12.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

Κρήτη: Καταγγελίες για τις συνθήκες διαβίωσης των ατόμων με νοητική στέρηση – Aπλήρωτοι και οι εργαζόμενοι εδώ και πάνω από ένα χρόνο

Ημερομηνία:

Σε καταγγελίες  για τη λειτουργία της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης της ΑΜΚΕ «Μετάβασις», στην Ιεράπετρα προχώρησε μιλώντας στον ΗΧΩFM 99,8 και την εκπομπή Καλημέρα Λασίθι ,  μια μητέρα η οποία  περιέγραψε την κατάσταση στη Στέγη όπως τη βίωσε ως μητέρα παιδιού με νοητική στέρηση το οποίο  πλέον  το έχει απομακρύνει  για λόγους υγείας από τη δομή.  Οι καταγγελίες  για την κατάσταση στη Στέγη είχαν  φτάσει στον ΗΧΩFM99,8 αρκετό χρονικό διάστημα πριν ωστόσο όμως  λόγω τα σοβαρότητας του θέματος έπρεπε να γίνει  δημοσιογραφική έρευνα για να διαπιστωθεί η ορθότητά τους .

Η κα Παράσογλου περιέγραψε στην εκπομπή τις αλλαγές στην συμπεριφορά του παιδιού της οι οποίες την προβλημάτισαν. Οι έντονες αντιδράσεις του παιδιού σε σχέση με το παρελθόν ήταν η αιτία η μητέρα να επισκέπτεται συχνά τη Στέγη , να επικοινωνεί με το πρόεδρο της δομής καταθέτοντας   την ανησυχία της  προτρέποντάς τον να προχωρήσει σε αλλαγές για την καλύτερη διαβίωση των παιδιών και την καλύτερη συνεργασία με το προσωπικό. Αλλά και να γίνει πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού .  Αποκορύφωση  των όσων βίωσε ήταν ένα λιποθυμικό επεισόδιο σε μια έξοδο με συνέπεια το παιδί να χρειαστεί να μεταφερθεί στο νοσοκομείο και από εκεί άρχισε η ίδια  να ξετυλίγει το κουβάρι για τις συνθήκες διαβίωσης στη δομή.

Μίλησε για  ειρωνική αντιμετώπιση από κάποιους εργαζόμενους και επιστημονικούς συνεργάτες της δομής.  Αλλά και για  κακή μεταχείριση από άποψη φαγητού  και  υγιεινής. Το παιδί ήταν αδυνατισμένο  η στοματική του  υγιεινή δεν ήταν καλή.  Υπήρχαν και άλλα θέματα όμως όπως το ότι έχει χαθεί ο αρχικός φάκελος καθώς και μια εξέταση μαγνητικής.  Το παιδί , στα χαρτιά , παραμένει στη στέγη μετά τις προφορικές υποσχέσεις  του προέδρου ότι θα αλλάξει η κατάσταση . Από τη στιγμή που η μητέρα διαπιστώνει ότι η κατάσταση δεν αλλάζει είναι αποφασισμένη να πάρει το παιδί της από τη δομή.

Καταλήγοντας  το μήνυμα που θέλησε να περάσει είναι  ότι το μετά  είναι που τους απασχολεί ως γονείς και θέλουν  δομές που πραγματικά θα σκύψουν και θα είναι δίπλα στα παιδιά τους . Η κόρη μου δεν θα ξαναγυρίσει  στη δομή αλλά θέλω τα υπόλοιπα παιδιά να ζήσουν σε καλές συνθήκες και μακάρι η Στέγη να γίνει η καλύτερη δομή, τόνισε.

Πέραν όμως από τις καταγγελίες της μητέρας θα πρέπει να αναφέρουμε ότι εργαζόμενοι στη δομή παραμένουν απλήρωτοι για πάνω από έναν χρόνο.  Κατά τη διάρκεια της εκπομπής μίλησε η νομικός κα Σοφία Μακατουνάκη εκπρόσωπος   των 6 εργαζομένων που έχουν κινηθεί νομικά διεκδικώντας τα δεδουλευμένα και την αποζημίωση που δικαιούνται. Περιέγραψε τις κινήσεις που έχουν κάνει από την πλευρά τους προκειμένου να λάβουν τα χρήματα που δικαιούνται , την προσφυγή των εργαζομένων στην επιθεώρηση εργασίας , τις ενέργειες που έχουν γίνει για να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση , την πρόταση που έγινε από τους εργαζόμενους προς την άλλη πλευρά. Παρά την αποδοχή της πρότασης δεν έχει γίνει ακόμη καταβολή των χρημάτων και το θέμα έχει πάρει τη νομική οδό.

