Του Μάριου Διονέλλη
Πολλές συζητήσεις προκάλεσε στην Κρήτη η συναυλία του κορυφαίου τενόρου Πλάθιντο Ντομίνγκο, που αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες από το κίνημα MeToo. Η συναυλία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στον περίβολο της ιστορικής Μονής Τοπλού και προβλήθηκε ως «το γεγονός της χρονιάς» στην Κρήτη.
Η είσοδος στην εκδήλωση έγινε μόνο με προσκλήσεις, τις οποίες εκτός από τους θεσμικούς παράγοντες παρέλαβαν και εκπρόσωποι της οικονομικής και επιχειρηματικής ελίτ της χώρας και της σοουμπίζ.
Ωστόσο, η παρουσία του Ντομίνγκο προκάλεσε και έντονες συζητήσεις για το μήνυμα που δίνει ενόσω δεν έχουν ακόμα διαλευκανθεί οι κατηγορίες εις βάρος του. Συγκεκριμένα ο 82χρονος τενόρος κατηγορείται για ανάρμοστη συμπεριφορά προς δεκάδες γυναίκες συναδέλφους του.
Η έρευνα διεξήχθη το 2020 από την Αμερικανική Ενωση Καλλιτεχνών Μουσικών (AGMA) και κατέθεσαν τουλάχιστον 35 τραγουδίστριες, χορεύτριες, μουσικοί, καθηγήτριες φωνητικής και τεχνικοί σκηνής, που είπαν ότι ήταν μάρτυρες ή ότι βίωσαν την ανάρμοστη συμπεριφορά του τενόρου τα τελευταία 30 χρόνια.
Την περίοδο εκείνη ο Ντομίνγκο ήταν διευθυντής της Οπερας του Λος Αντζελες, η διοίκηση της οποίας έκανε ξεχωριστή έρευνα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως σε τουλάχιστον 10 περιπτώσεις οι καταγγελίες ήταν αξιόπιστες. Αν και καμία από τις υποθέσεις αυτές δεν έφτασε στα δικαστήρια, ο Ντομίνγκο απομακρύνθηκε από τη διεύθυνση της όπερας και από τότε δεν έχει εμφανιστεί ξανά σε όπερα των Ηνωμένων Πολιτειών. Μάλιστα, αποκλείστηκε και από την πατρίδα του, την Ισπανία, και από όλες τις εκδηλώσεις που χρηματοδοτεί το ισπανικό κράτος.
Προσωρινά ο θόρυβος φάνηκε να κοπάζει, ωστόσο τον περασμένο Αύγουστο ο Ντομίνγκο απασχόλησε ξανά τις αρχές. Κατηγορήθηκε πως εμπλέκεται σε εγκληματική οργάνωση του Μπουένος Αϊρες, η οποία υπό τη βιτρίνα της σχολής γιόγκα φέρεται να προωθούσε το τράφικινγκ και τη σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών, μεταξύ των οποίων και ανήλικες. Τότε ήρθαν στη δημοσιότητα ηχογραφημένες συνομιλίες στις οποίες φέρεται να ακούγεται ο ίδιος να κανονίζει συναντήσεις με γυναίκες–θύματα του κυκλώματος.
Βαριά σκιά
Ολα τα παραπάνω ρίχνουν βαριά σκιά στην καριέρα του τενόρου, ο οποίος προσπαθεί να επανέλθει στο καλλιτεχνικό στερέωμα με σειρά συναυλιών σε χώρες που δεν τον έχουν αποκλείσει, όπως η Αυστρία, η Τουρκία και άλλες, μεταξύ των οποίων προφανώς και η Ελλάδα. Ειδικά η συναυλία στη Σητεία είχε σαφές κυβερνητικό χρώμα. Από εκεί κατάγεται ο τέως υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης (και νυν αντιπρόεδρος της Βουλής), που ανέλαβε προσωπικά την υλοποίηση του εγχειρήματος, το οποίο και διαφήμισε δεόντως στην προεκλογική του εκστρατεία, ενώ από πολύ νωρίς είχε αποφασιστεί η συμμετοχή της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, που πλαισίωσε τον τενόρο.
Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, καθώς και ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, που αναμένεται τις επόμενες ημέρες να στηριχθεί και επίσημα από τη Νέα Δημοκρατία για τις εκλογές του Οκτώβρη.
Ιδιαίτερο φορτίο έχει η παρουσία στην εκδήλωση του Σπύρου Καπράλου, προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, με δεδομένο ότι οι πρώτες καταγγελίες στη χώρα μας στο πλαίσιο του κινήματος MeToo είχαν γίνει από την ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου και μάλιστα εναντίον παράγοντα που ήταν μέλος της Ολυμπιακής Επιτροπής, αλλά και της Ν.Δ.
Παρόντες επίσης ήταν αρκετοί καλλιτέχνες της όπερας, όπως ο Μάριος Φραγκούλης και η Αγνή Μπάλτσα, ο περφόρμερ Τάκης Ζαχαράτος (που πρόσφατα κατηγορήθηκε για τη σεξιστική σάτιρα εναντίον της Πόπης Τσαπανίδου), μέλη της οικογένειας Βαρδινογιάννη και άλλοι επιχειρηματίες και κοσμικοί, σε σύνολο 300 Ελλήνων προσκεκλημένων.
Ολα για τον τουρισμό
Η συναυλία προβλήθηκε ως το μέγα πολιτιστικό γεγονός της χρονιάς στην Κρήτη. Ενδιαφέρον έχουν και οι χορηγοί της εκδήλωσης καθώς την οικονομική στήριξη ανέλαβαν η Παγκρήτια Τράπεζα και η Ιντρακάτ, που έχουν περάσει στον έλεγχο του επιχειρηματικού διδύμου Μπάκου – Καϋμενάκη, καθώς και η υπό κρατικό έλεγχο Τράπεζα Αττικής. Η χορηγία αυτή έκανε αρκετούς να αναρωτιούνται αν το event, που προαναγγέλθηκε ως «ένταξη της Σητείας στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη», είναι προάγγελος κάποιας επιχειρηματικής κίνησης στον κλάδο του τουρισμού για την περιοχή.
Στο κάδρο φυσικά είναι και η Μονή Τοπλού, που για άλλη μια φορά εμπλέκεται με τον κόσμο των επιχειρήσεων για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου. Εχει προηγηθεί η αμφιλεγόμενη ενοικίαση 25.000 στρεμμάτων από την έκτασή της στο Κάβο Σίδερο σε μια «θολή» βρετανική εταιρεία για κατασκευή ξενοδοχείων και γηπέδων γκολφ. Το σχέδιο αυτό εντάχθηκε στις στρατηγικές επενδύσεις και εγκρίθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2016 με προεδρικό διάταγμα που φέρει τις υπογραφές των τότε υπουργών Σταθάκη, Σκουρλέτη, Μπαλτά και Τσιρώνη.
Την πραγματοποίηση της εκδήλωσης στηλίτευσε χθες το ΜέΡΑ25 στην Κρήτη, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Εμείς δεν φανταζόμαστε έτσι την Κρήτη. Δεν είναι ανάπτυξη η μετατροπή των κελιών της Μονής σε καμαρίνια και των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς σε πασαρέλα μεγαλόσχημων. Πολύ περισσότερο όταν βαρύνονται με τέτοιες κατηγορίες. Στεκόμαστε δίπλα σε κάθε γυναίκα που καταγγέλλει την επιβολή της πατριαρχίας και τη βία εις βάρος της. Στη χώρα που υπουργοί εξαπατώνται από την υποκριτική τέχνη του Λιγνάδη είμαστε εξαιρετικά καχύποπτοι για τα συμφραζόμενα της συγκεκριμένης εκδήλωσης».