Categories: ΤΟΠΙΚΑ

Κρήτη: «Αντιγράφων Γνώση» στο Πανεπιστήμιο Χούμπολντ

Το Πανεπιστήμιο Χούμπολντ του Βερολίνου, στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος «Θρόνοι που Ταξιδεύουν, Γνώση Αντιγράφων», θα πραγματοποιήσει διεθνή επιστημονική συνάντηση με κύριο θέμα της τα αντίγραφα αντικειμένων από το Μινωικό και τον Μυκηναικό πολιτισμό, αλλά και την πολυσχιδή σημασία των αντιγράφων αρχαιολογικών και άλλων αντικειμένων, από τις 2 έως τις 4 Φεβρουαρίου.

Το πλούσιο πρόγραμμα περιλαμβάνει διαλέξεις από ειδικούς επιστήμονες, ερευνητές και καλλιτέχνες από την Ευρώπη (Ελλάδα, Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία) και τις ΗΠΑ. Περιλαμβάνει επίσης επισκέψεις σε συλλογές αντιγράφων της Αιγαιακής Προϊστορίας και της ελληνικής αρχαιότητας γενικότερα. Επισημαίνεται ότι συμμετέχουν αρκετοί Έλληνες επιστήμονες, εντός και εκτός Ελλάδος, στους οποίους περιλαμβάνονται η Δρ.Άννα Σημανδηράκη-Γκρίμσω, συνδιοργανώτρια της συνάντησης, ομιλήτρια και Διεθνής Ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Χούμπολντ, ο καθ. Διαμαντής Παναγιωτόπουλος (Πανεπιστήμιο Χαϊδελβέργης), ο Δρ. Γιάννης Γαλανάκης (Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ), η Δρ. Έστερ Σολομών (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), οι Έφοροι του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Δρς. Κωνσταντίνος Πασχαλίδης και Βασιλική Πλιάτσικα, καθώς και οι αρχαιολόγοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου Δρς. Ειρήνη Γαλλή και Κατερίνα Αθανασάκη.

Το ερευνητικό πρόγραμμα «Θρόνοι που Ταξιδεύουν, Γνώση Αντιγράφων» χρηματοδοτείται από το Ομοσπονδιακό Ίδρυμα Πολιτισμού (Kulturstiftung des Bundes) της Γερμανίας. Στόχο του έχει τη χαρτογράφηση διεθνών δικτύων κατασκευής, διάθεσης, επιστημονικής και αρχειακής παραγωγής γνώσης μέσα από την ιστορία αντιγράφων αρχαιολογικών αντικειμένων από το Προϊστορικό Αιγαίο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έρευνα, την παρούσα επιστημονική συνάντηση, τη δημοσίευση των ανακοινώσεων, αλλά και μία έκθεση στον εκθεσιακό χώρο Tieranatomisches Theater του Πανεπιστημίου Χούμπολντ (Σεπτέμβριος 2017-Μάρτιος 2018), καθώς και το σχετικό κατάλογο. Η συμμετοχή στην επιστημονική συνάντηση είναι ελεύθερη και ανοικτή σε όλους. Η κύρια γλώσσα θα είναι η Αγγλική και δευτερευόντως η Γερμανική. Περισσότερες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένης της λίστας των ανακοινώσεων, βρίσκονται στη σχετική ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Χούμπολντ:

 

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Αστυνομικοί έστησαν σκηνές στο Σύνταγμα – Τι καταγγέλλουν

Σε μια πρωτόγνωρη διαμαρτυρία στο Σύνταγμα προχώρησαν αστυνομικοί, το πρωί της Παρασκευής (17/5), οι οποίοι…

3 hours ago

Το ΚΚΕ θέλει αλά Κολούμπια φοιτητικό κίνημα καταδίκης Ε.Ε. και κυβέρνησης για τη Γάζα

Το Παλαιστινιακό, που βρίσκεται σε φάση κλιμάκωσης κι ενώ οι διεθνείς αντιδράσεις συνεχίζονται, κρατά στην…

3 hours ago

Ράφα: 6 από τους 7 ΥΠΕΞ των G7 καλούν το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση – Απουσιάζουν μόνο οι ΗΠΑ

Οι υπουργοί Εξωτερικών δεκατριών κρατών καλούν το Ισραήλ με κοινή επιστολή τους να μην προχωρήσει…

4 hours ago

Μενίδι: Κυνικός και αδίστακτος ο γυναικοκτόνος – «Τη σκότωσα και δεν το μετανιώνω»

«Μου έτρωγε λεφτά. Διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση εδώ και πολλά χρόνια με διαφορετικούς άντρες. Δεν μπορούσα…

4 hours ago

Με δύο νέους γιατρούς ενισχύθηκε το νοσοκομείο Χανίων

Η ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων “O Άγιος Γεώργιος” με ιατρικό προσωπικό συνεχίζεται απρόσκοπτα. Σήμερα ορκίστηκε…

4 hours ago

Σλοβακία: Ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο γλίτωσε από τον θάνατο «παρά τρίχα»

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, είναι σε σταθερή κατάσταση, αλλά «δεν έχει ξεπεράσει ακόμη τον…

4 hours ago

This website uses cookies.