21.7 C
Chania
Monday, October 7, 2024

Κρήτη: Θλιβερό σκηνικό με ελάχιστες βροχές φέτος – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Ημερομηνία:

Έντονη είναι η ανησυχία που επικρατεί στην Kρήτη εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας με τους αγρότες και τους παραγωγούς να κάνουν λόγο για μία τεράστια καταστροφή.

Το μεγαλύτερο και εντονότερο πρόβλημα εντοπίζεται σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία της Aποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης στην περιοχή της Μεσσαράς εκεί όπου από τις αρχές Οκτωβρίου, ο υδρολογικός σταθμός που έχει τοποθετήσει η Διεύθυνση Υδάτων, είναι είναι στην ουσία στον αέρα αφού η στάθμη του υπόγειου υδροφορέα ορίζοντα έχει πέσει κατακόρυφα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Ράδιο Κρήτη και το ekriti.gr μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται και στην επαρχία της Βιάννου καθώς και εκεί η στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα είναι τόσο χαμηλή που η υπηρεσία δεν γνωρίζει καν σε ποιο σημείο βρίσκεται.

Η Αγγελική Μαρτίνου, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη εξέφρασε την ανησυχία της λέγοντας πως “οι βροχές φέτος είναι ελάχιστες σε σχέση με αυτές που χρειαζόμαστε”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, φέτος στο Ηράκλειο έχει ρίξει μόλις 58 χιλιοστά νερού σε σχέση με τα 180 που είχαν πέσει το υδρολογικό έτος 2017-2018 και το οποίο θεωρείται από τα πιο ξηρά των τελευταίων ετών.

Στην επαρχία της Βιάννου έχουν πέσει 114 χιλιοστά νερού σε σχέση με τα 137 που είχαν πέσει το 2017 και το 2018 ενώ μεγάλη απόκλιση παρουσιάζει η περιοχή Ασκύφου Χανίων όπου φέτος έχουν πέσει 219 χιλιοστά νερού έναντι 611 που έπεσαν το υδρολογικό έτος 2017 – 2018.

Λίγες οι βροχές και στο Σπήλι Ρεθύμνου όπου φέτος έχουν πέσει 144 χιλιοστά νερού έναντι 260 το 17 και το 18.

Τρανταχτό παράδειγμα της έλλειψης βροχοπτώσεων είναι η Σητεία όπου μέχρι στιγμής φέτος έχουν πέσει 59 χιλιοστά έναντι 246 που έπεσαν το διάστημα 2017 – 2018.

Ανησυχία στον αγροτικό κόσμο

Οι επιπτώσεις της ανομβρίας έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους με τον αγροτικό κόσμο εκφράζει την έντονη αγωνία του για το μέλλον.

Πέρα από την φετινή χαμένη χρονιά εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων του περασμένου καλοκαιριού και του παρατεταμένου καύσωνα, τα δέντρα δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν για τη νέα χρονιά ακόμα κι αν βρέξει τους επόμενους μήνες.

Μεγάλο πρόβλημα παρουσιάζουν οι ελαιοκαλλιέργειες και τα αμπέλια τα οποία καλύπτουν το 70% της καλλιεργλησιμης έκτασης στην Κρήτη με τον πρόεδρο του Οργανισμού Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, Πίαμο Ιερωνυμάκη να αναφέρει ότι η καταστροφή την επόμενη χρονιά θα είναι εξίσου μεγάλη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος η παραγωγή ελαιολάδου στην Κρήτη δεν θα ξεπεράσει τους 25.000 τόνους όταν πέρσι αυτή έφτασε τους 130.000.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πρώτος με 10 μονάδες διαφορά ο Ανδρουλάκης, δεύτερος ο Δούκας

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος της διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου...

Σοβαρές καταγγελίες από μηχανικούς Χανίων για παρατυπίες σε δικαστικό έλεγχο – Αποφάσισαν αποχή

Μηχανικοί των Χανίων καταγγέλλουν σοβαρές παρατυπίες κατά τη διάρκεια...

Εστίαση: Φορολογούν τώρα και τα… πουρμπουάρ – Τα POS μετατρέπουν το φιλοδώρημα σε μέρος του μισθού

Ένα σοβαρότατο πρόβλημα που έχει προκύψει στα καταστήματα εστίασης...

«Νομοθετήστε για τα smartphones σαν να είναι τσιγάρα», λέει υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΟΥ

Την άποψη ότι τα κινητά τηλέφωνα πρέπει να αντιμετωπίζονται από τους...