Εν αναμονή της αξιολόγησης των προγραμμάτων εργασίας των Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (Ο.Ε.Φ.) τα οποία κατατέθηκαν στο πλαίσιο τηςπρογραμματιστικής περιόδου 2018 – 2021, τόσο η Οργάνωση Παραγωγών – Αγροτικού Συνεταιρισμού Κάτω Ασιτών, όσο και άλλες Οργανώσεις Παραγωγών του Νομού Ηρακλείου αλλά και όλης της Κρήτης, διατηρούν μία συνεχή ανησυχία για τααποτελέσματα αλλά και ερωτήματα τα οποία έχουν τεθεί συστηματικά αλλά δεν έλαβαν ξεκάθαρες απαντήσεις.
Η προετοιμασία της συγκεκριμένης Οργάνωσης, σύμφωνα με το μέλος της ΟΑΣΝΗ κ. Μιχάλη Καμπιτάκη, για τη συμμετοχή στα προγράμματα (Ο.Ε.Φ.) συνοδεύτηκε από μεθοδικές προπαρασκευαστικές ενέργειες, οι οποίες προηγήθηκαν της αργοπορημένης νομοθεσίας.
«Εφόσον μας κοινοποιήθηκε η νομοθεσία με τις τελικές της προδιαγραφές, κάναμε έναν αγώνα δρόμου να την ακολουθήσουμε κατά γράμμα συνεπικουρούμενοι από τη ΔΑΟΚ και τους έμπειρους συνεργάτες μας. Αφού καταθέσαμε το πρόγραμμα εργασίας, ήμασταν πλέον σίγουροι ότι όλοι είχαν γίνει τέλεια.
Στην πορεία ενημερωθήκαμε ότι επειδή στην περιοχή μας υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα προγράμματα των Ο.Ε.Φ., υπάρχει περίπτωση όλη μας η προσπάθεια να είναι άκαρπη. Ακούσαμε για σοβαρές Οργανώσεις Παραγωγών της περιοχής μας με τζίρους εκατομμυρίων (τις οποίες δεν θα κατονομάσουμε), ότι ενδέχεται να μην τους εγκριθεί τίποτα από τα προγράμματα εργασίας τα οποία κατέθεσαν προς αξιολόγηση. Μιλάμε δηλαδή για οφθαλμοφανείς στρεβλώσεις, σε μία νομοθεσία η οποία πλασαρίστηκε ως η πλέον δίκαιη σε σχέση με άλλες του παρελθόντος», επισημαίνει.
Σύμφωνα με τον κ. Καμπιτάκη ο πυρήνας του προβλήματος βεβαίως δεν εντοπίζεται σε τοπικό επίπεδο.
Όπως λέει δε νοείται, εν έτει 2018 και ενώ πλέον υπάρχει μεγάλη εμπειρία από πλευράς ΥΠΑΑΤ στον τομέα και στα εν λόγω προγράμματα, να υπάρχουν περιπτώσεις Οργανώσεων Παραγωγών, οι οποίες καλύπτουν κατά πολύ τα κριτήρια ένταξης, έχουν καταθέσει εξαιρετικά προγράμματα εργασίας για τα δεδομένα των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων και επειδή απλά βρίσκονται στην Κρήτη να κινδυνεύουν να μην είναι επιλέξιμες κατόπιν όλων των ενεργειών στις οποίες έχουν προβεί
«Οργανώσεις Παραγωγών οι οποίες έλαβαν τα απαιτούμενα νομιμοποιητικά έγγραφα κατέθεσαν προγράμματα εργασίας σύμφωνα με κριτήρια τα οποία όρισε η νομοθεσία των Ο.Ε.Φ. Τόσο απλά. Αν εντέχνως παραγκωνίζονται νομοθετημένα κριτήρια και δημιουργούνται άλλα, μόνο και μόνο γιατί πλέον εντοπίζεται η λάθος αρχική στρατηγική προσέγγιση, αυτό δεν είναι θέμα των Οργανώσεων Παραγωγών. Δεν θα έπρεπε να ήταν θέμα σε ένα κράτος το οποίο λειτουργεί στοιχειωδώς. Τα εκ των υστέρων τεχνητά γραφειοκρατικά εφευρήματα ενός σταθερά αργοπορημένου κρατικού μηχανισμού γίνονται αντιληπτά πλέον από όλους. Παρήλθαν εποχές στις οποίες επικρατούσε άγνοια», τονίζει το μέλος της ΟΑΣΝΗ.
Σημειώνεται ότι ο νομός Ηρακλείου και η Κρήτη γενικά έχουν μεγάλη παραγωγή ελαιολάδου και εκπροσωπούν πολλούς ελαιοπαραγωγούς. Είναι κάτι που δεν αμφισβητείται και επιβεβαιώνεται από το ζωηρό ενδιαφέρον των Οργανώσεων Παραγωγών για τα προγράμματα των Ο.Ε.Φ.
Οι Οργανώσεις Παραγωγών της Κρήτης οι οποίες ενδιαφέρθηκαν για να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα Ο.Ε.Φ. αντιστοιχούν στις μισές Οργανώσεις Παραγωγών που ενδιαφέρθηκαν Πανελλαδικά.
«Για εμάς η κατανομή των περίπου 8.500.000 εκατομμυρίων ενωσιακής χρηματοδότησης παραμένει αβάσιμη και άδικη. Στην Πελοπόννησο προβλέφθηκαν περίπου 11.000.000 εκατομμύρια και το ενδιαφέρον των Οργανώσεων Παραγωγών καταγράφηκε αρκετά μικρότερο της Κρήτης και σε ορισμένες περιπτώσεις (τις οποίες δεν θα κατονομάσουμε) επιφανειακό, καθώς εξ όσων γνωρίζουμε δεν διέθεταν τα ελάχιστα κριτήρια τα οποία αφορούν τον χρόνο διαγραφής από τη μια Οργάνωση Παραγωγών σε μία άλλη. Αυτό αν μη τι άλλο αποτελεί βασική παραβίαση των κριτηρίων ένταξης και αναδεικνύει μία τυχοδιωκτική προσέγγιση σε κάτι που για εμάς είναι τόσο σημαντικό.
Θα διεκδικήσουμε την αλήθεια για να είμαστε σωστοί απέναντι σε αυτούς που εκπροσωπούμε και στους συνεργάτες μας. Η Ελλάδα είναι μία μικρή χώρα. Δεν νοείται σε μία δύσκολη εποχή των τόσων προκλήσεων, η ίδια η κεντρική διοίκηση του ΥΠΑΑΤ να βάζει εμπόδια σε αυτό που έχει απομείνει για να διοικήσει», καταλήγει ο κ. Καμπιτάκης και η ανακοίνωση που εκδόθηκε από την ΟΑΣΝΗ.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ο «Σύνδεσμος…
Αν δεν σταματήσει η κατάχρηση αντιβιοτικών στην κοινότητα τότε είναι πολύ πιθανό να έρθει μια νέα φονική πανδημία, ενώ…
Σε διπλωματικό συναγερμό βρίσκονται ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία, μετά την επικίνδυνη κλιμάκωση του…
Το ισραηλινό κράτος-δολοφόνος συνεχίζει τη γενοκτονική του πολιτική σε βάρος του παλαιστινιακού λαού που μέχρι…
Ποια ποινή θα πρέπει να επιβληθεί στον Ντομινίκ Πελικό, τον άνδρα ο οποίος επί περίπου 10…
Είναι γεγονός: Οι νεαροί Millennials (άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ 1981 και 1995) και η γενιά…
This website uses cookies.