Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικρατούν έντονα πτωτικές τάσεις από την έναρξη των συναλλαγών στην πρώτη μέρα της εβδομάδας, εν μέσω ανησυχιών των επενδυτών εξαιτίας των προβλημάτων στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών, της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού και του εντοπισμού μίας νέας μετάλλαξης του ιού που απειλεί την ομαλότητα στον εφοδιασμό των αγορών, γράφει το Reuters. Οι δύο από τους τρεις παράγοντες που επηρεάζουν τα χρηματιστήρια σχετίζονται με την πανδημία.
Νέα υπομετάλλαξη της Όμικρον
Το νέο κύμα του Covid-19 σαρώνει την Ευρώπη, λόγω των μεταλλάξεων Όμικρον και οι αρμόδιες αρχές στην ΕΕ δεν κρύβουν την ανησυχία τους.
Ήδη στην πόλη της Σαγκάης εντοπίστηκε μία περίπτωση ασθενούς που έχει προσβληθεί από μία νέα υπομετάλλαξη της Όμικρον, την ΒΑ.5.2.1, όπως ανακοινώθηκε επισήμως από τις αρχές, δείχνοντας πόσο δύσκολο είναι να συγκρατηθεί ο κορονοϊός καθώς συνεχίζονται οι μεταλλάξεις, παρά τα αυστηρά μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο της πολιτικής για «μηδενικά κρούσματα», που ακολουθεί η Κίνα.
Το κρούσμα εντοπίστηκε στην περιοχή Πουτόνγκ της Σαγκάης όπου χτυπά η οικονομική καρδιά της κινεζικής μεγαλούπολης και θεωρείται «εισαγόμενο», όπως ανακοίνωσε ο Ζάο Νταντάν, υποδιευθυντής της τοπικής υγειονομικής επιτροπής.
Η Ιταλία στο «κόκκινο»
Τα νέα για την πανδημία είναι πρώτο θέμα στην ιταλική Corriere. Η επαρχία του Μιλάνου από τις 30 Ιουνίου έχει ξεπεράσει το συμβολικό όριο του ενός εκατομμυρίου κρουσμάτων. Ο ένας στους τρεις κατοίκους έχει προσβληθεί από τον ιό στα δυόμισι χρόνια της πανδημίας. Και είναι τα άτομα που έχουν καταχωρηθεί επίσημα στο εθνικό σύστημα, αφού προφανώς οι ασυμπτωματικοί δεν περιλαμβάνονται. Η Corriere επισημαίνει ότι υπάρχει κι ένας μεγάλος αριθμός πολιτών που μπορεί να έχει προσβληθεί από την Όμικρον, αλλά παραμένουν σε περιορισμό στο σπίτι και δεν καταγράφονται ως κρούσματα. Οι επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι τα κρούσματα μπορεί να είναι διπλάσια από τα επίσημα στοιχεία.
Την 1η Ιανουαρίου 2022 ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην επαρχία του Μιλάνου ήταν 426.000. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους οι νέες μολύνσεις ξεπέρασαν τις 600 χιλιάδες. Δηλαδή στο πρώτο εξάμηνο οι μολύνσεις ήταν μιάμιση φορά περισσότερες από ό, τι στα πρώτα δυο χρόνια της πανδημίας. Στη Λομβαρδία, μολύνθηκαν από την Όμικρον 2 εκατομμύρια άνθρωποι στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Στα πρώτα δύο χρόνια της πανδημίας οι μολύνσεις ήταν 1.154.000.
Ανησυχούν οι Βρυξέλλες
Στις Βρυξέλλες, ο Μάρκο Καβαλέρι, αρμόδιος για την στρατηγική εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προειδοποιεί ότι «η αύξηση της μεταδοτικότητας μεταξύ των ηλικιωμένων αρχίζει να μεταφράζεται σε σοβαρή απειλή». Η αύξηση αυτή αποδίδεται στις μεταλλάξεις ΒΑ4 και ΒΑ.5. της Όμικρον. Προφανώς δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία για την υπομετάλλαξη που εντοπίστηκε στη Σαγκάη, που αργά ή γρήγορα θα εντοπιστεί και σ την Ευρώπη.
