17.8 C
Chania
Monday, November 18, 2024

Κρήτη: Από βδομάδα οι υπογραφές για τις έρευνες υδρογονανθράκων

Ημερομηνία:

Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της σύμβασης για την έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης στη θεσμική επιτροπή παρουσία του Αμερικανού υφυπουργού Ενέργειας κ. Μenezes και εκπροσώπου της Exxon Mobill.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας η σύμβαση μίσθωσης πρόκειται να υπογραφεί την επόμενη εβδομάδα.

Η υπό παραχώρηση περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης έχει έκταση 19.868 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ η περιοχή δυτικά της Κρήτης 20.058 τ.χλμ. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τον διαγωνισμό που προκηρύχθηκε τον Δεκέμβριο του 2017, ο οποίος ξεκίνησε από αίτηση των ίδιων των εταιρειών. Μεσολάβησαν διαπραγματεύσεις των εταιρειών με την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων, η οποία υπέβαλε την περασμένη εβδομάδα προς τον υπουργό την εισήγηση για τον ορισμό των επιλεγέντων αιτούντων.

Η γαλλική Total και η αμερικανική ExxonMobil, γνωρίζουν πολύ καλά την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, καθώς συμμετέχουν σε έρευνες που πραγματοποιούνται και σε άλλες χώρες. Οπως της Κύπρου, όπου μάλιστα η ExxonMobil ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 10 της ΑΟΖ της μεγαλονήσου. Οι διαπιστώσεις των ειδικών, μεταξύ άλλων και της ίδιας της ΕΔΕΥ, ως προς την πιθανότητα εντοπισμού κοιτασμάτων και στις περιοχές της Κρήτης, είναι ιδιαίτερα θετικές.

Από επιστημονικής πλευράς οι γεωλογικές δομές των δύο περιοχών μοιάζουν με εκείνες του Ζορ της Αιγύπτου, του μεγαλύτερου κοιτάσματος στη λεκάνη της Μεσογείου. Ωστόσο, οι θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης είναι βαθιές και ανεξερεύνητες.

Πάντως, οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και σύμφωνα με εκτιμήσεις απαιτείται τουλάχιστον μία τριετία για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών και στη συνέχεια να ακολουθήσουν οι γεωτρήσεις.

Οι ΗΠΑ

Από την άλλη πλευρά οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τα έργα: TAP, τον Transanatolian Pipeline(TANAP), τον κάθετο αγωγό διασύνδεσης Βουλγαρίας – Ελλάδας, δηλαδή τoν IGB, τον αγωγό Ισπανίας – Γαλλίας που θα δέχεται αμερικανικό φ/α από τις ΗΠΑ και, τον αγωγό της Βαλτικής που από τη Νορβηγία, μέσω Δανίας, θα τροφοδοτεί την Πολωνία.

Τη σημασία της Ελλάδας και ειδικότερα της Βόρειας Ελλάδας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, επισήμανε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Geoffrey Pyatt, σημασία που αναδεικνύεται περισσότερο στον ΤΑΡ, ο οποίος διασχίζει σε μεγάλο μήκος τη βόρεια Ελλάδα και θα μεταφέρει, όταν τεθεί σε λειτουργία, φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Ο κ. Pyatt επίσης αναφέρθηκε στην πλατφόρμα υγροποιημένου αερίου, ανοικτά της Αλεξανδρούπολης, στον αγωγό IGB, αλλά και τις δυνατότητες που διανοίγονται στον πετρελαϊκό τομέα, με τις έρευνες σε διάφορες θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας, όπως σε αυτές νοτίως της Κρήτης, από τις ExxonMobil, Total και τα ΕΛΠΕ.

ekriti.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βιοηθική: Επιστήμονας έκανε πειράματα στον εαυτό της και αντιμετώπισε τον καρκίνο του μαστού

Μια επιστήμονας που αντιμετώπισε με επιτυχία τον δικό της καρκίνο...

Κρήτη: Αλλαγές στα δρομολόγια λόγω απεργίας ΠΝΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων και της ΑΝΕΚ επιφέρει η...