Η περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού για το διοικητικό προσωπικό των δομών υγείας, συζητήθηκε μεταξύ άλλων κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε η αλλαγή της διαχείρισης των ασθενών με κορωνοϊό στις ΜΕΘ και πλέον δεν θα νοσηλεύονται αποκλειστικά σε ΜΕΘ covid-19, ούτε θα διαχωρίζονται οι Εντατικές σε covid-19 και non covid.
Με δεδομένο τον εμβολιασμό της πλειονότητας του πληθυσμού και της δυνατότητας φαρμακευτικής κάλυψης των ασθενών με εύρος σκευασμάτων κατά τη νοσηλεία τους, οι ειδικοί εισηγήθηκαν και το υπουργείο Υγείας δέχθηκε τη νοσηλεία των ασθενών με κορωνοϊό σε όλες τις ΜΕΘ, όπως συμβαίνει και για άλλα νοσήματα.
Ένταση για τις μάσκες στα νοσοκομεία
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, μέλη της Επιτροπής ζήτησαν να εξεταστεί το ενδεχόμενο της μη υποχρεωτικής χρήσης μάσκας από τους μη υγειονομικούς εργαζομένους των μονάδων υγείας, με το επιχείρημα ότι εργάζονται σε ξεχωριστούς χώρους, χωρίς να έρχονται σε επαφή με τους ασθενείς, κατά τον τρόπο που αυτό γίνεται με το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό.
Η πρόταση συζητήθηκε, προκαλώντας ενστάσεις από άλλα μέλη της Επιτροπής. Ωστόσο, η τελική απόφαση παραπέμφθηκε σε επόμενη συνεδρίαση, με την πλειονότητα της Επιτροπής να εκτιμά ότι είναι πρώιμη η χαλάρωση ή και άρση των μέτρων προστασίας για τον κορωνοϊό στους υγειονομικούς σχηματισμούς.
Παράλληλα, άνοιξε και η συζήτηση για τη διαχείριση των ασθενών με λοίμωξη covid-19 μέσα στα νοσοκομεία. Προτάθηκαν αλλαγές στον τρόπο νοσηλείας, ώστε να μην απομονώνονται αποκλειστικά σε κλινικές covid.
Για παράδειγμα, προτάθηκε οι ασθενείς με διαγνωσμένη λοίμωξη να εισάγονται και να νοσηλεύονται στις παθολογικές και τις πνευμονολογικές κλινικές, και οι ασθενείς που έχουν εισαχθεί πχ για κάποια επέμβαση, και βγαίνει θετικό το τεστ κατά τον προ εγχειρητικό έλεγχο, να παραμένουν στην κλινική εισαγωγής και να μην μετακινούνται σε κλινική covid.
Ποια μέτρα έχουν χαλαρώσει
Υπενθυμίζεται πως από τις 27 Μαρτίου και οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και στονδημόσιο τομέα δεν θα υποχρεούνται να προσκομίσουν αρνητικό rapid test.
Πιο αναλυτικά στο ΦΕΚ με ημερομηνία 18 Μαρτίου, σημειώνεται στο άρθρο 63 πως:
«Η ισχύς του άρθρου 205 του ν. 4820/2021 (Α’ 130), περί της υποχρέωσης επίδειξης πιστοποιητικού ή βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης από τους εργαζόμενους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, παρατείνεται, από τη λήξη της, έως την 30ή.6.2023, μόνο για τους εργαζόμενους σε υγειονομικές δομές δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων».
Η λήξη της είχε ανακοινωθεί μόλις λίγες μέρες, σε άλλο ΦΕΚ, στο οποίο αναφερόταν ότι παραμένει υποχρεωτικό μέχρι τις 27 Μαρτίου 2023. Διευκρινίζεται ωστόσο, πως σε περίπτωση νόσησης, παραμένει υποχρεωτική η ηλεκτρονική καταγραφή του θετικού τεστ.
«Η ισχύς του άρθρου τριακοστού πρώτου του ν. 4737/2020 (Α’ 204), περί των όρων χρήσης δοκιμασιών ταχέων μοριακών ελέγχων (rapid test) και της υποχρέωσης ηλεκτρονικής καταγραφής στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19, παρατείνεται, από τη λήξη της, έως την 30ή.6.2023».
Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα με τις καζάκικες αρχές και συγκεκριμένα…
Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024, στις 12:00 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε μουσική πατινάδα με παραδοσιακά κάλαντα…
Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε να συνεχίσουμε τον δικό μας…
Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε συνδυασμό με διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα,…
Επιβατικό αεροσκάφος με 110 ανθρώπους συνετρίβη, την Τετάρτη (25/12), κοντά στην πόλη Ακτάου του Καζακστάν και στον…
Έπεσε περαιτέρω στο 61% το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis. Θυμίζουμε ότι…
This website uses cookies.