Τον Απρίλιο η υπηρεσία της οποίας προΐσταται ο Μάρκο Καβαλέρι είχε προτείνει τον εμβολιασμό με δεύτερη αναμνηστική δόση όλων των πολιτών που είναι άνω των 80. Τώρα η σύσταση αφορά την ηλικιακή ομάδα 60-79. «Πρέπει να αποφύγουμε την καθυστέρηση στους εμβολιασμούς», λέει.
Το θέμα όμως είναι ότι οι εθνικές κυβερνήσεις στην Ευρώπη έχουν άρει τους περισσότερους περιορισμούς και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες προτιμούν να απολαύσουν τις διακοπές τους, για πρώτη φορά αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία, χωρίς να παίρνουν μέτρα προστασίας.
Κι όμως τα στοιχεία που υπάρχουν δεν δικαιολογούν τον εφησυχασμό: στις 30 Ιουνίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νέων μολύνσεων σε όλο τον κόσμο αυξήθηκε κατά 18% την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου.
Εκτιμήσεις για δύσκολο χειμώνα
Ο ένας στους 30 στο Ηνωμένο Βασίλειο είχε προσβληθεί από τον κορονοϊό στο διάστημα αυτό, αριθμός αυξημένος κατά 32% σε σχέση με μία εβδομάδα νωρίτερα. Η τάση παραμένει αυξητική στη Βρετανία.
Στη Γερμανία η κυβέρνηση συνασπισμού «παλεύει» με δύο φόβους ενόψει του φθινοπώρου: την έλλειψη φυσικού αερίου με το οποίο θερμαίνονται τα σπίτια και μία νέα έξαρση της πανδημίας. «Δεν πρέπει και δεν αντέχουμε να πιαστούμε απροετοίμαστοι για τρίτη φορά, πρέπει να κάνουμε ό, τι χρειάζεται για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ, μιλώντας στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα.
Η συζήτηση αφορούσε στα προληπτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τον κορονοϊό και την «χρυσή τομή» με την διασφάλιση των προσωπικών ελευθεριών. Η Γερμανία έχει μπει σε αυτή την συζήτηση εδώ και μήνες. Ο Λάουτερμπαχ ήταν σαφής: «Βρισκόμαστε εν μέσω ενός θερινού κύματος, που είχε προβλεφθεί και το φθινόπωρο θα είναι δύσκολο για τους λόγους που γνωρίζουμε».
«Θα παλεύουμε με την μετάλλαξη ΒΑ.5, που τώρα κυριαρχεί στην σκηνή των μολύνσεων», είπε ο Γερμανός υπουργός Υγείας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποφασιστεί κλείσιμο των σχολείων, παρότι δεν είναι αυτή η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας. Η υποχρεωτικότητα στις μάσκες θεωρείται δεδομένη, αλλά πρακτικά είναι ολοένα και λιγότεροι οι πολίτες που φορούν μάσκες, προφανώς έχοντας κουραστεί.
Η εικόνα είναι ανάλογη σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Το θερινό κύμα της πανδημίας μπορεί να περάσει πιο εύκολα, ακριβώς λόγω της εποχής, αλλά αυτό που έχουμε μπροστά μας θα είναι ακόμα πιο δύσκολο.
Τους στρατιωτικούς στόχους της Ρωσίας σε περίπτωση που ο πόλεμος γενικευθεί δημοσιοποίησε το ρωσικό μέσο…
Ο Βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, σε ανάρτησή του επέκρινε δριμύτατα την απόφαση του…
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν έξι ομοσπονδίες, σωματεία κ.λπ. (μεταξύ αυτών και εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ…
Πανελλήνιο ρεκόρ στον αριθμό των αποβιωσάντων δοτών οργάνων καταγράφηκε φέτος, σύμφωνα με τον Ελληνικό Οργανισμό…
Οι χώρες της Ομάδας των Επτά (G7) ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη ζήτησαν σήμερα Τρίτη (26/11) σε δήλωσή…
Άκαμπτη η κυβέρνηση, αδιαφορεί για τις εκκλήσεις όλων των αρμόδιων φορέων που ζητούν επιτακτικά να…
This website uses cookies.