11.8 C
Chania
Thursday, January 9, 2025

Κορωνοϊός: Πώς μειώθηκαν τα κρούσματα στην Ευρώπη χωρίς γενική καραντίνα

Ημερομηνία:

«Ισως πρέπει να είναι αντικείμενο προβληματισμού γιατί  χώρες της Ευρώπης όπως η  Ισπανία, η Γαλλία, η Μ. Βρετανία και η Ιταλία μείωσαν τα κρούσματα τους σημαντικά –κάτι που συμβαίνει σταδιακά τις τελευταίες ημέρες και στην Ελλάδα- χωρίς να εφαρμόσουν γενικό lockdown όπως έπραξε η χώρα μας.  Ισως πρέπει να διερευνηθούν κι άλλες παράμετροι…»

Η επισήμανση αυτή του καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γκίκα Μαγιορκίνη προς «Το Βήμα», την οποία φέρεται να ασπάζονται κι άλλοι επιστήμονες  στην Ελλάδα και το εξωτερικό, δημιουργεί νέα δεδομένα στην εξάπλωση του κοροναϊού στην χώρα μας και στον τρόπο περιορισμού της νόσου.

Με επισημάνσεις ότι μέτρα όπως ο περιορισμός των μετακινήσεων προς την εργασία, οι κλειστοί χώροι εστίασης όπως κι άλλων καταστημάτων είναι  ιδιαίτερα αποτελεσματικά.

Στην χώρα μας πλέον την τελευταία εβδομάδα (20-27 Νοεμβρίου) έχει παρουσιασθεί μείωση των κρουσμάτων κατά 25% σε σχέση με το προηγούμενο επταήμερο  σε μία πτωτική τάση που αναμένεται να συνεχισθεί.

Μείωση κρουσμάτων χωρίς γενικό lockdown – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Όμως από τα σχετικά διαγράμματα που παρουσιάζει tovima.gr διαπιστώνεται η ίδια ακριβώς τάση ή ακόμη κι αρκετά μεγαλύτερη συρρίκνωση του αριθμού των νέων φορέων στην Γαλλία, την Ισπανία, την Μ . Βρετανία και την Ιταλία  που παρουσίασαν όμως την κορύφωση του αριθμού των κρουσμάτων  σχετικά νωρίτερα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Γαλλία που είχε φθάσει στις 8 Νοεμβρίου να έχει 88.790 νέους φορείς έχει πλέον πλέον περίπου 13.500  νέου φορείς σε μία σημαντική μείωση. Στην χώρα εφαρμόστηκαν περιοριστικά μέτρα παρόμοια με αυτά της χώρας μας όμως κρατήθηκαν   ανοικτά  τα σχολεία-εν αντιθέσει με την χώρα μας- χωρίς αυτό να λειτουργεί επιβαρυντικά.

Στην Ισπανία στις 27 Οκτωβρίου τα κρούσματα ήταν 22.594 κι έφθασαν στις 26 Νοεμβρίου μόλις στα 7.791 . Η συγκεκριμένη χώρα αποφευγοντας το γενικό lockdown, εφαρμόζει το γνωστό ως «μοντέλο της Μαδρίτης». Ακολουθεί την πολιτική εφαρμογής τοπικών περιορισμών, οι οποίοι διαφέρουν ακόμα και για διαφορετικά τμήματα ή γειτονιές της πόλης.

Σημαντική   μείωση των κρουσμάτων υπήρξε και στην Μ. Βρετανία όπου και πάλι υπήρξαν αρκετά περιοριστικά μέτρα όμοια με αυτά της χώρα μας που ανακοινώθηκαν στις 30 Οκτωβρίου, όμως ανοικτά παρέμειναν  τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και κολέγια και οι παιδικοί σταθμοί, καθώς και οι υπαίθριες παιδικές χαρές, ενώ  επιτρέπονται οι οικοδομικές εργασίες, καθώς και η λειτουργία αγροκτημάτων, δικαστηρίων και του κοινοβουλίου.

Στην Ιταλία η χώρα χωρίστηκε σε τρεiς ζώνες με βάση την διασπορά των κρουσμάτων. Ολική καραντίνα επιβλήθηκε μόνο στην Καλαβρία, την  Λομβαρδία, το Πεδεμόντιο με πρωτεύουσα το Τορίνο και τη βορειοδυτική περιοχή Βάλε Ντ’ Αόστα. Η «κίτρινη περιοχή» περιλαμβάνει τις περιφέρειες της Ρώμης και της Νάπολης και την κεντρική περιφέρεια Αμπρούτσο, την Τοσκάνη και τη Σαρδηνία.  Σε αυτή την ζώνη   κλείνουν  τα εμπορικά κέντρα μόνο το Σαββατοκύριακο, ενώ καφέ μπαρ και εστιατόρια  δέχονται πελάτες μέχρι τις έξι το απόγευμα κι είναι κλειστά την Κυριακή όπου μπορούν να κάνουν κατ΄ οίκον παράδοση χωρίς περιορισμούς. Στην «πορτοκαλί περιοχή» ανήκουν η Απουλία και η Σικελία. Σε σχέση με τα προαναφερθέντα μέτρα, απαγορεύεται επίσης η είσοδος και η έξοδος από άλλες περιφέρειες. Επίσης, δεν επιτρέπεται η μετάβαση των πολιτών από τον ένα δήμο στον άλλο, εκτός από περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

in.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