«Μαϊμού» περιεχόμενο είχαν οι εννέα από τις έντεκα συσκευασίες με την ένδειξη «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο» που ανέλυσε ο νεοσύστατος παγκρήτιος συνεταιριστικός φορέας ελαιόλαδου, διαπιστώνοντας ότι το ελαιόλαδο στις οκτώ αναλύσεις βγήκε «παρθένο» και στη μία… «λαμπάντε-βιομηχανικό», ενώ μόνο στις δύο από τις έντεκα συσκευασίες το περιεχόμενο αποδείχτηκε πραγματικά «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο».
Τα αποτελέσματα των αναλύσεων με τις ονομασίες των εταιρειών βρίσκονται ήδη στη διάθεση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, μετά από σχετική καταγγελία του ενιαίου φορέα διαχείρισης ελαιόλαδου «Κρητών Ένωσις», που δηλώνει ότι δε θα σταματήσει να διενεργεί ελέγχους στην αγορά ελαιόλαδου, για την προστασία του ονόματος του κρητικού ελαιόλαδου και των συμφερόντων τόσο των ελαιοπαραγωγών, όσο και των καταναλωτών!
Τα στοιχεία αυτά έδωσαν στη δημοσιότητα χθες τόσο ο πρόεδρος του φορέα και πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Σταύρος Γαβαλάς όσο και η διευθύνουσα σύμβουλος του φορέα Θεανώ Βρέντζου.
«Εμείς από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τη διοίκηση του φορέα είπαμε ότι, εκτός των άλλων αρμοδιοτήτων που αναλαμβάνουμε, θα βοηθήσουμε το κράτος να εντείνει τους ελέγχους και να δει πραγματικά ποιοι παίζουν παιχνίδια σε βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών. Έχουμε ήδη ενημερώσει τον ΕΦΕΤ, έχουμε ήδη στείλει τα δείγματα στον ΕΦΕΤ και πιστεύουμε ότι θα προχωρήσει άμεσα στους ελέγχους που πρέπει να κάνει, για να δει πως αυτά τα δείγματα έχουν πρόβλημα. Να αποσυρθούν από το ράφι. Και όποιος θέλει να βγαίνει και να διαφημίζει ότι έχει προϊόντα στο ράφι με την ονομασία «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο» να είναι όντως εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο», τόνισε κατηγορηματικά χθες, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του φορέα και της ΕΑΣΗ Σταύρος Γαβαλάς.
Μάλιστα, ξεκαθάρισε: «Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τους ελέγχους στο ελαιόλαδο. Και όποιον “κατεργάρη” βρίσκουμε θα τον “πηγαίνουμε” στις αρμόδιες υπηρεσίες. Και ελπίζουμε οι αρμόδιες υπηρεσίες να είναι πιο αυστηρές και να μην έχουμε ξανά τέτοια φαινόμενα, που υπονομεύουν τα προϊόντα της Κρήτης, όπως και όλης της Ελλάδας».
Ο συνεταιριστής προσθέτει ότι, όσο παίζονται αυτά τα παιχνίδια, ο ίδιος ο ελαιοπαραγωγός δε θα μπορεί ποτέ να απολαύσει την πραγματική αξία του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου, που παράγει με τόσο μόχθο και θυσίες. Μάλιστα, απαντώντας σε σχετικές απαντήσεις, ο Σταύρος Γαβαλάς ξεκαθάρισε ότι τα δείγματα εστάλησαν σε διαπιστευμένο εργαστήριο για να γίνουν οι αναλύσεις. Ενώ ιδιαίτερα το λάδι «λαμπάντε», δηλαδή βιομηχανικό, το χαρακτήρισε ως «μαχαίρι στην καρδιά της ποιότητας του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου». Και πρόσθεσε ότι ανάμεσα σε αυτά τα δείγματα «αρκετά είναι δυστυχώς και κρητικά ελαιόλαδα», χωρίς να θελήσει στην παρούσα φάση να δώσει περισσότερα στοιχεία!
