Η νέα ρύθμιση του «Κλεισθένη» προσφέρει αναδρομική απαλλαγή δημοτικών τελών, αρκεί οι εμπλεκόμενοι ιδιοκτήτες να σπεύσουν εντός 6μήνου να καταθέσουν τα σχετικά έγγραφα
“Ανάσα” σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων και στην Κρήτη έρχεται να δώσει η ειδική ρύθμιση που θεσπίστηκε το καλοκαίρι με το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο του “Κλεισθένη” και αφορά στα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.
Εδώ και χρόνια πολλοί ιδιοκτήτες αναζητούν τρόπους προκειμένου να ανακουφιστούν από τα “βάρη” των μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων τους!
Να λοιπόν που δόθηκε επιτέλους μια τέτοια ευκαιρία με τον “Κλεισθένη”, που προσφέρει απαλλαγή των μη χρησιμοποιούμενων ακινήτων από τα δημοτικά τέλη… Η νέα ρύθμιση προσφέρει μάλιστα αναδρομική απαλλαγή δημοτικών τελών, αρκεί οι εμπλεκόμενοι ιδιοκτήτες να σπεύσουν εντός 6μήνου να καταθέσουν τα σχετικά έγγραφα.
Η νέα ρύθμιση, την οποία ζητούσαν πολλά χρόνια οι ιδιοκτήτες ακινήτων και βεβαίως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), προβλέπει τα εξής:
– Οι ιδιοκτήτες κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, που ως τώρα δεν το είχαν δηλώσει στον οικείο Δήμο, έχουν προθεσμία 6 μηνών να το δηλώσουν και να απαλλαγούν πλήρως από κάθε χρέωση, εφόσον υπήρχε αχρησία και διακοπή του ρεύματος.
– Ακίνητα στα οποία διακόπτεται η ηλεκτροδότηση απαλλάσσονται από την καταβολή τελών καθαριότητας και φωτισμού από την ημερομηνία υποβολής δήλωσης του ιδιοκτήτη τους ή του νόμιμου εκπροσώπου αυτού προς τον οικείο Δήμο ότι δεν ηλεκτροδοτούνται και ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν. Μέχρι την υποβολή της δήλωσης, τα τέλη οφείλονται και θα βεβαιώνονται σε βάρος του ιδιοκτήτη του ακινήτου, ενώ αν, παρά τη δήλωση, γίνεται χρήση ή ηλεκτροδότηση του ακινήτου, θα βεβαιώνεται επιπλέον και ισόποσο πρόστιμο.
Επίσης, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, οφειλές από τέλη καθαριότητας και φωτισμού, που αντιστοιχούν σε χρονικό διάστημα μέχρι τη δημοσίευση του νέου νόμου, κατά το οποίο είχε διακοπεί η ηλεκτροδότηση ενός ακινήτου, σύμφωνα με βεβαίωση του αρμόδιου διαχειριστή δικτύου και αυτό δε χρησιμοποιούταν, σύμφωνα με υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη ή του νόμιμου εκπροσώπου του, διαγράφονται ή παραλείπεται η βεβαίωσή τους.
Μετά λοιπόν την ψήφιση του “Κλεισθένη”, ιδιοκτήτες που έχουν μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και εδώ στο νησί μας μπορούν με μια απλή υπεύθυνη δήλωσή τους προς τον Δήμο, συνοδευόμενη από βεβαίωση του αρμόδιου διαχειριστή δικτύου, να ευνοηθούν από τις νέες διατάξεις και να απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη για όσο το ακίνητό τους δεν ήταν σε χρήση.
Ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα απαλλαγής μόνο σε όσους είχαν διακόψει το ρεύμα στα ακίνητά τους μέχρι και την έναρξη της ισχύος του. Για διακοπές που θα γίνονται από εδώ και πέρα δε δίνεται η δυνατότητα αναδρομικής απαλλαγής με τη μεταχρονολογημένη δήλωση του ιδιοκτήτη.
