Δυσάρεστα είναι τα μαντάτα από τα πρώτα αλέσματα που έγιναν με στόχο να παραχθεί αγγουρέλαιο από παραγωγούς της Κρήτης.
Και αυτό γιατί η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη και παρά το γεγονός ότι η ελιά βρίσκεται στο στάδιο της εγκεκριμένης ωρίμανσης εν τούτοις η περιεκτικότητα σε λάδι είναι μικρή.
Σύμφωνα με τον γεωπόνο Μανόλη Βιδάλη που μίλησε στο Ράδιο Κρήτη 101,5 και στην εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη, εάν τώρα κάποιος πάει να αλέσει, θα έχει απόδοση 10 προς 1 δηλαδή, με 10 κιλά ελιές θα βγάλει ένα κιλό λάδι.
Οι εκτιμήσεις λένε ότι ακόμα και αν βρέξει είναι δύσκολο να αυξηθεί η περιεκτικότητα του ελαιολάδου παρά το ότι μπορεί να μεγαλώσει ο καρπός.
Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται και σε ποτιστικές αλλά και σε ξηρικές ελιές.
Την ίδια ώρα σύμφωνα με τον γεωπόνο, πρόβλημα παρατηρείται και στις βρώσιμες ελιές διότι είναι μικρές σε μέγεθος με αποτέλεσμα να μην παίρνουν καλές τιμές.
Παρατηρείται επίσης αρκετή καρπόπτωση λόγω υπερωρίμανσης ενώ μεταξύ άλλων πρόβλημα αρχίζει να δημιουργεί και ο δάκος ο οποίος έκανε την εμφάνισή του εξαιτίας της πτώσης της θερμοκρασίας ιδιαίτερα σε περιοχές όπως είναι Ιεράπετρα αλλά και αλλού.
Αναφορικά με την τιμή του ελαιολάδου φέτος είναι πολύ νωρίς να γίνουν εκτιμήσεις καθώς δεν έχει ξεκινήσει για την ώρα η συγκομιδη της ελιάς.
Η αίσθηση όμως που υπάρχει είναι ότι η τιμή του θα κυμαίνεται από έξι έως επτά €, χωρίς ωστόσο τίποτα να αποκλείεται.
Το βράδυ του Σαββάτου, 23 Νοεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης…
Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της αυριανής διαδικασίας εκλογής προέδρου (Κυριακή 24 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με ανακοίνωση…
Σε πολύ δύσκολη θέση είναι οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ που υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ, καθώς μετά…
Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα…
Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το, το πιο ζεστό σε βάθος σαρακονταετίας…
Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…
This website uses cookies.