Σε μια περίοδο που ο τουριστικός τομέας δηλώνει αδυναμία να βρει εργατικό δυναμικό και μάλιστα εξειδικευμένο, ενώ η σεζόν ξεκίνησε με πολλές προσδοκίες, πολύ σοβαρό είναι το πρόβλημα εξεύρεσης εργατικού δυναμικού και στον πρωτογενή τομέα ενώ σοκ προκάλεσαν οι αποκαλύψεις ότι στην Κρήτη υπάρχουν αλλοδαποί εργάτες γης με … 200.000 εργόσημα για εργασία … 365 ημερών, το χρόνο!
Όπως δήλωσε στο “Ράδιο Κρήτη” που ανέδειξε το θέμα μέσα από την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου “Φαιστού” Μανώλης Ορφανουδάκης, τελευταία καταγράφονται κύματα φυγής των εργατών γης κυρίως των Πακιστανών αλλά και άλλων εθνικοτήτων, κατά ομάδες στη γειτονική Ιταλία όπου η Πολιτεία τους δίνει τη δυνατότητα να εργαστούν με νομιμότητα και με καλύτερες συνθήκες εργασίας με όλα τα απαραίτητα έγγραφα!
Αυτό, όπως εξήγησε, έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα στην Ελλάδα και δη στην Κρήτη… Περίπου 3000 άνθρωποι εργάζονται τώρα στην περιοχή της Μεσαράς ενώ παλαιότερα ο αντίστοιχος αριθμός εργαζομένων ήταν πολύ μεγαλύτερος.
Όπως είπε, το μέγεθος του προβλήματος είναι πολύ μεγάλο, ενώ όσοι έρχονται για να δουλέψουν δεν ξέρουν τη δουλειά…
Επιπλέον, σημείωσε ότι υπάρχει ένας ιδιότυπος ανταγωνισμός με αυξημένα μεροκάματα από μερίδα παραγωγών, στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν περισσότερους εργάτες γης.
“Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ίδιοι οι εργάτες να ζητάνε όλο και περισσότερα χρήματα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ραγδαία το κόστος παραγωγής”, τόνισε ο κ. Ορφανουδάκης.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού “Ανατολή” στην Ιεράπετρα, Φώντας Δουλούμης, επισήμανε ότι στην περιοχή της Ιεράπετρας οι εκτάσεις θερμοκηπιακών καλλιεργειών φθάνουν τα 17.000 στρέμματα, άρα και το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο, όπως γίνεται αντιληπτό. Στην περιοχή αυτή παλαιότερα υπήρχαν περίπου 6000 εργάτες γης, όμως τώρα, οι περισσότεροι έχουν φύγει και δεν έχουν μείνει ούτε οι μισοί!
Ο κ. Δουλούμης εξήγησε ότι στην Ιταλία ο εργάτης μπορεί να εκδώσει νομιμοποιητικά έγγραφα μέσα σε μόλις 24 ώρες και μόλις ολοκληρώσουν την εργασία τους μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι τους στο Πακιστάν. Στην Ελλάδα, όμως, όπως είπε, υπάρχουν εργαζόμενοι που δουλεύουν επί 15 έως και 17 συναπτά έτη και δεν μπορούν να πάνε στην πατρίδα τους, αφού δεν υπάρχουν πουθενά για το ελληνικό κράτος!
“Οι Πακιστανοί στη Γερμανία γίνονται οδηγοί ταξί και στη Βρετανία οδηγοί φορτηγών…Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα,υπάρχουν περιπτώσεις που κολλάνε 200.000 εργόσημα το χρόνο!”, τόνισε ο κ. Δουλούμης στηλιτεύοντας την παντελή απουσία ελέγχων.
Με αίτημα για δικαιοσύνη και διαφάνεια, η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών 2023, κάλεσε…
Οπρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, εξέφρασε τη στήριξή του προς τον Έλον Μασκ, μετά τον σάλο…
Αναπάντητες παραμένουν επί έξι μήνες οι αιτήσεις που έχει καταθέσει ο νομικός εκπρόσωπος της Μαρίας Καρυστιανού, Γιάννης…
Του Γιάννη Γ. Καλογεράκη * Ο ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ Η ΕΠΟΧΗ Η σπουδή της ιστορίας διδάσκει…
Η τραγωδία στην Κίσσαμο, που κόστισε τη ζωή στον 16χρονο Γιάννη Χουστουλάκη, στάθηκε η αφορμή…
Η «Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου» προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους της σε…
This website uses cookies.