13.8 C
Chania
Wednesday, January 8, 2025

Κρήτη: Η χολέρα «χτύπησε» τα αμπέλια του Ηρακλείου

Ημερομηνία:

Η χολέρα χτύπησε τελικά τα αμπέλια της Κρήτης, καθώς σύμφωνα με το δελτίο που εξέδωσε το ΠΚΠΦ για τους αμπελουργούς: Οι πρώτες προσβολές έχουν διαπιστωθεί μέχρι και τη μεσοπρώιμη ζώνη. Οι δευτερογενείς μολύνσεις είναι σε εξέλιξη. Στους ήδη μολυσμένους βλαστούς αναπαράγονται διαρκώς νέα μολύσματα (αλευρωμένη εμφάνιση). Την τελευταία εβδομάδα έχουν επικρατήσει ευνοϊκές καιρικές συνθήκες και ο δείκτης κινδύνου για νέες μολύνσεις είναι αυξημένος.

Όπως αναφέρεται ακόμη, στις πρωιμότερες ποικιλίες και περιοχές ακολουθούν ευαίσθητα βλαστικά στάδια (μούρο – άνθιση).

«Την περίοδο αυτή όλα τα αμπέλια πρέπει να είναι προστατευμένα. Μην υποτιμάτε τα καλλιεργητικά μέτρα. Η αφαίρεση και καταστροφή των μολυσμένων βλαστών (πρώτες προσβολές) είναι καθοριστικής σημασίας για τον περιορισμό της εξέλιξης της ασθένειας. Στους πρώτους προσβεβλημένους βλαστούς αναπαράγονται μολύσματα για μεγάλο χρονικό διάστημα, που διασπείρονται σε όλο το αμπέλι».

Το neakriti.gr δημοσίευσε πρόσφατα τις συμβουλές του γενικού γραμματέα του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, γεωπόνου Γιάννη Σμυρνάκη, προς τους αμπελουργούς, αναφορικά με τη «χολέρα που απειλεί τ’ αμπέλια του νομού Ηρακλείου λόγω της βροχής των τελευταίων ημερών» και χθες Παρασκευή 29 του μήνα, το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου έκανε γνωστό ότι εμφανίστηκαν… οι πρώτες μολύνσεις της χολέρας, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη ψεκασμών με φάρμακα κατά του ωιδίου ή έστω με βρέξιμη σκόνη θειαφιού προληπτικά.

Ο Γιάννης Σμυρνάκης χαρακτήριζε τις επικρατούσες συνθήκες ως τις ιδανικότερες για την εμφάνιση της χολέρας (ωίδιο) στα αμπέλια, κάτι που θα είναι ένα πρώτο πλήγμα, που θα βάλει σε μπελάδες τους αμπελοκαλλιεργητές στο ξεκίνημα της καλλιεργητικής περιόδου!

Για την ευδεμίδα

Η 1η πτήση (ανθόβια γενιά) της ευδεμίδας έχει ξεκινήσει από τέλη Μαρτίου στην πρώιμη ζώνη, αρχές Απριλίου στη μεσοπρώιμη και μέσα Απριλίου στην όψιμη. Επισημαίνεται ότι η 1η πτήση (ανθόβια γενιά) εξελίσσεται στην ανθοφορία και άλλων φυτών-ξενιστών πέρα από το αμπέλι. Οι προσβολές στα αμπέλια είναι χωρίς οικονομική σημασία και οι ψεκασμοί κατά κανόνα ανώφελοι. Δε χρειάζεται ακόμα αντιμετώπιση.

Για τα τζιτζικάκια

Στο δίκτυο παγίδευσης με κίτρινες χρωμοπαγίδες σε αμπέλια όλων των ζωνών δεν έχουν καταγραφεί προς το παρόν πληθυσμοί (πτερωτά ακμαία άτομα). Η αντιμετώπισή τους στοχεύει τις ατελείς μορφές (άπτερες νύμφες στην κάτω πλευρά του φύλλου), που δεν έχουν ακόμα εμφανιστεί.

Το Περιφερειακό Κέντρο αναφέρει πως δεν πρέπει να γίνονται προληπτικοί ψεκασμοί. Τα τζιτζικάκια αναπτύσσουν εύκολα ανθεκτικότητα στα εντομοκτόνα, γι’ αυτό και η χρήση τους πρέπει να είναι η απολύτως αναγκαία.

