Άκρως ανησυχητικά είναι τα ευρήματα και της τελευταίας έκθεσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην πατρίδας μας.
Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Χρήστος Λιονής, ανέφερε πως είναι μέρος μιας μεγάλης παρέμβασης που έχει κάνει το Πανεπιστήμιο Κρήτης. «Μιλάω και για καθηγητές που δεν συνδράμουν ακόμη στο Πανεπιστήμιο, όπως ο Αντώνης Καφάτος, που ήταν από τους πρώτους καθηγητές που συνέχισε την μελέτη των επτά χωρών, που τη δεκαετία του ’60 αναδείκνυε την Κρήτη σαν μία από τις Περιφέρειες της Ευρώπης με πολύ χαμηλή συχνότητα τόσο καρδιαγγειακής νόσου όσο και καρκίνου. Η Κρήτη πρόβαλλε στην Ευρώπη σαν ένα νησί παράδεισος από πλευράς υγείας, υπάρχουν πολλές μελέτες που τα χρόνια που πέρασαν ανέτρεψαν την εικόνα του προτύπου της συμπεριφοράς, που συνοδεύτηκε από μεγάλη αύξηση των παραγόντων κινδύνου που δίδουν την εμφάνιση σε νοσήματα της φθοράς. Ανάμεσα σε αυτά την καρδιαγγειακή νόσο και επιλεγμένα είδη καρκίνου».
Πρόσθεσε δε, πως στην Ιατρική Σχολή υπάρχουν καταγραφές και αρχεία του καρκίνου αλλά και της καρδιαγγειακής νοσηρότητας τα οποία, αναμένεται να παρουσιαστούν στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο. «Επίσης, υπάρχει μια σειρά μελετών από πολλές ερευνητικές ομάδες που επίσης έχουν εξαιρετική συμβολή στην ανάπτυξη μελετών παρατήρησης και επιδημιολογικών μελετών. Αυτές οι μελέτες, εκτιμούν το φορτίο των νοσημάτων που είναι αποτέλεσμα της αλλαγής του τρόπου ζωής».
Ο κ. Λιονής αναφέρθηκε στο λοιπώδες ήπαρ, που είναι η λεγόμενη μη αλκοολική λοιπώδης νόσο, μια αρρώστια του συκωτιού που προκαλεί καταστροφή των ηπατικών κυττάρων, μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια ηπατίτιδα και κύρωση ή και καρκίνο. «Υπάρχουν μελέτες που αναδεικνύουν το φορτίο τη συχνότητα του νοσήματος. Αυτή η μη αλκοολική νόσος του ήπατος είναι γνωστή στις ΗΠΑ που έχουμε την εμφάνιση του νοσήματος σε εφήβους ή και παιδιά. Ανησυχούμε στην Κρήτη και για αυτό αλλά και ο καρκίνος του ήπατος στην Κρήτη, φαίνεται να παρουσιάζει αυξητικές τάσεις».
Κλείνοντας, ο κ. Λιονής επεσήμανε πως οι τάσεις είναι αυξητικές σε πολλά είδη καρκίνου. «Αυτό που θα απασχολήσει όμως είναι η επιβάρυνση του πληθυσμού που μένει σε αγροτικές περιοχές ενώ συνηθίζαμε και λέγαμε λίγα είδη καρκίνου αναπτύσσονται και εμφανίζονται στις αγροτικές περιοχές τώρα βλέπουμε πολλά είδη καρκίνου να συσσωρεύονται εκεί και μάλιστα η διάγνωση να γίνεται καθυστερημένα, υπάρχουν πολλά δεδομένα που μπορούν να προτείνουν αποτελεσματικές στρατηγικές όχι μόνο στις υπηρεσίας υγείας, αλλά και στις υπηρεσίες που έχουν ευθύνη την ανάπτυξη του τόπου. Να μην δημιουργήσουμε πανικό, γιατί δεν χρειάζεται να συνεχίσουμε την αγωνία με τις απειλές της πανδημίας».
Απαντήσεις για τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά αλλά και για την κριτική που ασκήθηκε στην κυβέρνηση έδωσε…
Τον τρόπο που έχουν επηρεάσει οι τελευταίες εξελίξεις το πολιτικό σκηνικό της χώρας αποτυπώνει η δημοσκόπηση της…
Του Μιχάλη Κατσανεβάκη * Αμέσως μετά την Συμφωνία της Βάρκιζας (12/2/1945) συνήλθε στην Κρήτη η…
«Στην τριετία 2023-2025 η Ελλάδα θα έχει σωρευτική ανάπτυξη 6,9% και η ευρωζώνη 2,5%». Τάδε…
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών αποφάσισε τη διακοπή, αντί για αναβολή, στη δίκη της υπόθεσης…
Η εκπρόσωπος του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων στην πολιτεία της Georgia Marjorie Taylor Greene πρότεινε ότι…
This website uses cookies.