ΤΟΠΙΚΑ

Κρήτη: Έρευνα δείχνει δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου νότια του νησιού

Τεράστιες ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης δείχνουν οι έρευνες κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που αποτυπώνονται σε μια μελέτη Eρευνα – Ανάλυση του καθ. Γιάννη Μανιάτη,  τη συνεργασία των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών: Ορέστη Γιαννούλη, Μαριάννας Λιάρου, Εβίτας Ποθητάκη.

Η έρευνα αυτή δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή και στο δεύτερο μέρος της αναλύονται τα δεδομένα που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια ενώ πολύ μεγάλο ενδιαφέρον έχουν τόσο τα οικονομικά στοιχεία όσο και οι ποσότητες υδρογονανθράκων που είναι πιθανό να υπάρχουν στο βυθό.

Στο δεύτερο μέρος της έρευνας που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναφέρονται τα εξής για την Κρήτη:

“Η Ελλάδα με Ρηματική Διακοίνωση του Έλληνα πρέσβη στα Ηνωμένα ‘Εθνη γνωστοποίησε από τις 8 Μαΐου 2012 και στη συνέχεια στις 20 Φεβρουαρίου 2013, τη νέα ελληνική νομοθεσία για τα εξωτερικά όρια της ΑΟΖ, δηλαδή σε χρόνο πολύ πρωθύστερο της δημοσιοποίησης της παράλογης και παράνομης «Γαλάζιας Πατρίδας» της Τουρκίας.

Ταυτόχρονα, τον Ιούνιο του 2013 νομοθετήθηκε, με βάση το νορβηγικό πρότυπο, τη δημιουργία του Εθνικού Λογαριασμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών (Ν. 4162/2013), σύμφωνα με τον οποίο το σύνολο των εσόδων από υδρογονάνθρακες δεν μπορεί να διατεθεί σε καταναλωτικές δαπάνες, αλλά προορίζεται για στήριξη του εθνικού ασφαλιστικού συστήματος, των ερευνητικών προγραμμάτων από ελληνικά ερευνητικά ιδρύματα ή ΑΕΙ, καθώς και δράσεων πράσινης ανάπτυξης στις περιφέρειες, όπου εντοπίζονται κοιτάσματα. Για τη λειτουργία του Λογαριασμού συστήνεται Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Ηθικής για τη ρύθμιση όλων των θεμάτων που σχετίζονται με τη διαχείριση της περιουσίας του.

Αξιοποίηση των θαλάσσιων οικοπέδων στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης

Τον Νοέμβριο 2014, προκηρύχθηκε ο μεγάλος διαγωνισμός για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης. Μέχρι σήμερα με συμβάσεις, που κυρώθηκαν όλες από τη Βουλή των Ελλήνων και προωθήθηκαν από τις τρεις τελευταίες ελληνικές κυβερνήσεις, δώδεκα (12) θαλάσσιες και χερσαίες περιοχές της χώρας έχουν ανατεθεί σε κοινοπραξίες μεγάλων εταιρειών έρευνας και αξιοποίησης υδρογονανθράκων, με τη συμμετοχή πάντα και των ελληνικών εταιρειών «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ) και Εnergean.

Τα τελευταία χρόνια, μεγάλο μέρος των εταιρειών αυτών έχει επιστρέψει τις προς έρευνα περιοχές στο ελληνικό Δημόσιο για μια σειρά από λόγους. Η πιο πρόσφατη κύρωση σύμβασης από τη Βουλή αφορούσε τα δύο μεγάλα θαλάσσια οικόπεδα, νοτίως και νοτιοδυτικώς της Κρήτης, που έχουν ανατεθεί στην κοινοπραξία ExxonMobil – Total – ΕΛΠΕ. Πρόσφατα, στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), αναβλήθηκε για τέταρτη συνεχόμενη φορά η εκδίκαση προσφυγής κατά της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του 2019, με πρόβλεψη να συζητηθεί τον Οκτώβριο 2022.