Το hxonews.gr επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Στέγης ο οποίος δεσμεύτηκε  τις επόμενες ημέρες να έρθει στο στούντιο του ΗΧΩFM να καταθέσει τις απόψεις  του σχετικά με το θέμα. Ανέφερε ωστόσο ότι  το οικονομικό πρόβλημα της δομή είναι μεγάλο και πράγματι  υπάρχουν απλήρωτοι εργαζόμενοι . Αυτό οφείλεται στο ότι δεν καταβάλλονται   στη δομή, όπως αντίστοιχα και στις άλλες δομές που δραστηριοποιούνται στη χώρα,  οι προβλεπόμενες πιστώσεις από τον ΕΟΠΥΥ. Στάθηκε μάλιστα στο φιλότιμο  των εργαζομένων στους οποίους  οφείλεται και η συνέχιση της λειτουργίας . Είπε ακόμη ότι πριν το τέλος του 2016  έγινε έλεγχος από τις υπηρεσίες Πρόνοιας της Περιφέρειας Κρήτης και διαπιστώθηκε η άριστη λειτουργία της δομής.

Δείτε έγγραφο με τις απαιτήσεις και τις υποχρεώσεις της Στέγης απέναντι στους τρόφιμους και αντίστροφα που δημοσιεύει το hxonews.gr:

Δείτε εδώ παλαιότερα δημοσιεύματα σχετικά με τη Στέγη Ιεράπετρας απο την εφημερίδα efsyn.

«Μετάβασις» σε σκοτεινές διαδρομές

Στην αστική μη κερδοσκοπική (;) εταιρεία «Μετάβασις» όλα τα προβλήματα παραμένουν άλυτα, ενώ οι εργαζόμενοι έχουν φτάσει στα όριά τους.
Το υπουργείο Υγείας συνεχίζει να καταβάλλει χρήματα, αλλά συνεχώς προκύπτουν νέα στοιχεία για τις αδιαφανείς διαδρομές τους.
Δύο μήνες πριν -στις 18/11- η «Εφ.Συν.» δημοσίευσε σε ρεπορτάζ καταγγελίες των απλήρωτων εργαζομένων, στοιχεία που αποδεικνύουν αδιαφάνεια και κακοδιαχείριση από τον ιδιοκτήτη της συγκεκριμένης αυτής δομής ψυχικής υγείας στον Βύρωνα, μεγάλα χρέη στο ΙΚΑ (ξεπερνούν τα 700.000 ευρώ), πρόστιμα για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας που «σβήστηκαν» ανεξήγητα και κυρίως αδιαφανή διαχείριση των προνοιακών επιδομάτων και των συντάξεων που λαμβάνουν οι τρόφιμοι της δομής.
Από τότε μέχρι και σήμερα η κατάσταση δεν έχει αλλάξει.
Aντίθετα, νέα ανησυχητικά στοιχεία προστίθενται για τον τρόπο διοίκησης και διαχείρισης του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού χρήματος που εισφέρεται στη δομή και στους ηλικιωμένους φιλοξενούμενούς της.
Σύμφωνα με έγγραφα που διαθέτει η «Εφ.Συν.», ο ιδιοκτήτης της δομής Ν.Π. (ο οποίος διαθέτει και άλλη μία δομή στην Ιεράπετρα, που υπάγεται στο υπουργείο Εργασίας) σύναψε δάνειο το 2010 ύψους 120.000 ευρώ στην Probank-νυν Εθνική Τράπεζα (υποκ/μα Ν. Σμύρνης) για τους σκοπούς της εταιρείας.
Ως εγγύηση του δανείου δόθηκαν οι μηνιαίες χρηματοδοτήσεις της δομής από το υπουργείο Υγείας.