«Η ζημιά είναι μεγάλη» – Παραπλανούν τους καταναλωτές
«Ο φορέας μας δημιουργήθηκε ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο», δήλωσε στη συνέχεια η Θεανώ Βρέντζου. «Για να εκπαιδεύσει τους παραγωγούς στην παραγωγή υψηλών προδιαγραφών ελαιόλαδου. Το ΠΓΕ Κρήτης αυτό θα είναι: ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο υψηλών προδιαγραφών. Και αφορά όλη την Κρήτη. Η ευθύνη, λοιπόν, του φορέα για την Κρήτη είναι πολύ μεγάλη. Διαφορετικά δεν είχε κανένα νόημα να ιδρυθεί ο φορέας».
Στο σημείο αυτό, ο Θεανώ Βρέντζου σημείωσε: «Όλα τα χρόνια συζητάμε γιατί ο παραγωγός δεν μπορεί να πάρει την προστιθέμενη αξία, ενώ παράγει εξαιρετικό ελαιόλαδο. Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος… Δεν μπορεί, δηλαδή, να φαίνεται σε μια συσκευασία “έξτρα παρθένο ελαιόλαδο” και το περιεχόμενο να μην είναι “έξτρα παρθένο ελαιόλαδο”. Αυτό είναι παραπλάνηση του καταναλωτή. Έχει να κάνει με πολλά πράγματα. Έχει να κάνει με την προστασία του παραγωγού. Έχει να κάνει με την προστασία του καταναλωτή… Εμείς, λοιπόν, δεν έχουμε ρόλο εάν δεν προβούμε, πέρα απ’ όλα τα άλλα, σε ενέργειες σαν κι αυτές. Δηλαδή, να ελέγξουμε. Αύριο-μεθαύριο που θα βγούμε σαν φορέας να πουλήσουμε στις αγορές, εμείς θα πουλάμε “έξτρα παρθένο ελαιόλαδο”. Δεν μπορεί, λοιπόν, να μας συγκρίνουν εμάς με τον ανταγωνιστή, ο οποίος θα λέει ότι πουλάει “έξτρα παρθένο ελαιόλαδο” αλλά δε θα είναι… Η ζημιά είναι πολύ μεγάλη».
Όπως ξεκαθάρισε η Θεανώ Βρέντζου, «αυτή η κατάσταση δεν έχει να κάνει μόνο με την Κρήτη. Εμείς ως φορέας θα πουλάμε και στην υπόλοιπη Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εμείς λοιπόν θέλουμε το συγκριτικό αυτό πλεονέκτημα, το οποίο έχει το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ της Κρήτης, να το επωφεληθούν όλοι. Και οι παραγωγοί και σαφώς οι τυποποιητές. Άρα πρέπει να έχουμε όλοι μια κοινή γραμμή. Δε γίνεται, εάν δεν καταλάβουμε όλοι ότι το μέλλον του ελληνικού ελαιόλαδου είναι η υψηλή ποιότητα, δεν υπάρχει μέλλον»…
Τέλος, η διευθύνουσα σύμβουλος του ενιαίου φορέα διαχείρισης ελαιόλαδου “Κρητών Ένωσις” τόνισε κατηγορηματικά: «Οι έρευνες δείχνουν ότι μέχρι το 2050 η παγκόσμια παραγωγή θα αυξηθεί στα 4,4 εκατομμύρια τόνους. Εκτός από την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία, έχουν μπει δυνατά στο παιχνίδι η Τυνησία, η Τουρκία, το Μαρόκο, η Αίγυπτος… Λοιπόν, εμείς πρέπει να έχουμε ισχυρό ποιοτικό πλεονέκτημα, το οποίο είναι μόνο η ποιότητα. Δεν έχουμε άλλο».
Την αναποτελεσματικότητα των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία που επιβλήθηκαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αποδεικνύουν οι εισαγωγές…
Από νωρίς το απόγευμα, ο Κώστας Σημίτης αναπαύεται στο Α’ Νεκροταφείο. Εκεί τον αποχαιρέτησε εμφανώς συγκινημένη…
Απομένουν σχεδόν δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ και η Ευρωπαϊκή Ένωση…
Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν δύο υπήκοοι Πακιστάν, ηλικίας 46 και 42 ετών, που κατηγορούνταν για τον…
Η Ευρωπαϊκή Ενωση «είναι έτοιμη να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ ηγούμενη της στρατιωτικής υποστήριξης της Ουκρανίας,…
Ανακοίνωση με αφορμή ότι 800.000 ιδιοκτήτες οχημάτων δεν πλήρωσαν εμπρόθεσμα τα φετινά τέλη κυκλοφορίας, εξέδωσε το…
This website uses cookies.