«Ηκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία ξεκίνησε από προπαγανδιστικά δημοσιεύματα δυτικών ΜΜΕ, που για άλλη μια φορά διευκολύνουν τις πολεμικές προετοιμασίες», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, σε συνεντεύξεις του στο Action24 και στο Star Κεντρικής Ελλάδος.
«Είναι πρωτόγονη προπαγάνδα ότι η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία και θα θέσει υπό κατοχή μια χώρα 40 εκατομμυρίων. Ούτε οι Αμερικανοί δεν το έχουν καταφέρει, σε ευκολότερες συνθήκες. Όπου το επιχείρησαν έφαγαν τα μούτρα τους», εξήγησε.
Σε κάθε περίπτωση, τα γεωπολιτικά συμφέροντα που παίζονται γύρω από την Ουκρανία είναι μεγάλα, ανέλυσε ο Στ. Κούλογλου: «Ο Πούτιν με αυτή την ένταση θέλει να βελτιώσει τη διαπραγματευτική του θέση και να πετύχει η Ουκρανία να μη γίνει μέλος του ΝΑΤΟ – ένα σενάριο που θα ήταν παραβίαση των υποσχέσεων που είχαν δώσει οι Δυτικοί στον Γκορμπατσόφ πριν την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Ο Πούτιν δεν είναι και ο καλύτερος άνθρωπος του κόσμου, αλλά εδώ έχει δίκιο. Αν γίνει και η Ουκρανία μέλος του ΝΑΤΟ θα φτάσουν τα δυτικά στρατεύματα στα σύνορα του. Αυτό η Ρωσία δεν μπορεί να το δεχθεί, για ιστορικούς και γεωπολιτικούς λόγους.
Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους δε θέλουν να λειτουργήσει ο αγωγός Nord Stream 2, που ενώνει τη Ρωσία με τη Γερμανία, και είναι έτοιμος. Τώρα πουλούν στην Ευρώπη το δικό τους φυσικό αέριο, που μεταφέρεται από την Αμερική.
Η Γερμανία και η Γαλλία επιδιώκουν να βρεθεί μια λύση και να επιστρέψουν, μαζί με την Ουκρανία και τη Ρωσία στο τραπέζι του διαλόγου, που είχε ανοίξει το 2014. Όμως μέχρι στιγμής, η ΕΕ ως συνολική οντότητα δε παίζει το ρόλο που θα έπρεπε στον νέο ψυχρό πόλεμο ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσιγκτον, που συμφέρει μόνο τις μεγάλες βιομηχανίες όπλων».
Όσον αφορά το ζήτημα της ακρίβειας, ο ευρωβουλευτής δήλωσε: «Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ελλάδα είναι η ακριβότερη χώρα της ΕΕ στην ενέργεια. Η τιμή της βενζίνης είναι μεγαλύτερη από τη Γερμανία, όπου έχουν σχεδόν τριπλάσιο μέσο μισθό. Πρέπει να μειωθούν άμεσα οι φόροι. Πως, όμως, θα βρούμε αυτά τα λεφτά;
Μια απλή λύση είναι αντί να πάρουμε τρεις φρεγάτες να πάρουμε δυο. Η κυβέρνηση έκανε μάλιστα μια εμπροσθοβαρή συμφωνία για να τις πληρώσουμε προκαταβολικά. Εδώ ακούμε τον υπουργό Άμυνας να προτείνει μετά τα Rafale να αγοράσουμε και F35, drones κλπ. Δεδομένων των έκτακτων συνθηκών, πρέπει να αλλάξουμε τη συμφωνία να πάρουμε μια φρεγάτα λιγότερη, για να ανακουφιστεί ο κόσμος».
Εξάλλου, «η καλύτερη θωράκιση μιας χώρας είναι ο πληθυσμός της να είναι ευχαριστημένος. Όχι όταν είναι πεινασμένος, φοβισμένος και οργισμένος. Μια εικόνα όπου θα κλείσουν μαγαζιά και επιχειρήσεις, δεν είναι μια εικόνα κοινωνίας σταθερής και ισχυρής που μπορεί να αντιμετωπίσει τις υπαρκτές απειλές», συνέχισε.
Κληθείς να σχολιάσει την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας αλλά και πανευρωπαϊκά, ο Στ. Κούλογλου παρατήρησε πως «υπάρχει μια ασυμμετρία στην εξέλιξη της πανδημίας και δεν υπάρχουν τα ίδια μέτρα σε εφαρμογή σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Στις περισσότερες οι θάνατοι και τα κρούσματα έχουν τεθεί υπό έλεγχο. Στο Βέλγιο, για παράδειγμα, που έχει όμοιο πληθυσμό με την Ελλάδα, υπάρχουν περισσότερα κρούσματα αλλά πολύ λιγότεροι θάνατοι και μικρή πίεση στο σύστημα υγείας. Στην Ελλάδα έχουμε ανθρώπους που πεθαίνουν άδικα. Αν το σύστημα υγείας δεν ήταν υποστελεχωμένο και υποχρηματοδοτημένο, πολλοί θα είχαν σωθεί».