Ο Άσαντ, η Ρωσία και το Ιράν βγαίνουν δυναμωμένοι από την επίθεση των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας στη Συρία, όπως εξήγησε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, που σχολίασε μάλιστα ότι επρόκειτο για μια επίθεση που έγινε για τα μάτια του κόσμου.
«Τα χημικά ήταν η αφορμή για να υπάρξουν αυτές οι επιθέσεις, οι οποίες έγιναν για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Έχει αποδειχθεί ότι κάθε φορά που γίνεται κάτι τέτοιο η δημοτικότητα του Τράμπ ανεβαίνει. Ας μη ξεχνάμε ότι ο Τράμπ έχει πρόβλημα δημοτικότητας στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Το ίδιο ισχύει και για τον Μακρόν. Εξάλλου η Βρετανία και η Γαλλία δεν δείχνουν καμία πρόθεση για να εμπλακούν περισσότερο. Το γεγονός, δε, ότι δεν περίμεναν την επιτροπή που θα ελέγξει για την χρήση χημικών στην Συρία να βγάλει πόρισμα, επιβεβαιώνει το ότι η επίθεση έγινε για εσωτερική κατανάλωση», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε συνεντεύξεις του στο Κόκκινο 105,5 και στο Πρώτο Πρόγραμμα.
«Ο Άσαντ ήταν ιδιαίτερα χαρούμενος σε μια συνάντηση με Ρώσους κοινοβουλευτικούς, καθώς είχαν γίνει διαδηλώσεις υπέρ του στην Δαμασκό. Φαίνεται λοιπόν ότι όχι μόνο δεν τον χτύπησαν αλλά αύξησαν και την δική του δημοτικότητα. Αυτό που βλέπουμε στην Συρία είναι ένα κυνικό και ψυχρό θέατρο σκιών, πίσω από το οποίο κρύβονται πολύ φτηνές σκοπιμότητες», προσέθεσε ο Στ. Κούλογλου σημειώνοντας επίσης ότι «δεν υπήρχε καμία στρατηγική αλλά μια κακοφωνία μεταξύ των επιτιθέμενων. Ο Μακρόν χθες το βράδυ σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον Τράμπ, δήλωσε ότι τον έπεισε να παραμείνει στην Συρία. Κατόπιν, όμως, οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν ότι ο κ. Μακρόν παρεξήγησε την συνομιλία και ότι στόχος είναι να αποχωρήσουν».
«Στην πραγματικότητα δεν συνέβη τίποτα στην Συρία. Δεν υπήρξε κανένα θύμα, και αυτό μου δημιουργεί την υπόνοια ότι είχαν προειδοποιηθεί για το χτύπημα. Επίσης δεν έχουμε υπολείμματα χημικών παραγόντων. Εάν οι αποθήκες που χτυπήθηκαν είχαν χημικά όπλα, θα έπρεπε να εντοπίζονται στην γύρω περιοχή παράγοντες χημικών. Ακόμη, στόχοι ρωσικοί ή ιρανικοί δεν χτυπήθηκαν, κάτι που μπορεί να ερμηνευθεί ως μήνυμα των δυτικών ότι ‘δεν έχουμε πρόθεση για κλιμάκωση’», εξήγησε ο ευρωβουλευτής και τόνισε ότι τα γεγονότα αποδεικνύουν αφενός ότι «ο Άσαντ είναι ο παράγοντας σταθερότητας αυτή την στιγμή και εάν πραγματικά ήθελαν να πετύχουν κάτι θα έπρεπε να συνεργαστούν μαζί του με δόγμα την ενίσχυση της σταθερότητας στην Συρία». Αφετέρου, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η εικόνα των ηγετών του κόσμου αυτή την στιγμή είναι πολύ κακή.
Την ίδια στιγμή από την επίθεση, η Τουρκία βγήκε τόσο κερδισμένη όσο και χαμένη. «Ο Ερντογάν θα βρισκόταν σε δίλημμα εάν γινόταν μια πραγματική επίθεση όπου θα είχαν χτυπηθεί στόχοι της Ρωσίας και του Ιράν. Σε εκείνη την περίπτωση θα έπρεπε ή να τις καταδικάσει κάτι που όντας μέλος του ΝΑΤΟ θα ήταν δύσκολο ή να ταχθεί με το ΝΑΤΟ και να καταδικάσει τον Πούτιν, ο οποίος όμως είναι σύμμαχός του στην περιοχή. Η Τουρκία, τελικώς βγαίνει, από τη μια πλευρά, ανακουφισμένη γιατί η επίθεση δεν την έβαλε σε διλήμματα. Από την άλλη, όμως, η ενίσχυση του Άσαντ την προβληματίζει, καθώς είναι ο νούμερο ένα αντίπαλος του Ερντογάν», ανέλυσε ο ευρωβουλετής.
Οι σχέσεις της Ελλάδος με την Τουρκία πάντως, και ειδικότερα το θέμα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται εκεί, θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από όπου όπως είπε ο Στέλιος Κούλογλου «περιμένουμε ένα ψήφισμα που θα αποτελεί πολύ σαφή καταδίκη της Τουρκίας για το ζήτημα αυτό. Η ενασχόληση με την διένεξη ενός κράτους-μέλους με μια άλλη χώρα αποτελεί μια εξαίρεση στις πρακτικές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, γεγονός που αναδεικνύει ότι στο θέμα αυτό ο βασικός μας σύμμαχος είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι το ΝΑΤΟ, που επί της ουσίας δεν παίρνει θέση. ΕΟΚ και ΝΑΤΟ από ό,τι φαίνεται δεν είναι το ίδιο συνδικάτο, όπως έλεγε το παλιό σύνθημα!»