Έντονη είναι η ανησυχία που επικρατεί στην Kρήτη εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας με τους αγρότες και τους παραγωγούς να κάνουν λόγο για μία τεράστια καταστροφή.
Το μεγαλύτερο και εντονότερο πρόβλημα εντοπίζεται σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία της Aποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης στην περιοχή της Μεσσαράς εκεί όπου από τις αρχές Οκτωβρίου, ο υδρολογικός σταθμός που έχει τοποθετήσει η Διεύθυνση Υδάτων, είναι είναι στην ουσία στον αέρα αφού η στάθμη του υπόγειου υδροφορέα ορίζοντα έχει πέσει κατακόρυφα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Ράδιο Κρήτη και το ekriti.gr μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται και στην επαρχία της Βιάννου καθώς και εκεί η στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα είναι τόσο χαμηλή που η υπηρεσία δεν γνωρίζει καν σε ποιο σημείο βρίσκεται.
Η Αγγελική Μαρτίνου, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη εξέφρασε την ανησυχία της λέγοντας πως “οι βροχές φέτος είναι ελάχιστες σε σχέση με αυτές που χρειαζόμαστε”.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, φέτος στο Ηράκλειο έχει ρίξει μόλις 58 χιλιοστά νερού σε σχέση με τα 180 που είχαν πέσει το υδρολογικό έτος 2017-2018 και το οποίο θεωρείται από τα πιο ξηρά των τελευταίων ετών.
Στην επαρχία της Βιάννου έχουν πέσει 114 χιλιοστά νερού σε σχέση με τα 137 που είχαν πέσει το 2017 και το 2018 ενώ μεγάλη απόκλιση παρουσιάζει η περιοχή Ασκύφου Χανίων όπου φέτος έχουν πέσει 219 χιλιοστά νερού έναντι 611 που έπεσαν το υδρολογικό έτος 2017 – 2018.
Λίγες οι βροχές και στο Σπήλι Ρεθύμνου όπου φέτος έχουν πέσει 144 χιλιοστά νερού έναντι 260 το 17 και το 18.
Τρανταχτό παράδειγμα της έλλειψης βροχοπτώσεων είναι η Σητεία όπου μέχρι στιγμής φέτος έχουν πέσει 59 χιλιοστά έναντι 246 που έπεσαν το διάστημα 2017 – 2018.
Ανησυχία στον αγροτικό κόσμο
Οι επιπτώσεις της ανομβρίας έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους με τον αγροτικό κόσμο εκφράζει την έντονη αγωνία του για το μέλλον.
Πέρα από την φετινή χαμένη χρονιά εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων του περασμένου καλοκαιριού και του παρατεταμένου καύσωνα, τα δέντρα δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν για τη νέα χρονιά ακόμα κι αν βρέξει τους επόμενους μήνες.
Μεγάλο πρόβλημα παρουσιάζουν οι ελαιοκαλλιέργειες και τα αμπέλια τα οποία καλύπτουν το 70% της καλλιεργλησιμης έκτασης στην Κρήτη με τον πρόεδρο του Οργανισμού Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, Πίαμο Ιερωνυμάκη να αναφέρει ότι η καταστροφή την επόμενη χρονιά θα είναι εξίσου μεγάλη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος η παραγωγή ελαιολάδου στην Κρήτη δεν θα ξεπεράσει τους 25.000 τόνους όταν πέρσι αυτή έφτασε τους 130.000.