ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ για τα έκτακτα μέτρα – «Πρέπει να αποφεύγεται κάθε είδους συνάθροιση»

«Το ερώτημα είναι εάν τα ευρωπαϊκά κράτη θα ακολουθήσουν το πρότυπο εξάπλωσης του ιού της Ιταλίας ή θα καταφέρουμε να έχουμε αυτό που ονομάζεται αγγλικά “flattening of the epidemic curve” δηλαδή να πλατέψει κάπως έτσι η καμπύλη της επιδημίας. Αυτό είναι το ζητούμενο και εκεί κατευθύνονται οι προσπάθειες όλων των ευρωπαϊκών κρατών σήμερα, γνωρίζοντας ότι το πιο ουσιαστικό μέτρο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μειώσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων στον χρόνο, επομένως να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για κοινωνική απομόνωση, για αυστηρά προσωπικά μέτρα προστασίας, για αποφυγή συνάθροισης ατόμων, η οποία μπορεί να φτάσει μέχρι το σημείο των θεάτρων και των εστιατορίων ή ακόμα και των καταστημάτων, όπως είδαμε χθες στην Ιταλία» δήλωσε για την έξαρση του κορονοϊού στον Real FM ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Kαθηγητής Αιματολογίας-Ογκολογίας, Αθανάσιος Δημόπουλος.

Μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου τόνισε ότι «το στοίχημα εδώ είναι τα κρούσματα τα οποία θα προκύψουν να μην προκύψουν όλα μαζί. Να μην συσσωρευθούν κρούσματα όλα μαζί μέσα σε μια εβδομάδα σε βαθμό τέτοιο που δεν θα μπορέσει το σύστημα Υγείας να ανταπεξέλθει στην αντιμετώπισή τους».

«Ο πρώτος ασθενής που έφερε τον ιό από την Κίνα χαρακτηρίστηκε ως υπερμεταδότης, δηλαδή αφενός μεν μετέδιδε πολύ ο ίδιος, αφετέρου μετακινήθηκε πολύ και ενδεχομένως να έχει μεταφέρει τον ιό και σε πάνω από 20 άτομα. Εάν δε, λάβει υπόψιν κανείς ότι ένα άτομο μπορεί να μεταφέρει τον ιο σε 2,5 με 2,7 άτομα, αντιλαμβάνεστε αν ξαφνικά έχει πάει σε 20 και μετά σε 2-3 ο καθένας, πόσο μπορεί να ξεφύγει. Το δεύτερο είναι, όπως ανέφερε και ο κ. Μόσιαλος, ο οποίος έχει την γνώση λόγω της θέσης του, το σύστημα Υγείας στην Ιταλία έχει κάποιον διαχωρισμό μεταξύ των συστημάτων που αφορά στις Περιφέρειες όπως είναι η Λομβαρδία και το κεντρικό σύστημα Υγείας και εκεί υπήρξε ενδεχομένως μια υστέρηση στον συντονισμό. Πάντως, πρέπει να πούμε ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δεν βρισκόμαστε σε μια ανάλογη κατάσταση, σίγουρα δεν βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση όπως πριν από 10 ημέρες, έχουμε έναν αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων της κοινότητας, το οποίο επιβάλλει να έχουμε όσο γίνεται και πιο αυστηρά μέτρα» πρόσθεσε.

«Πρέπει να αποφεύγεται κάθε είδους συνάθροιση και δεν πρέπει να μεταφέρουμε τη συνάθροιση του σχολείου, σε απογευματινή συνάθροιση στην καφετέρια, στον παιδότοπο, στο φροντιστήριο είτε σε κάποιον κλειστό χώρο που θα αυξήσει την πιθανότητα μεταφοράς του ιού» σημείωσε. «Το πιο σημαντικό είναι να μην βάζουμε το δάχτυλό μας στο στόμα, στη μύτη, στα μάτια, στο αυτί. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που λένε ότι το να φοράει κάποιος μάσκα τον προστατεύει μόνο από αυτό. Ελαττώνει δηλαδή την πιθανότητα που έχουμε όταν βάζουμε μάσκα να πιάνουμε το πρόσωπό μας» συμπλήρωσε.

«Εμβόλια έχουν ήδη παρασκευαστεί από διάφορες εταιρείες και είναι στη φάση της αξιολόγησης και των κλινικών μελετών, οι οποίες δυστυχώς έχουν ανελαστικούς χρόνους, που δεν μπορεί να είναι λιγότερη από κάποιους μήνες. Από την άλλη μεριά υπάρχουν εντατικές έρευνες για την χορήγηση φαρμάκων, αντιιικών φαρμάκων, σε ασθενείς που έχουν σοβαρές επιπτώσεις από τον Covid-19 και πιστεύουμε ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα θα έχουμε και μια τέτοια προσέγγιση για τους ασθενείς που την χρειάζονται» ανέφερε ο κ. Δημόπουλος.

enikos.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Τα κρυπτονομίσματα επιστρέφουν – Πώς θα αποφύγουμε την καταστροφή

Όλα δείχνουν πως το πάρτι των κρυπτονομισμάτων ξαναρχίζει. Το Bitcoin ανεβαίνει κατακόρυφα και οι "μεγάλοι παίκτες"…

1 min ago

Brain drain: Επιταχυντής της πληθυσμιακής μείωσης η κρίση χρέους – Συνεχίζουν να φεύγουν στο εξωτερικό οι νέοι

Η μείωση και γήρανση του πληθυσμού της χώρας αποτελούν μείζον εθνικό πρόβλημα, καθώς η διαφορά μεταξύ γεννήσεων…

3 mins ago

Κοντά στην εκλογή προέδρου από την πρώτη Κυριακή στον ΣΥΡΙΖΑ

Κοντά στην εκλογή από την πρώτη Κυριακή των εκλογών για την ανάδειξη ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ…

6 mins ago

Εργαζόμενοι: Ωράρια «κολλημένα» στα ‘80s – Γιατί δε μειώνεται ο χρόνος εργασίας;

Γιατί οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, δεν έχουν δει καμία ουσιαστική μείωση του χρόνου εργασίας από τη δεκαετία…

7 hours ago

Κρήτη: Τι λέει ο δικηγόρος του γαμπρού για την ακύρωση του γάμου του επειδή τον έπιασαν με κοκαΐνη

Πολλές εκατοντάδες ήταν οι προσκεκλημένοι που πήγαν το απόγευμα του Σαββάτου στην εκκλησία όπου θα…

7 hours ago

Ενδοοικογενειακή βία: Περισσότερες από 15.000 γυναίκες αλλά και πάνω από 5.000 άνδρες έπεσαν θύματα το πρώτο 10μηνο του 2024

Ιδιαίτερη αύξηση στα περιστατικά για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας μέσα στο πρώτο δεκάμηνο του 2024 σε σχέση με…

7 hours ago

This website uses cookies.