Πρόσφατα το περιοδικό Economist, που εκφράζει το διεθνές συντηρητικό οικονομικό κατεστημένο, δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο με τίτλο, «Ο κορωνοϊός μπορεί να καταστρέψει τις φτωχές χώρες. Είναι προς το συμφέρον των πλούσιων χωρών να τις βοηθήσουν», επιβεβαιώνοντας για μία ακόμη φορά ότι όταν το χρηματοοικονομικό σύστημα νιώσει να κινδυνεύει να χάσει τα πάντα, ή τέλος πάντων πάρα πολλά, είναι διατεθειμένο να παραχωρήσει από πολύ, έως πάρα πολύ, από τον πλούτο του.
Αρκεί βέβαια να μην γίνει η κρίση ευκαιρία όπως πολλοί φοβούνται, για να επιβληθούν σε αυτές χώρες ακραία προγράμματα λιτότητας με την υπόσχεσή νέων δανείων με τη μορφή βοήθειας.
AP Images / Περού – 1.065 νεκροί
Μέχρι πριν από μερικές ημέρες στην Αφρική είχαν καταγραφεί 5.400 κρούσματα κορωνοϊού ενώ στην Ινδία 1.200. O ιός εξαπλώνεται, εμβόλιο ακόμη δεν υπάρχει ούτε θεραπεία προς το παρόν και η φαρμακευτική αγωγή γίνεται με φάρμακα που έχουν δημιουργηθεί εδώ και πολλά χρόνια.
Με βάση τα στοιχεία που μας δίνει ο ΠΟΥ μεταξύ του 25% και 80% του πλανήτη θα μολυνθεί με τον ιό, περίπου 4,4% αυτού του ποσοστού θα αρρωστήσει σοβαρά και το ένα τρίτο από αυτούς θα χρειαστούν νοσηλεία σε εντατική μονάδα.
Για τις φτωχές περιοχές του πλανήτη αυτό ακούγεται σαν ανέκδοτο.
Υπάρχουν περιοχές για τις οποίες αντιστοιχεί ένας γιατρός ανά 5.000 ή 10.000 ανθρώπους ή και περισσότερους.
Σε μια τυπική παραγκούπολη της Λ. Αμερικής ζουν 100.000 άνθρωποι, στο Νταραβί της Βομβάης, στην Ινδία, τη μεγαλύτερη παραγκούπολη του κόσμου ζει ένα εκατομμύριο κόσμος. Το να μιλά κανείς για μονάδες εντατικής θεραπείας σε αυτή την περιοχή, μοιάζει επίσης με αστείο.
Να ζητήσει κανείς από αυτούς τους ανθρώπους να κρατούν αποστάσεις είναι αδύνατο, να τηρεί τους κανόνες υγιεινής πού και πως; Εκεί που δεν υπάρχει καθαρό νερό; Να μην πάνε για δουλειά; Δεν θα έχουν να φάνε μετά από λίγες μέρες και εκεί δεν υπάρχουν επιδόματα ούτε κάποια άλλη κρατική μέριμνα. Αν αυτά τα εκατομμύρια των ανθρώπων μείνουν χωρίς δουλειά και χωρίς βοήθεια θα ξεσηκωθούν και οι κυβερνήσεις είναι το τελευταίο που θα ήθελαν αυτή τη χρονική στιγμή.