Μετά από πολλές περιπέτειες που ενέτειναν την αγωνία χιλιάδων Κρητικών που είδαν τις εκτάσεις τους να χαρακτηρίζονται δασικές, παρεμβάσεις ιδιωτών και φορέων, βουλευτών και εκπροσώπων παραγωγικών τάξεων και έπειτα από τις τεκμηριωμένες προτάσεις που είχε υποβάλλει η ΠΕΔ Κρήτης το υπουργείο Περιβάλλοντος δίνει διέξοδο στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί.
Με εγκύκλιό του προς τις δασικές υπηρεσίες καθίσταται σαφές πως στην Κρήτη το τεκμήριο της κυριότητας υπέρ του Δημοσίου δεν έχει καμία ισχύ. Συνεπώς το Δημόσιο προβάλει δικαιώματα κυριότητας μόνο βάσει τίτλου. Επιπρόσθετα, η εφαρμογή του νόμου 4819 του 2021 ρυθμίζει για πρώτη φορά σημαντικά δασικά ζητήματα, θέτοντας μια τάξη μετά από πολλά χρόνια.
Επί της ουσίας, η προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων που ανέκυψαν από τις προχειρότητες σχεδιασμού και τα κενά που μοιραία δημιούργησε η νομοθέτηση «στο πόδι» και τα τραγικά λάθη στην αποτύπωση των δασικών εκτάσεων του Ρεθύμνου και της Κρήτης είχε αποτέλεσμα μένουν όμως πολλά να γίνουν ακόμη.
Επίσης σημαντικό η εξαίρεση των δασωμένων αγρών με τη σχετική διάταξη να προβλέπει ότι το Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας σε εκτάσεις που εμφανίζονται στις αεροφωτογραφίες του 1945 ή του 1960, με αγροτική μορφή που δασώθηκαν μεταγενέστερα, ανεξάρτητα από τη μορφή που απέκτησαν αργότερα, επί των οποίων το Δημόσιο δεν θεμελιώνει δικαιώματα κυριότητας βάσει τίτλου.
Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη, ο βουλευτής Ρεθύμνου της ΝΔ και πρώην υφυπουργός υποδομών και μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, που είχε συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σκρέκα και ανακοίνωσε το περιεχόμενου της εγκυκλίου είπε ότι δίνεται οριστική λύση στο θέμα του ιδιοκτησιακού για τις δασικές εκτάσεις.
Πρόσθεσε επίσης ότι αποτυπώθηκε μια κατάσταση δραματική με πλήρη έλλειψη σωστής αποτύπωσης και αξιολόγησης και συνεκτίμησης διοικητικών υφισταμένων πράξεων παρόλο που ήταν συμβατική υποχρέωση των μελετητών που οι ίδιοι όρισαν, με διαδικασίες που εκείνοι επέλεξαν.
Παράλληλα θεσπίστηκε και ξεκίνησε η εφαρμογή διαφορετικής αντιμετώπισης για τα πρόδηλα σφάλματα, τα οποία αντιμετωπίζονται με οριζόντιο τρόπο, με εσωτερικές διαδικασίες της Διοίκησης, χωρίς κόστος για τους πολίτες.
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επίλυσης σε ότι αφορά τις εκτάσεις με φρυγανώδη βλάστηση και ασπάλαθους μετά και τη σχετική έγκριση από το Τεχνικό Συμβούλιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Προχώρησε η διαδικασία εσωτερικών διορθώσεων από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις και τα κατά τόπους δασαρχεία με την βοήθεια τεχνικών συμβούλων (αφορούν συνολικά 60 εκατ. στρέμματα και το 50% της έκτασης της χώρας).
Δόθηκε δυνατότητα αναγνώρισης ιδιοκτησίας σε εκτάσεις, αγροτών και κτηνοτρόφων με τίτλους ιδιοκτησίας που έχουν συνταχθεί έως και την 1 Ιουλίου 2001, ακόμα κι αν έχουν μετεγγραφεί σε μεταγενέστερο χρόνο.
Διασφαλίστηκε η ομαλή καταβολή των ενισχύσεων και η αποσύνδεση τους από το υπό συζήτηση πλαίσιο.
Μεγάλο πρόβλημα παραμένει ωστόσο η συγκρότηση περισσότερων επιτροπών για την εξέταση των χιλιάδων αντιρρήσεων που έχουν κατατεθεί στην Κρήτη με τις διαδικασίες να τρέχουν με ρυθμούς χελώνας.
Μιλώντας στην ίδια εκπομπή και ο κ. Ευρίπιδης Κουκιαδάκης, μέλος της ΠΕΔ Κρήτης και συντάκτης των νομικά τεκμηριωμένων προτάσεων που κατατέθηκαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος , τόνισε ότι πολλές από αυτές υιοθετήθηκαν όμως απομένουν πολλά να γίνουν ακόμη ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες και θα ακολουθήσει νέα δέσμη προτάσεων.
Το βράδυ του Σαββάτου, 23 Νοεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης…
Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της αυριανής διαδικασίας εκλογής προέδρου (Κυριακή 24 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με ανακοίνωση…
Σε πολύ δύσκολη θέση είναι οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ που υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ, καθώς μετά…
Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα…
Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το, το πιο ζεστό σε βάθος σαρακονταετίας…
Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…
This website uses cookies.