Στα 250 δισ. ευρώ εκτιμάται η δυνητική αξία των ελληνικών κοιτασμάτων

Η διοίκηση της Εθνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), σε διεθνές συνέδριο το 2020, ανακοίνωσε τα επίσημα πορίσματα της δημόσιας εταιρείας για τις εκτιμήσεις κοιτασμάτων της Ελλάδας. Στη θαλάσσια περιοχή που έχει ερευνηθεί και ανατεθεί έχουν εντοπισθεί πάνω από 30 υποψήφιοι «στόχοι».

Σύμφωνα με την ίδια επίσημη ανακοίνωση, «υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι επιτυχείς το ένα τέταρτο των γεωτρήσεων στις γεωλογικές δομές που έχουν εντοπιστεί στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νοτίως και δυτικώς της Κρήτης, αυτές οι δομές θα μπορούσαν να φιλοξενούν αποθέματα της τάξης των 12 δισεκατομμυρίων βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου ή 70 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών αερίου.

Η ανάπτυξη εγχώριας παραγωγής φυσικού αερίου είναι πλήρως συμβατή με την πράσινη ατζέντα, καθώς συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων και στην επιτάχυνση της ανάπτυξης τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Δεδομένου ότι το φυσικό αέριο αποτελεί την καλύτερη από τις διαθέσιμες επιλογές μας για να μεταβούμε άμεσα σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, είναι ασφαλές να εκτιμήσουμε ότι θα παραμείνει επίκαιρο για τις επόμενες δεκαετίες».

Ανάλογες εκτιμήσεις έχουν εκφραστεί πρόσφατα από τη σημερινή διοίκηση της ΕΔΕΥ (2021), σύμφωνα με τις οποίες «οι μελέτες μας δείχνουν ότι η δυνητική αξία των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα είναι της τάξης των 250 δισ. ευρώ». Αναφορικά με τον χρόνο αξιοποίησης, υπενθυμίζεται ότι η Αίγυπτος αξιοποίησε το γιγαντιαίο κοίτασμα φυσικού αερίου Zohr μέσα σε μόλις 2,5 χρόνια από την ανακάλυψή του και μάλιστα κατασκεύασε και τον αγωγό μεταφοράς του στα παράλια της Αιγύπτου.

ekriti.gr με πληροφοριες από kathimerini.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

1.237 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στην Κρήτη – Διπλασιασμός μέσα σε ένα χρόνο

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ο «Σύνδεσμος…

1 hour ago

Ακόμη μία θλιβερή πρωτιά για την Ελλάδα: 2.000 θάνατοι από πολυανθεκτικά μικρόβια – Μεγάλος κίνδυνος νέας πανδημίας αν δεν σταματήσει η κατάχρηση αντιβιοτικών

Αν δεν σταματήσει η κατάχρηση αντιβιοτικών στην κοινότητα τότε είναι πολύ πιθανό να έρθει μια νέα φονική πανδημία, ενώ…

1 hour ago

Διπλωματικός συναγερμός στη «σκιά» του Oreshnik και φόβοι για νέα κλιμάκωση μετά τα σενάρια για αποστολή Γαλλικών και Αγγλικών στρατευμάτων στην Ουκρανία

Σε διπλωματικό συναγερμό βρίσκονται ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία, μετά την επικίνδυνη κλιμάκωση του…

1 hour ago

Γάζα: Στους 44.235 οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς – «Κόλαση» η κατάσταση για τους άμαχους

Το ισραηλινό κράτος-δολοφόνος συνεχίζει τη γενοκτονική του πολιτική σε βάρος του παλαιστινιακού λαού που μέχρι…

2 hours ago

Υπόθεση Πελικό: Η εισαγγελία ζήτησε να επιβληθεί η μέγιστη ποινή στον σύζυγό της – 20 χρόνια κάθειρξη

Ποια ποινή θα πρέπει να επιβληθεί στον Ντομινίκ Πελικό, τον άνδρα ο οποίος επί περίπου 10…

2 hours ago

Η απίστευτη αιτία που οι Millennials και οι νέοι της Γενιάς Ζ αρρωσταίνουν τόσο συχνά

Είναι γεγονός: Οι νεαροί Millennials (άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ 1981 και 1995) και η γενιά…

2 hours ago

This website uses cookies.