Λόγω της κακής διαχείρισης και των χρεών που στο μεταξύ έφτασαν τους 13 μισθούς των εργαζομένων και τα 750.000 ευρώ στο ΙΚΑ κατέστη αδύνατη η αποπληρωμή του δανείου που, σύμφωνα με τους εργαζομένους, δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ για το καλό της δομής, με αποτέλεσμα την ενεχυρίαση του τραπεζικού λογαριασμού της εταιρείας.
Οι καταγγελίες
Εξαιτίας της ενεχυρίασης τον Νοέμβριο, 20.000 ευρώ που προορίζονταν για τη μισθοδοσία παρακρατήθηκαν όπως άλλωστε συνέβη και με προηγούμενες μισθοδοσίες.
Μάλιστα η τράπεζα προχώρησε στη σύναψη ιδιωτικής σύμβασης με τον ιδιοκτήτη, σύμφωνα με την οποία σε κάθε πληρωμή του υπουργείου το 30% θα παρακρατείται για την αποπληρωμή του δανείου.
Αυτή η σύμβαση όμως δεν εστάλη ποτέ ως όφειλε προς τις αρμόδιες εφορίες, το υπουργείο Υγείας, το υπουργείο Οικονομικών και την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου προκειμένου οι παραπάνω να έχουν γνώση για τον τρόπο διαχείρισης των χρημάτων που καταβάλλει για ορισμένο σκοπό το Δημόσιο.
Μάλιστα, όπως προκύπτει από τις καταγγελίες εργαζομένων, ο ιδιοκτήτης της δομής έχει υπεύθυνα δηλώσει ότι δεν διαθέτει ενεχυριασμένο λογαριασμό.
Τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας έχουν γίνει αποδέκτες όλων αυτών των καταγγελιών με έγγραφα, ενώ οι μηνιαίες καταβολές ύψους 53.000 ευρώ καταβάλλονται ανελλιπώς.
Από αυτό το ποσό, 32.500 ευρώ πηγαίνουν μηνιαίως για την εξόφληση των οφειλών τής «Μετάβασις» προς το ΙΚΑ, ενώ το 30% του ποσού πηγαίνει απευθείας στην τράπεζα λόγω του ενεχυριασμού.
Οι εργαζόμενοι παραμένουν ουσιαστικά απλήρωτοι, με ανύπαρκτο χρονικό ορίζοντα καταβολής των δεδουλευμένων.
Ευθύνες υπουργείων
Επιπλέον, κι εδώ είναι το χειρότερο –αν υπάρχει χειρότερο–, εξακριβωμένα είναι τα στοιχεία παρακράτησης χρημάτων από τους ηλικιωμένους τρόφιμους με το πρόσχημα πληρωμής των εργαζομένων, διότι το υπουργείο δεν δίνει χρήματα.
Οι ηλικιωμένοι, για τους οποίους το υπουργείο καταβάλλει τα ποσά κάθε μήνα, παραχωρούν εξουσιοδοτήσεις, ακόμα και βιβλιάρια, μεταφέροντας ποσά από τις προσωπικές τους καταθέσεις χωρίς έλεγχο στον λογαριασμό της δομής με την… υπόσχεση τα ποσά να τους επιστραφούν.
Η κατάσταση αυτή απαιτεί άμεσα την ανάληψη ευθύνης από τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας όπου υπάγονται οι δύο χρεοκοπημένες δομές του Ν. Π., τον έλεγχο τυχόν τραπεζικών στελεχών που διαιωνίζουν την κατάσταση αυτή και την αποκατάσταση πλήρους διαφάνειας στην πορεία των χρημάτων του Δημοσίου, όταν το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν καλύπτουν τις ανάγκες ούτε των φιλοξενουμένων ούτε των ανθρώπων που τους φροντίζουν.Εργαζόμενοι και ασθενείς στο έλεος της αδιαφάνειας

