ΤΟΠΙΚΑ

Κρήτη: Αύξηση 40% σε περιστατικά παιδικής κακοποίησης – Παρεμβάσεις Περιφέρειας και Πανεπιστημίου

Η παιδική και εφηβική κακοποίηση παρουσιάζει ανησυχητικά ποσοστά αύξησης στην Κρήτη τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας τον προβληματισμό των ειδικών επιστημόνων και την ανησυχία φορέων και υπηρεσιών που καλούνται να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τη μάστιγα που απλώνεται και συνθλίβει τις ζωές αθώων ψυχών.

Το νησί εμφάνισε, σύμφωνα με στοιχεία του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης της Περιφέρειας Κρήτης αύξηση σε ποσοστό 40% σε περιστατικά παιδικής κακοποίησης την τριετία 2021-2023. “Η Κρήτη αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την κακοποίηση παιδιών και δυστυχώς, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια”, επισημαίνει ο αναπληρωτής αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, υπεύθυνος για θέματα υγείας, Γιώργος Πιτσούλης.

H Περιφέρεια, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, ξεκίνησε έναν κύκλο παρεμβάσεων σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και επιστήμονες, εστιάζοντας στην ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων. “Πρόκειται για 6 κύκλους παρεμβάσεων που απευθύνονται στην κοινωνία της Κρήτης, στους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους επαγγελματίες υγείας” τόνισε.

Ο πρώτος κύκλος που αφορά σε όλες τις μορφές παιδικής κακοποίησης έκλεισε χθες το απόγευμα, στο Ρέθυμνο όπου στο “Σπίτι του Πολιτισμού”, ειδικοί επιστήμονες ανέλυσαν τη βία στην παιδική και εφηβική ηλικία, τον σχολικό εκφοβισμό και την πρόληψη, αναγνώριση και αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης. “Η παιδική κακοποίηση είναι ένα θέμα διαχρονικό που απασχολεί πολλές οικογένειες στην Ελλάδα και πολλά παιδιά υποφέρουν από κακοποιητικές συμπεριφορές ενηλίκων στο περιβάλλον τους. Αυτές οι δράσεις έχουν σκοπό να ενημερώσουν. Έχουν επιπλέον σκοπό να ευαισθητοποιήσουν και για γενικότερα θέματα ψυχικής υγείας” επισήμανε ο ψυχίατρος παιδιών και εφήβων Γιώργος Σαμιωτάκης ο οποίος ήταν εκ των ομιλητών της εκδήλωσης.

Τα περιστατικά παιδικής κακοποίησης σύμφωνα με τον Σαμιωτάκη είναι καθημερινά. “Ένα στα 100 φτάνει βγαίνει προς τα έξω”, επισημαίνει. Είναι ένα πολύ σύνθετο θέμα που χρειάζεται μεγάλη προσοχή και συνεργασία μεταξύ πολλών φορέων για την αντιμετώπισή του. “Δεν μπορεί ένας φορέας μόνος του, όπως ένας παιδοψυχίατρος, ένας εκπαιδευτικός, ένας κοινωνικός λειτουργός, ένας ψυχολόγος, ένας γονέας να το διαχειριστεί. Δεν μπορούν μόνοι τους να αντιμετωπίσουν τέτοια θέματα, χρειάζεται όλοι μαζί να συνεργαστούν. Κρίνοντας από την εμπειρία μου, υπάρχει συνεργασία και βλέπω πολύ μεγάλη προθυμία όλων αυτών που εμπλέκονται, χρειάζεται όμως κάτι παραπάνω. Κι αυτό είναι χρηματοδότηση και στελέχωση των υπαρχόντων υπηρεσιών, συνεχόμενη ενημέρωση των φορέων και συνεχή επαγρύπνηση” αναφέρει.

Η Κρήτη σύμφωνα με τον κ. Σαμιωτάκη είναι σε υψηλά, αν όχι στα υψηλότερα επίπεδα, σε ότι έχει να κάνει με την παιδική και εφηβική κακοποίηση. “Είναι πολλοί οι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν κακοποίηση είναι και θέματα κουλτούρας, νοοτροπίας για τη σωματική και τη λεκτική κακοποίηση”. Ο βίαιος θάνατος, πριν από λίγες εβδομάδες, του 3χρονου Άγγελου στο Ηράκλειο, αποτέλεσμα συστηματικής κακοποίησης ήταν γροθιά στο στομάχι για την τοπική κοινωνία. “Δυστυχώς ο μικρός Άγγελος δεν ήταν το μόνο παιδί. ¨Ήταν μια ξαφνική και αλλόκοτη περίπτωση αλλά πιστέψτε με, είναι πολλά τα παιδιά που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση καθημερνά. Δεν τα ακούμε εμείς αλλά τα βλέπουν οι ειδικοί που ασχολούνται με την κακοποίηση”, επισημαίνει ο κ. Σαμιωτάκης. Η πρόληψη της παιδικής κακοποίησης βρίσκεται σε τρία επίπεδα, όπως επισημαίνει ο κ. Σαμιωτάκης. “Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης ανήκει στην πρωτογενή πρόληψη.

Δηλαδή, να ανέβει το βιοτικό επίπεδο, να μειωθεί η ανεργία, να μορφώνεται ο κόσμος. Αυτά είναι πράγματα στα οποία μπορούμε να παρέμβουμε προληπτικά. Η δευτερογενής πρόληψη αφορά στην ανίχνευση οικογενειών που έχουν υψηλό ρίσκο κακοποίησης και η τριτογενής είναι να έχουμε τις κατάλληλες δομές ούτως ώστε να μπορούμε να υποδεχτούμε παιδιά που είναι ήδη κακοποιημένα και να φροντίζουμε να επουλωθεί το τραύμα τους, προκειμένου να επανενταχθούν, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, στην τοπική κοινωνία”.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Και η Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Κρήτης συμμετέχει στην απεργία

Η ΕΤΙΤΚ – Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Κρήτης συμμετέχει δυναμικά στην 24ωρη απεργία που έχει…

11 hours ago

Συγγενείς θανόντων και εγκαυματιών στο Μάτι: Η υπομονή μας εξαντλήθηκε και η εμπιστοσύνη μας στη Δικαιοσύνη κλονίστηκε

Συνέντευξη Τύπου πραγματοποίησαν, νωρίτερα σήμερα στην ΕΣΗΕΑ, τα μέλη του Συλλόγου Συγγενών Θανόντων και Εγκαυματιών,…

13 hours ago

Αμετανόητος ο Τραμπ: Απειλεί την Κίνα με δασμούς… 104% αν δεν άρει τα αντίποινα του 34% – Ξεκινά διαβουλεύσεις με άλλες χώρες

Νέα απειλή του προέδρου των ΗΠΑ για κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου απέναντι στην Κίνα, αν…

13 hours ago

Βουλή: Σοβαρά ερωτήματα για τη στέγαση της ΠΕ.ΔΙ. Ανατολικής Αθήνας – Επίκαιρη ερώτηση Πολάκη για «διαγωνισμό-φάντασμα» του ΕΟΠΥΥ

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε σήμερα η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Παύλου…

13 hours ago

Απαίτηση 300 ευρώ από την Eurobank αναστάτωσε χήρα συνταξιούχο – Δικαιώθηκε με παρέμβαση της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια χήρας, συνταξιούχου του Δημοσίου και πρώην εκπαιδευτικού, η οποία βρέθηκε…

13 hours ago

This website uses cookies.