Εν μέρει δικαιωμένη η ΠΟΜΙΔΑ
Ικανοποιημένη και εν μέρει δικαιωμένη δηλώνει η ΠΟΜΙΔΑ, καθώς, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, η νέα ρύθμιση λύνει εν μέρει το πρόβλημα για τους ιδιοκτήτες που δε γνώριζαν ότι για να απαλλαγούν από την καταβολή δημοτικών τελών για κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητά τους έπρεπε, εκτός από τη βεβαίωση του ΔΕΔΔΗΕ, να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στον οικείο Δήμο.
«Μετά από προσπάθειες 20 περίπου ετών, με τη διάταξη του άρθρου 5 παρ. 1 του Νόμου 3345/2005, οι ιδιοκτήτες ακινήτων απαλλάσσονται πλέον πλήρως από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας-φωτισμού, όταν το ακίνητό τους δε ρευματοδοτείται και δε χρησιμοποιείται (είναι κενό), εφόσον μετά τη διακοπή της ηλεκτροδότησης καταθέσουν στον οικείο Δήμο αίτηση απαλλαγής τους από τη χρέωση δημοτικών τελών, μαζί με τη βεβαίωση διακοπής της ΔΕΗ (ΔΕΔΔΗΕ) και με σχετική υπεύθυνη δήλωση προς τον Δήμο ότι το ακίνητο δεν ηλεκτροδοτείται και δε χρησιμοποιείται καθ’ οποιονδήποτε τρόπο.
Η ρύθμιση αυτή στην ουσία δεν καθόριζε πότε πρέπει να υποβληθεί η προβλεπόμενη δήλωση στην Υπηρεσία Εσόδων του οικείου Δήμου, κατά τον χρόνο διακοπής της ηλεκτροδότησης ή και μεταγενέστερα, όπως συμβαίνει στην πράξη μετά από τόσα χρόνια ισχύος της σχετικής διάταξης. Αρκετοί Δήμοι αξίωναν την πληρωμή δημοτικών τελών βασιζόμενοι σε ερμηνεία από το ΥΠ.ΕΣ., που θεωρούσε ότι η απαλλαγή αρχίζει από την υποβολή δήλωσης στον Δήμο. Αντίθετα, ο Συνήγορος του Πολίτη αποφάνθηκε ότι είναι δικαίωμα του πολίτη να απαλλαγεί, ακόμη και αν εκ των υστέρων υποβάλει τη σχετική δήλωση στον οικείο Δήμο», αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ και σημειώνει: «Στις 19/7/2018 δημοσιεύτηκε ο νέος Νόμος 4555/2018 για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με το άρθρο 222 του οποίου επαναρυθμίστηκε το πρόβλημα της απαλλαγής των αδήλωτων κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού.
Παγιώθηκε νομοθετικά η απαλλαγή των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού.
Σε ό,τι αφορά το παρελθόν, η νέα διάταξη δίνει εξάμηνη προθεσμία (δηλαδή μέχρι τις 19 Ιανουαρίου 2019) σε όλους τους ιδιοκτήτες κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων που ως τώρα δεν το είχαν δηλώσει στον οικείο Δήμο, να σπεύσουν να το δηλώσουν τώρα και να απαλλαγούν πλήρως από κάθε χρέωση.
Για το μέλλον όμως η νέα διάταξη ορίζει ότι «ακίνητα, στα οποία διακόπτεται η ηλεκτροδότηση, απαλλάσσονται από την καταβολή τελών καθαριότητας και φωτισμού από την ημερομηνία υποβολής δήλωσης του ιδιοκτήτη τους ή του νόμιμου εκπροσώπου αυτού προς τον οικείο Δήμο ότι δεν ηλεκτροδοτούνται και ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν». Μέχρι την υποβολή της ανωτέρω δήλωσης, τα τέλη οφείλονται και θα βεβαιώνονται σε βάρος του ιδιοκτήτη του ακινήτου, ενώ αν, παρά τη δήλωση, γίνεται χρήση ή ηλεκτροδότηση του ακινήτου, θα βεβαιώνεται επιπλέον και ισόποσο πρόστιμο»…