Μια θλιβερή πρωτιά κατέχει η Κρήτη, καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενα ειδικών στον χώρο της ψυχικής υγείας είναι “πρωταθλήτρια” στις αυτοκτονίες. Σύμφωνα με τον κο. Αλέξανδρο Βγόντζα, ομότιμο καθηγητή Ψυχιατρικής του Πανεπιστήμιου Κρήτης ο οποίος μίλησε σήμερα στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή της Μαρίας Ορφανάκη, η ”πρωτιά” της Κρήτης έχει ως βασικό αίτιο την αυξημένη σοβαρή μορφής ψυχοπαθολογίας, όπως παρατηρείται.
“Οι ενδείξεις μου, μετά από τα τελευταία χρόνια και με τη βοήθεια της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, είναι πως μάλλον στην Κρήτη κάποια νοσήματα, όπως τα βαριά, είναι μάλλον αυξημένα”, είπε ο κος Βγόντζας.
Σύμφωνα με τον ίδιο η οικονομική κρίση και η πανδημία δεν υποστηρίζουν τα αίτια των αυτοκτονιών, καθώς η Κρήτη προπορεύεται στις αυτοχειρίες από το 1999, πριν από την έναρξη της οικονομικής κρίσης. Συγκεκριμένα το 2000 σημειώθηκαν στο νησί οι περισσότερες αυτοκτονίες – 61 – ενώ το 2018, 59 άτομα έβαλαν τέλος στη ζωή τους. Οι περισσότεροι άνδρες ηλικίας 45 έως 65 ετών.
“Συνήθως υπάρχουν σημάδια ότι κάτι συμβαίνει. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις αυτοχειρίας υπήρχαν σημάδια ότι κάτι υπάρχει. Ωστόσο η γειτονία μπορεί να μην το ξέρει και η οικογένεια να θέλει να το αποκρύψει και να το “κουκουλώσει, ώστε να μην το μάθει ο περίγυρος”!
Στο πέρασμα των ετών οι άνθρωποι επισκέπτονται πιο εύκολα και πιο συχνά ψυχολόγο ή ψυχίατρο, παραδέχεται ο κος Βγόντζας. Είναι ωστόσο γεγονός ότι οι νέοι δυσκολεύονται να επισκεφθούν κάποιον ειδικό υπό τον φόβο ότι αυτό θα έχει επιπτώσεις στην κοινωνική και επαγγελματική τους ζωή! Οι γυναίκες στην ενδοχώρα του Ν. Ηρακλείου, άνω των 67 ετών, είναι πιο “ανοιχτές” στο να μιλήσουν σε κάποιον ειδικό και δεν φοβούνται να επισκεφτούν τους φορείς ψυχικής υγείας.
Τέλος ο Ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστήμιου Κρήτης σχολίασε το προσωρινό λουκέτο που μπήκε στη ψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ λόγω της διασποράς του κορωνοιού, ενώ τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν στην Κρήτη οργανωμένες δομές ψυχικής υγείας και οι αρμόδιες φορείς να σκύψουν με προσοχή στο σοβαρό θέμα της ψυχικής υγείας.