Καλλιεργητικά μέτρα: Η πυκνή-πολύ ζωηρή βλάστηση είναι στοιχείο επιβαρυντικό για την καλλιέργεια. Ευνοεί την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση φυτοπαρασίτων (εντόμων-μυκήτων) και κάνει δυσκολότερη την αντιμετώπισή τους. Γενικά η βλάστηση πρέπει να ελέγχεται με χλωρά κλαδέματα (βλαστολογήματα, κορυφολογήματα, ξεφυλλίσματα), ώστε το εσωτερικό του πρεμνού να αερίζεται και να διατηρεί χαμηλή υγρασία. Η υγρασία είναι βασικός παράγοντας της εξάπλωσης των φυτοπαρασίτων.

«Προσοχή: Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά για το αμπέλι, για τον εχθρό ή την ασθένεια και για το βλαστικό στάδιο της εποχής, και κάνετε συνδυασμένη αντιμετώπιση και εφαρμογή όπου αυτό είναι εφικτό.

Συνιστάται να επιλέγετε σκευάσματα με τους λιγότερους κινδύνους για τον χρήστη και το περιβάλλον.

Σε κάθε περίπτωση, διαβάζετε προσεκτικά και εφαρμόζετε πιστά την ετικέτα», σύμφωνα με το σχετικό δελτίο που εξέδωσε για το αμπέλι το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου.

Περονόσπορος – Δεν έχουν εμφανιστεί ακόμα μολύνσεις

Για τον περονόσπορο, το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου ξεκαθαρίζει τα εξής: «Δεν έχουν εντοπιστεί πρωτογενείς μολύνσεις μέχρι σήμερα στα σημεία παρατήρησης. Στην τελευταία καιρική αστάθεια (18-19 Απριλίου), τα ύψη βροχής και οι χρόνοι διύγρανσης που σημειώθηκαν δεν ευνόησαν μολύνσεις. Έτσι, με εξαίρεση περιορισμένες περιοχές στα ηπειρωτικά του ν. Χανίων (δεδομένα σταθμών ΕΑΑ σε Θέρισο, Έλος και Σέμπρωνα), όπου επικράτησαν οριακές συνθήκες για πρωτογενείς μολύνσεις, στις υπόλοιπες περιοχές του νησιού οι πιθανότητες εγκατάστασης του μύκητα ήταν σχεδόν μηδαμινές.

– Υπενθυμίζεται ότι για να γίνουν πρώτες μολύνσεις με σπόρια που βρίσκονται στο έδαφος χρειάζονται βροχοπτώσεις ύψους τουλάχιστον 8-10 χιλ. και διύγρανση της βλάστησης με διάρκεια τουλάχιστον 3-4 ώρες.

– Στο κλίμα της Κρήτης η πιθανότητα εκδήλωσης ευνοϊκών βροχοπτώσεων για μολύνσεις από εδώ και πέρα μειώνεται. Όσο προχωρούν τα βλαστικά στάδια του αμπελιού χωρίς να έχει εγκατασταθεί ο μύκητας, τόσο περιορίζεται η περίπτωση εμφάνισης σοβαρών προσβολών. Ωστόσο, υπενθυμίζεται ότι η εγκατάστασή του σε αμπέλια που βρίσκονται σε υγρές τοποθεσίες, όπου επικρατούν τακτικά νυχτερινές δροσιές, μπορεί να προκαλέσει στη συνέχεια ζημιές σε αυτά τα αμπέλια, ακόμα και με μειωμένες επόμενες βροχοπτώσεις».

Σύμφωνα με τα προληπτικά μέτρα, «λόγω της καιρικής αστάθειας των επόμενων ημερών (πρόγνωση βροχών ΕΜΥ), αμπέλια που βρίσκονται σε τοποθεσίες που σημειώνονται συχνά νυχτερινές δροσιές (λάκκοι, ποταμίδες) συνιστάται να προστατευτούν προληπτικά», αναφέρεται χαρακτηριστικά από το ΠΚΠΦ στις οδηγίες που φέρουν την υπογραφή του γεωπόνου Νίκου Μπαγκή.

neakriti.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νίκο Ανδρουλάκη! Περιμένουμε…

Πρώτα απ’ όλα περιόρισε τις αρμοδιότητες της γηραιάς κυρίας....

Ο Σύλλογος Χειμερινών Κολυμβητών Χανιών ευχαριστεί τους χορηγούς εκδήλωσής του

Ο Σύλλογος Χειμερινών Κολυμβητών Χανιών σε συνεργασία με την...

Τα πρώτα κάλαντα των Θεοφανείων του μικρού Δημήτρη

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Θεοφάνεια που έμελε να περάσει...