9.8 C
Chania
Thursday, December 26, 2024

Κούλογλου: Καλύπτει η Κομισιόν τις άδικες επιθέσεις Ντομπρόβσκις κατά Ελλάδος

Ημερομηνία:

Με υπερβολική καθυστέρηση εφτά μηνών απαντά η Κομισιόν σε ερώτηση που κατέθεσε ο Στέλιος Κούλογλου σχετικά με την καταδικαστική για την Ελλάδα, αλλά αλλοιωμένη όπως αποδείχθηκε, έκθεση που ανακοίνωσε στις 27 Ιανουαρίου 2016 ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις για «σοβαρές παραλείψεις» της Ελλάδας στη διενέργεια συνοριακών ελέγχων.

Στην απάντηση της η Κομισιόν προσπερνάει το γεγονός ότι ο κ. Ντομπρόβσκις έκανε ανακοινώσεις με δική του πρωτοβουλία, πριν αποφασίσει η επιτροπή Σέγκεν. Παραλείπει επίσης να αναφερθεί στο γεγονός οτι ο κ. Ντομπρόβσκις απέκρυψε όλες τις θετικές επισημάνσεις για τις ελληνικές αρχές, που υπήρχαν στην έκθεση αξιολόγησης μετά την αιφνισιαστική επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε και χρησιμοποίησε μόνο τις αρνητικές.

Οι άδικες αυτές επιθέσεις ενίσχυσαν τις ξενοφοβικές, ακροδεξιές πολιτικές ορισμένων κυβερνήσων που τις χρησιμοποίησαν για να κλείσουν τα σύνορα. Έβλαψαν επίσης την Ελλάδα, την στιγμή που οι Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως τελευταία η κα Μέρκελ, παραδέχονται ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που βοήθησε στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος. Για την θετική αυτή συνεισφορά δεν υπάρχει, δυστυχώς, καμία αναφορά στην απάντηση του επίτροπου κ Αβραμόπουλου.

Ολόκληρη η ερώτηση του Στέλιου Κούλογλου

Την Τετάρτη 27/1 o  ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξη Τύπου, έδωσε στην δημοσιότητα έκθεση που υποτίθεται ότι στηριζόταν σε επιτόπια έρευνα  που έγινε αρχές Νοεμβρίου 2015 στην Ελλάδα. Όμως η έκθεση δεν είχε υιοθετηθεί από την αρμόδια Επιτροπή Σένγκεν.
Χειρότερα, σύμφωνα με ντοκουμέντα που αποκαλύφτηκαν [1] στην εκδοχή  Ντομπρόβσκις είχαν  προστεθεί αρνητικά συμπεράσματα για την Ελλάδα  χωρίς να έχει μεσολαβήσει νέα έρευνα. Συγκεκριμένα είχε προστεθεί η φράση: «Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στην εφαρμογή των ελέγχων των εξωτερικών συνόρων. Η Ελλάδα αμελεί σοβαρά τις υποχρεώσεις της στην εφαρμογή του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων».

Παράλληλα, είχαν παραληφθεί όλα τα θετικά για τις ελληνικές αρχές συμπεράσματα της αρχικής έκθεσης, όπως:

«… Η επικρατούσα κατάσταση στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα βρισκόταν υπό έλεγχο κατά τη διάρκεια της επιτόπιας επίσκεψης. Ο συνοριακός έλεγχος γίνεται με αξιόπιστο τρόπο» και «Ολοι οι παράτυποι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο καταγράφονται συστηματικά και ταυτοποιούνται στο κέντρο υποδοχής του Φυλακίου […]».

Ερωτάται η Κομισιόν:

1. Είχε αποφασιστεί από την ίδια ο κ. Ντομπρόβσκις να προχωρήσει σε αλλοίωση της έκθεσης και σε άκαιρη δημοσιοποίηση της νεότερης εκδοχής;
2. Aν ήταν δική του πρωτοβουλία, η Επιτροπή εγκρίνει τις πραξικοπηματικές ενέργειες του αντιπροέδρου της, που είχαν σαφή στόχο να πλήξουν ένα κράτος μέλος ;

[1] http://www.efsyn.gr/arthro/ekviasmos-ek-promeletis

Η απάντηση του κ. Αβραμόπουλου εκ μέρος της Κομισιόν

Αιφνιδιαστική επιτόπια επίσκεψη αξιολόγησης πραγματοποιήθηκε από τις 10 έως τις 13 Νοεμβρίου 2015 για την αξιολόγηση της εφαρμογής από την Ελλάδα του κεκτημένου του Σένγκεν στον τομέα της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων, στα θαλάσσια και χερσαία σύνορά της με την Τουρκία. Η έκθεση αξιολόγησης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα εμφανίζει σοβαρές ελλείψεις κατά τη διενέργεια ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα, ιδίως λόγω της έλλειψης αποτελεσματικής ταυτοποίησης και καταγραφής των παράτυπων μεταναστών. Η Επιτροπή εξέδωσε την έκθεση αξιολόγησης στις 2 Φεβρουαρίου 2016[1].

Στις 12 Φεβρουαρίου 2016, το Συμβούλιο ενέκρινε συστάσεις για μέτρα αποκατάστασης[2] ενώ σε συνέχεια της έκθεσης η Επιτροπή, στις 24 Φεβρουαρίου 2016, εξέδωσε σύσταση σχετικά με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων από την Ελλάδα (άρθρο 21 ΚΣΣ)[3]. Παρά τις προσπάθειες που έχει καταβάλει και την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι τρεις μήνες μετά τη σύσταση του Συμβουλίου εξακολούθησαν να υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις και, ως εκ τούτου, πρότεινε στο Συμβούλιο να συστήσει σε ορισμένα κράτη μέλη να διατηρήσουν τους ελέγχους σε ορισμένα εσωτερικά σύνορα (άρθρο 29 ΚΣΣ). Η εν λόγω σύσταση εκδόθηκε από το Συμβούλιο στις 12 Μαΐου 2016[4].

Υπό το πρίσμα των συμπερασμάτων της επιτόπιας ομάδας, που αποκαλύπτουν σοβαρές ελλείψεις στη διενέργεια ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα από την Ελλάδα, και της σημασίας τους, το Σώμα των Επιτρόπων συζήτησε το σχέδιο έκθεσης αξιολόγησης στις 27 Ιανουαρίου 2016. Την ίδια ημέρα, το εν λόγω σχέδιο έκθεσης διαβιβάστηκε στην επιτροπή Σένγκεν, από την οποία έλαβε θετική γνώμη. Οποιαδήποτε δήλωση του Αντιπροέδρου της Επιτροπής σχετικά με το σχέδιο έκθεσης αξιολόγησης αντικατοπτρίζει τα αποτελέσματα των συζητήσεων κατά τη συνεδρίαση του Σώματος των Επιτρόπων.

[1]     C(2016) 450 της 2ας Φεβρουαρίου 2016.
[2]     Έγγρ. 5985/16 SCH-EVAL 23 FRONT 62 COMIX 99
[3]     C(2016) 1219
[4]     Έγγρ. 8835/16 SCH-EVAL 76 FRONT 204 COMIX 358

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

32 επιζώντες από τους 67 επιβαίνοντες από το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν

Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα...

Από όλους εμάς στον “Αγώνα της Κρήτης”, ευχές από καρδιάς για Καλά Χριστούγεννα!

Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε...

Χριστούγεννα στην Κρήτη με απρόβλεπτη χιονόπτωση

Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε...