Με γοργούς ρυθμούς αναμένεται να προχωρήσει το μεγαλύτερο υβριδικό έργο ηλεκτροπαραγωγής που προωθείται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη.
Πριν από λίγες ημέρες η διυπουργική επιτροπή στρατηγικών επενδύσεων ενέκρινε την ένταξη στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων του πρότζεκτ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή , που αφορά την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στην Κρήτη.
Η επένδυση που προωθεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή προβλέπει τη δημιουργία ενός υβριδικού σταθμού, ο οποίος θα αξιοποιεί στο μέγιστο την αιολική ενέργεια σε συνδυασμό με τη μέθοδο της αντλησιοταμίευσης. Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο πράσινης ενέργειας που θα ωθήσει το ενεργειακό σύστημα της χώρας μακριά από τα ορυκτά καύσιμα.
Το έργο
Η υποδομή προβλέπεται να εγκατασταθεί στον Δήμο Σητείας και θα αποτελείται από 26 ανεμογεννήτριες.
Η εγκατάσταση έχει ως στόχο να αξιοποιεί το φράγμα των ποταμών Αμαρίου. Και στις δύο όμως περιοχές υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις από κατοίκους και φορείς.
Ο συνδυασμός υδροηλεκτρικής και αιολικής παραγωγής δημιουργεί αυξημένες δυνατότητες παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας και θα συμβάλει στην περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας.
Η επένδυση με προϋπολογισμό κοντά στα 240 εκατομμύρια ευρώ, αναμένεται να δημιουργήσει 110 νέες θέσεις εργασίας. Επιπλέον, κατά το στάδιο της κατασκευής του έργου προβλέπεται να προκύψουν περισσότερες από 900 θέσεις εργασίας.
Το έργο στο Αμάρι της Κρήτης βρίσκεται σε στάδιο αδειοδοτικής ωρίμανσης . Ωστόσο μετά την ένταξη του στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων αναμένεται οι διαδικασίες αδειοδότησης να τρέξουν με πολύ γρηγοροτερους ρυθμους, και να θέσουν ταχύτερα τη μονάδα σε τροχιά υλοποίησης.
Το γεγονός αποτελεί μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη αναφορικά με το στόχο που έχει θέσει η εταιρεία, ο οποίος προβλέπει 6,4GW εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το 2029.
Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της εταιρείας , που αποτελεί κορυφαίο “παίκτη” των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας , η ανάπτυξη του Ομίλου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ συνεχίζεται δυναμικά και το επενδυτικό του πρόγραμμα εξελίσσεται με εντατικούς ρυθμούς.
Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται η ανάπτυξη νέων αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος περίπου 4 GW (ο Όμιλος έχει τοποθετηθεί εγκαίρως και στην αγορά των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, όπου σε κοινοπραξία με την OCEAN WINDS σχεδιάζει να αναπτύξει πάρκα στις ελληνικές θάλασσες).
Παράλληλα, αναπτύσσονται και σχεδιάζονται υδροηλεκτρικά πάρκα και έργα αντλησιοταμίευσης συνολικής ισχύος 1,25 GW, ενώ προωθούνται και έργα αποθήκευσης και άλλων τεχνολογιών (βιοαέριο, βιομάζα κ.ά.). συνολικής ισχύος περίπου 0,25 GW.
Η αποφασιστικότητα και το οργανωμένο σχέδιο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για ακόμα μεγαλύτερη επέκταση του χαρτοφυλακίου της στις ΑΠΕ, επιβεβαιώθηκε και από τα πιο επίσημα χείλη . Στα πλαίσια ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου για το 2021 , ο Πρόεδρος της Εταιρείας κ. Γιώργος Περιστέρης τόνισε πως είναι μονόδρομος η μαζική στροφή προ τις ΑΠΕ και η απεξάρτηση από την εισαγόμενη ενέργεια.
Τέλος, να αναφέρουμε πως ένα υβριδικό έργο περιλαμβάνει μονάδες παραγωγής ενέργειεας από ανανεώσιμες πηγές και μονάδες αποθήκευσης της πλεονάζουσας ενέργειας.