20.8 C
Chania
Friday, January 24, 2025

Κρήτη – κακοκαιρία: Ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις για νεκρούς και καταστροφές

Ημερομηνία:

Μόλις δύο χρόνια μετά τις τεράστιες καταστροφές σε Καρτερό και Χερσόνησο, η κακοκαιρία “χτύπησε” ξανά το νησί, προκαλώντας αυτή τη φορά και δύο νεκρούς.

Οι εικόνες από την νεαρή οδηγό να σκαρφαλώνει σε κολώνα τις ΔΕΗ για να μην την παρασύρουν τα ορμητικά νερά στον Καρτερό, αλλά και οι τόνοι λάσπης σε Μάλια και Χερσόνησο είναι μόλις δύο χρόνια μακριά μέσα στα οποία, δεν γίναμε σοφότεροι.

Την περασμένη Παρασκευή 14/10/2022, δηλαδή ένα 24ωρο πριν την θεομηνία, είχε συνεδριάσει το Συντονιστικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, όπου “διαπιστώθηκε η άριστη συνεργασία, ετοιμότητα σε προσωπικό και τεχνικά μέσα καθώς και επαγρύπνηση που υπάρχει μεταξύ των υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης, των Σωμάτων Ασφαλείας, των φορέων και των εθελοντών για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών ενόψει της χειμερινής περιόδου”.

Το Σάββατο όμως μόνο αυτό δεν διαπιστώθηκε. Η Αγία Πελαγία “γονάτισε” κάτω από τόνους νερού και λάσπης που κατέστρεψε τα πάντα στο πέρασμά της με τραγικό απολογισμό και δύο νεκρούς.

Η καταρρακτώδης βροχή που έπεφτε στο Ηράκλειο από τις 10 το πρωί, προκάλεσε γενική παράλυση μέσα αλλά και έξω από την πόλη, στην πόλη στα συνήθη σημεία: στη λεωφόρο Καζαντζίδη κάτω από τη γέφυρα της Αλικαρνασσού, η λίμνη του δημιουργήθηκε ακινητοποίησε αυτοκίνητα, δρόμοι και σπίτια πλημμύρισαν στον Καρτερό, σε χειμάρρους μετατράπηκαν και άλλοι δρόμοι μέσα στην πόλη. Το αεροδρόμιο Ηρακλείου  πλημμύρισε και πτήσεις ακυρώθηκαν. Πλημμύρες καταγράφηκαν ξανά στην περιοχή της Χερσονήσου, ενώ αυτή τη φορά, θύμα έπεσε και η περιοχή της Σητείας.

Συνηθισμένα πράγματα. Με σημαία την ακραία δυναμική του φαινομένου, κανείς δεν αναλαμβάνει ευθύνες.

Και τα ερωτήματα παραμένουν δυστυχώς αναπάντητα:

Γιατί δεν ενεργοποιήθηκε ο αριθμός έκτακτης ανάγκης το γνωστό 112; 

‘Ομως, όπως αναφέρεο ο Διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr Κώστας Λαγουβάρδος, ηδη από την Πέμπτη 13/10, το ίδιο βαρομετρικό χαμηλό προκάλεσε καταστροφές στη Σικελία, και τα ανησυχητικά προγνωστικά δεδομένα που επεξεργαστήκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο οδήγησε τους επιστήμονες στην αναβάμιση της κακοκαιρίας από Κατηγορία 3 σε 4, σύμφωνα με τον Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης. Η αρχικοποίηση των μοντέλων έγινε περίπου 30 ώρες πριν την εκδήλωση των καταστροφικών πλημμυρών στην Κρήτη, με τα αποτελέσματα των μοντέλων να προβλέπουν εγκαίρως και με μεγάλη ακρίβεια τις περιοχές που δέχθηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής. Η πρόγνωση καιρού δεν είναι πάντα ακριβής, στην περίπτωση όμως των καταστροφικών βροχοπτώσεων του Σαββάτου στην Κρήτη, η πρόγνωση ήταν εξαιρετικά επιτυχής”. Άρα η δυναμική του φαινομένου ήταν γνωστή.

Γιατί δεν άντεξε το αντιπλημμυρικό έργο στην Αγία Πελαγία;

Γιατί πλημμυρίζουν τα “γνωστά σημεία” μέσα στο Ηράκλειο και σε γειτονιές και δεν κάνει κανείς τίποτα για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση;

Γιατί πλημμυρίζει ο ΒΟΑΚ και κανείς δεν ασχολείται σοβαρά με αυτό;

ekriti.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