Τώρα είναι που πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που οι κυβερνήσεις τόσα χρόνια δε λαμβάνουν ή λαμβάνουν μόνο επιλεκτικά, για τους πολύ ισχυρούς οικονομικά.
Τα παράλογα πρόστιμα της εφορίας πρέπει να σβήσουν ή να παρθεί απόφαση για γενναίο κούρεμα.
Οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας είναι τρομακτικές και οι πολίτες βρίσκονται σε αδυναμία να ανταποκριθούν. Κι ενώ υπό μία τέτοια συγκυρία θα περίμενε κανείς η κυβέρνηση να λάμβανε αποφάσεις για μέτρα τα οποία θα συμβάδιζαν με τη νέα πραγματικότητα, δυστυχώς, το αντίθετο ισχύει.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών να αγνοήσει τις επισημάνσεις του Συνηγόρου του Πολίτη για τα τέλη κυκλοφορίας παρελθόντων ετών τα οποία φέρονται ως ανεξόφλητα και να παραμείνει αμετακίνητο στην παραγραφή των προστίμων και των τελών μόνο μετά την παρέλευση 20ετίας!
Σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη η αξίωση της διοίκησης από τον πολίτη να τηρεί αρχείο που ανάγεται σε εικοσαετία είναι καταχρηστική, ενώ οι φορολογούμενοι φέρουν το βάρος της απόδειξης, ακόμη και σε περιπτώσεις παραλείψεων ή σφαλμάτων που βαρύνουν τις οικονομικές υπηρεσίες ή τα πιστωτικά ιδρύματα. Επιπλέον, σημείωσε ότι η καθυστέρηση των ΔΟΥ να προβούν σε βεβαίωση τελών κυκλοφορίας παρελθόντων ετών οδήγησε σε συσσώρευση φορολογικών βαρών στα οποία δεν μπορούν να ανταποκριθούν οι οφειλέτες. Επίσης επισήμανε ότι οι οικονομικές υπηρεσίες πρέπει να προβαίνουν σε ταμειακή βεβαίωση των τελών κυκλοφορίας το αργότερο εντός τριών ετών από το τέλος του έτους στο οποίο αυτά πρέπει να καταβληθούν, αλλιώς δεν μπορούν να βεβαιωθούν.
Το Υπουργείο και η κυβέρνηση όμως κωφεύει. Ζητούν από πολίτες την καταβολή μαζί με τεράστια πρόστιμα τέλη κυκλοφορίας ακόμη και 20ετίας τη στιγμή όπου οι οικονομικές δυνατότητες των πολιτών εν μέσω πανδημίας έχουν συρρικνωθεί.
Και βεβαίως, αυτό που συμβαίνει με τα υπέρογκα ούτως ή άλλως τέλη κυκλοφορίας είναι απλά μία πτυχή μίας γενικότερης πραγματικότητας σύμφωνα με την οποία, όσα πιο πολλά χρωστάς, τόσο λιγότερο κινδυνεύεις από την Εφορία.
Αυτή τη στιγμή, 8.300 ΑΦΜ χρωστούν 85 δις ευρώ στην Εφορία και δεν τους ενοχλεί κανείς. Όχι απλά δεν τους ενοχλούν αλλά προχωρούν στη διαγραφή των χρεών τη στιγμή όπου οι μικροοφειλέτες βιώνουν το κυνήγι των εισπρακτικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, με καταχέσεις καταθέσεων και ακινήτων.
Χαρακρητιστικό είναι ότι μόλις 79 ΑΦΜ (ιδιώτες ή εταιρείες) χρωστούν ποσό ύψους 34,2 δις. ευρώ!
Σημειώνουμε ότι τα συνολικά χρέη στην εφορία όλων των πολιτών της χώρας φτάνουν τα 104,4 δις ευρώ. Δηλαδή, πάνω από το 80% των χρέων οφείλεται σε 8.300 ΑΦΜ και περίπου το 35% των χρεών οφείλεται σε μόλις 79 ΑΦΜ τη στιγμή όπου η Εφορία και η κυβέρνηση εμφάνίζεται αδιάλλακτη και προχωρά σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς εις βάρος των εκατομμυρίων που χρωστούν μικρά ποσά που μεγαλώνουν λόγω της αδυναμίας τους να ανταπεξέλθουν μετά και την επιβολή προστίμων και τόκων…
Μάλιστα τα συγκεκριμένα αυτά τεράστια χρέη σβήνονται και είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ, ότι από το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο, μέχρι στο τέλος του Μαΐου, χαρακτηρίστηκαν ως ανεπίδεκτα είσπραξης, ποσό ύψους 22,22 δισ. ευρώ.
Αντίθετα, δεν ισχύει το ίδιο για τους μικροοφειλέτες οι οποίοι βιώνουν το κυνήγι των εισπρακτικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ και τους κατάσχουν τις τραπεζικές καταθέσεις ή και ακίνητα.
Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου κατά το β΄ τρίμηνο του 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 πηγάζει από τους οφειλέτες με ύψος οφειλής άνω του 1 εκατ. ευρώ, τα χρέη των οποίων αυξήθηκαν κατά 499,8 εκατ. ευρώ, ενώ ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 185 πρόσωπα.