην Κέρκυρα 255.
Μεγάλη είναι η αύξηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα και προοιωνίζεται τουλάχιστον διατήρηση της επιδημίας σε υψηλά επίπεδα στον Άγιο Νικόλαο (+237%) και στο Ηράκλειο Κρήτης (+176%), στην Ξάνθη (+49%), στην Αλεξανδρούπολη (+47%), στη Λάρισα (+38%) και στη Θεσσαλονίκη (+37%).
Η κορύφωση του πρώιμου θερινού επιδημικού κύματος τοποθετείται χρονικά μέχρι το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου.
Τις επόμενες δύο εβδομάδες θα αποτυπωθεί το πέρασμα των υποπαραλλαγών της Omicron ΒΑ.4 και ΒΑ.5 και στα νοσοκομεία της χώρας.
Σαρηγιάννης: «Ξεκάθαρα είναι νέο κύμα πανδημίας»
O καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, είπε πως «ξεκάθαρα πρόκειται για ένα νέο κύμα πανδημίας», ενώ αναφέρθηκε και στις δύο νέες παραλλαγές του ιού, τις Όμικρον 4 και Όμικρον 5, οι οποίες όπως επισήμανε είναι «λιγότερο λοιμογόνες».
«Μπαίνει ήδη ακόμα περισσότερος κόσμος στα νοσοκομεία, απλώς ακόμα δεν το βλέπουμε στις διασωληνώσεις και στις ΜΕΘ», δήλωσε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις Έξι», διευκρινίζοντας ότι «αυτό το κύμα της πανδημίας ξεκίνησε από τις αρχές Ιουνίου και τώρα είναι σε φάση ανάπτυξης. Από την επόμενη εβδομάδα θα φαίνεται στις διασωληνώσεις και δυστυχώς, αργότερα, θα αρχίσει να φαίνεται και στους θανάτους».
Και όπως υποστήριξε ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής «θα ήταν καλό να λάβουμε μέτρα από άποψη υγειονομικής ασφάλειας».
Σύμφωνα με τον ειδικό που παρακολουθεί τους επιδημιολογικούς δείκτες και το πώς αυτοί αποτυπώνονται στα κρούσματα «ξεφεύγουμε σε σημαντικό ποσοστό από ανοσία είτε τη φυσική, μετά από νόσηση και ανάρρωση», τονίζοντας ότι είμαστε σχεδόν ακάλυπτοι όσον αφορά στη μόλυνση από τον ιό.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι «η λογική μάς λέει ότι θα πρέπει να λάβουμε κάποια μέτρα». Χαρακτήρισε, επίσης, ως λάθος το ότι σταμάτησε η διενέργεια τεστ αυτοδιάγνωσης ή rapid test σε σχολεία, εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών καθώς και στους χώρους εργασίας.
Όπως είπε, το καλό στην όλη κατάσταση είναι ότι «προλάβαμε να αποκλιμακώσουμε την πίεση στο ΕΣΥ».
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, κάλεσε τον κόσμο να μην παραλείπει να κάνει τεστ και να φοράει μάσκες όπου χρειάζεται, ακόμα και σε αεροπλάνα και πλοία, και μην είναι αυτό πια υποχρεωτικό.