Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) καταγγέλλει πως εργοδότες δίνουν στους εργαζόμενους κουπόνια ή προπληρωμένες κάρτες αντί για μίσθους.
Ειδικότερα καταγγέλλει «τις παράνομες πρακτικές εταιρειών πώλησης κουπονιών (vouchers), οι οποίες προτρέπουν, ακόμα και μεγάλες εργοδότριες εταιρείες, να αντικαθιστούν παρανόμως μέρος της μισθοδοσίας των εργαζομένων τους με διατακτικές γευμάτων και σούπερ μάρκετ».
«Μάλιστα διατείνονται ότι με τον τρόπο αυτό στοχεύουν τάχα “στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των εργαζομένων και την ενίσχυση της αποδοτικότητάς τους”, την στιγμή που ο κανόνας στην αγορά εργασίας επιτάσσει περικοπές τέτοιων “προνομίων” και πρόσθετων παροχών. Στην πραγματικότητα αυτό που προτείνουν είναι τρόπους εισφοροδιαφυγής και αντικατάστασης του μισθού με… “αντίδωρα”».
Συνεχίζοντας στην καταγγελία της αναφέρει: «Την ίδια και σημαντικότερη ευθύνη έναντι του νόμου έχουν και οι εταιρείες που δέχονται να κάνουν χρήση αυτών των κουπονιών, καθώς στην πραγματικότητα υποκαθιστούν μέρος της μισθοδοσίας, κυρίως έκτακτες αποδοχές (νυχτερινά, αργίες, υπερωρίες, κλπ), υποχρεώνοντας τους εργαζομένους τους να λαμβάνουν αντί αποδοχών, για την πρόσθετη ή και την κανονική εργασία, τα εκπτωτικά κουπόνια.
Η δεύτερη νέα «μόδα» που συναντάμε ολοένα και περισσότερο τους τελευταίους μήνες, είναι οι προσλήψεις Βουλγαρίας και οι προπληρωμένες κάρτες «μισθοδοσίας» Βουλγαρίας και Κύπρου. Μετά τα Βουλγάρικα POS και το φορολογικό σκάνδαλο που προέκυψε, η νέα «μόδα» επιτάσσει τις Βουλγάρικες και Κυπριακές προπληρωμένες τραπεζικές κάρτες και τις προσλήψεις στη Βουλγαρία, για εργασία όμως στην Ελλάδα. Εταιρείες logistics, συμβούλων, πωλήσεων, διαδικτυακών υπηρεσιών και γενικότερα δραστηριοτήτων που απαιτούν εργασία εκτός γραφείου, ιδρύουν εταιρείες στη γείτονα χώρα, προσλαμβάνουν Έλληνες εργαζόμενους με έδρα το εξωτερικό, ανοίγουν λογαριασμούς μισθοδοσίας στη Βουλγαρία και απασχολούν εργαζόμενους στην Ελλάδα. Η μισθοδοσία έρχεται στην Ελλάδα με prepaid cards και έτσι τα ασφαλιστικά ταμεία ζημιώνονται, αφού δεν εισπράττουν απολύτως τίποτα. Και οι δύο παραπάνω περιπτώσεις είναι παράνομες, αφού ούτε πληρωμή μισθού σε είδος επιτρέπεται, ούτε εργασία εντός της Ελληνικής Επικράτειας με πρόσληψη σε άλλη χώρα».
Κλείνοντας η ΟΙΥΕ καλεί «το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και το ΣΕΠΕ, σε συνεργασία με τις φορολογικές αρχές και την Οικονομική Αστυνομία, να ξεκινήσουν εκτεταμένους ελέγχους για την πάταξη του φαινομένου εν τη γενέσει, διότι οι εργαζόμενοι είναι πραγματικά απροστάτευτοι σε μια αγορά εργασίας πραγματική “ζούγκλα”».
«Διαμηνύουμε σε όσους εφαρμόζουν αυτές τις παράνομες και μεσαιωνικές πρακτικές, ότι θα βρίσκουν διαρκώς μπροστά τους την ΟΙΥΕ και το συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας, να στεκόμαστε εμπόδιο στα βρώμικα σχέδια τους. Εδώ και τώρα επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας, με ισχυρές συλλογικές συμβάσεις, ισχυρές εργασιακές σχέσεις, ισχυρούς εργαζόμενους. Να μπει φραγμός και τέλος στην ασυδοσία», σημειώνει.
Το εγκληματικό τροχαίο στην Κρήτη που συγκλόνισε την κοινή γνώμη ενεργοποίησε αντανακλαστικά στην κυβέρνηση, που…
Την αταραξία του πληρώματος μετά την πτώση του Αντώνη Καργιώτη από τον καταπέλτη του επιβατηγού πλοίο στο…
Στα Δικαστήρια Χανίων εξελίσσεται η διαδικασία απολογιών για τον γνωστό μαιευτήρα-καθηγητή από το Ηράκλειο και…
Εθιμοτυπική συνάντηση με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Περιφέρειας Κρήτης Υποστράτηγο κ. Νίκο Σπυριδάκη καθώς και…
Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη, το Υπουργείο Πολιτισμού ανακήρυξε…
Η Κομματική Οργάνωση Χανίων του ΚΚΕ(μ-λ) εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τη δίκη των οκτώ διαδηλωτών…
This website uses cookies.