Πλήθος παρατυπιών και κακοδιαχείριση σε όλα τα επίπεδα, τα οποία εγείρουν και νομικά ζητήματα που αναμένεται να απασχολήσουν το προσεχές διάστημα τη Δικαιοσύνη, αποκαλύπτονται τις τελευταίες εβδομάδες για ακόμη μία Αστική Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση (ΑΜΚΕ).
Η «Εφ.Συν.» ξετυλίγει σήμερα το κουβάρι της ΑΜΚΕ «Μετάβασις», που φιλοξενεί ανθρώπους με προβλήματα ψυχικής υγείας, κυρίως ηλικιωμένους, και η οποία διατηρεί δύο δομές: μία στην Κρήτη και μία στην Αθήνα, και συγκεκριμένα στον Βύρωνα.
Η τελευταία ονομάζεται «Καλλίπολις» και απασχολεί 21 εργαζόμενους, οι οποίοι παραμένουν επί 13 μήνες απλήρωτοι και έχουν φτάσει πλέον στα όρια των αντοχών τους.
Αυτή είναι μόνο η μία όψη μιας σοβαρής υπόθεσης, η οποία είναι ενδεικτική για το modus operandi αρκετών ανάλογων μη κυβερνητικών, μη κερδοσκοπικών οργανώσεων, που απομυζούν κρατικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, ζημιώνοντας παράλληλα ΙΚΑ, εφορίες, τράπεζες, εργαζόμενους και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και τους ίδιους τους τροφίμους τέτοιων δομών.
Ολα αυτά, βέβαια, επί χρόνια βασίζονταν στην αδυναμία και ενίοτε στη βολική «απροθυμία» των ελεγκτικών μηχανισμών να επιτελέσουν το έργο τους. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Η δομή ψυχικής υγείας «Καλλίπολις» υπάγεται και χρηματοδοτείται από το υπουργείο Υγείας και μέχρι προσφάτως και από το ΕΣΠΑ, ενώ η δομή στην Ιεράπετρα, για τα αυτιστικά παιδιά, υπάγεται στο υπουργείο Εργασίας και Πρόνοιας και χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους, δηλαδή από τους συγγενείς των αυτιστικών παιδιών.
Η δομή στην Ιεράπετρα έχει τον ίδιο ΑΦΜ και κοινό λογιστήριο με αυτήν στον Βύρωνα, ενώ ιδιοκτήτης και πρόεδρος και των δύο «συγγενών» οργανώσεων είναι το ίδιο φυσικό πρόσωπο, ο Ν.Π.
Οι εργαζόμενοι στον Βύρωνα παραμένουν απλήρωτοι με την πάγια δικαιολογία της διοίκησης πως «οι πληρωμές σας ακολουθούν τις πληρωμές του κράτους».
Βέβαια, εκτός από τα ήδη εκταμιευθέντα χρήματα του ΕΣΠΑ, το κράτος, δηλαδή το υπουργείο Υγείας, πληρώνει κανονικά.
Συγκεκριμένα, το αρμόδιο υπουργείο Υγείας χρηματοδοτεί ανελλιπώς με 50.000 ευρώ κάθε μήνα (*) τη δομή «Καλλίπολις», αλλά στους εργαζόμενους οφείλονται 13 μηνιάτικα και θα προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας αν το υπουργείο δεν παρέμβει άμεσα.
Παράλληλα τονίζουν ότι συνεχίζουν να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους στη φροντίδα των ασθενών.
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους με τους οποίους μίλησε η «Εφ.Συν.» (τα στοιχεία τους είναι στη διάθεση της εφημερίδας), τα χρήματα που προορίζονται για τους ίδιους «ταξιδεύουν» συχνά προς Ιεράπετρα για να καλυφθούν άλλες οικονομικές τρύπες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρόσφατο παρελθόν βρέθηκαν επί μήνες απλήρωτοι και εργαζόμενοι στη δομή της Ιεράπετρας, οι οποίοι επίσης απειλούσαν με επίσχεση εργασίας.
Ακόμα και εκεί, λένε οι ίδιοι οι καταγγέλλοντες εργαζόμενοι στον Βύρωνα, καταγράφονται παράξενες δαπάνες που δεν συνάδουν με τις ανάγκες της δομής στην Κρήτη.
Για παράδειγμα, εντοπίζονται μεγάλα ποσά εξόδων για φυτοφάρμακα τη στιγμή που η μονάδα φιλοξενεί ανθρώπους, ενώ -όπως καταγγέλλεται- ο πρόεδρος διατηρεί δικά του θερμοκήπια.
Το ύψος των οφειλών στο ΙΚΑ ανέρχεται πλέον στα 650.000 ευρώ, ελάχιστες ασφαλιστικές εισφορές έχουν πληρωθεί τα τελευταία 3 χρόνια, ενώ, παρά τις ρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν, οι πληρωμές δεν τηρήθηκαν.
Παράλληλα, ο ιδιοκτήτης της μονάδας «κολλάει» το χαμηλότερο πακέτο ενσήμων στο ΙΚΑ, στο οποίο φαίνεται να δουλεύουν οι εργαζόμενοι του Βύρωνα μόνο 4 ή 5 μήνες τον χρόνο και με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζει από το τοπικό γραφείο του ΙΚΑ φορολογική ενημερότητα, παρά τα χρέη.
Είναι βέβαια προφανές ότι οι εργαζόμενοι εργάζονται σε πλήρες ωράριο όλο τον χρόνο και δεν θα μπορούσε να συμβαίνει διαφορετικά, καθώς οι ηλικιωμένοι τρόφιμοι διαμένουν κανονικά στη δομή.
Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στην προσφυγή τους προς το υπουργείο Υγείας διαπιστώνουν ότι οι χρηματοδοτήσεις του υπουργείου κανονικά επαρκούν για να πληρώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές και οι μισθοί τους, και όχι να βρίσκονται σήμερα σε καθεστώς εξαθλίωσης, απλήρωτοι και ελλιπώς ασφαλισμένοι.
Τα πρόστιμα σβήστηκαν
Μάλιστα το ΣΕΠΕ επέβαλε πρόστιμα για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας συνολικού ύψους 15.000 ευρώ στην αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Μετάβασις», τα οποία για άγνωστο λόγο «σβήστηκαν» το 2015 με απόφαση του απελθόντος ειδικού γραμματέα του ΣΕΠΕ, Ι. Σούκου.
Οι λόγοι διαγραφής των προστίμων ήταν η επίκληση της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, ο ευαίσθητος χαρακτήρας της δομής που ελέγχθηκε κ.λπ.
Πέρα όμως από το δράμα των εργαζομένων και τις υπέρογκες οφειλές στο ΙΚΑ, υπάρχει κι ένα παράπλευρο, εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα που αφορά τους τροφίμους της μονάδας.
Η δομή διαχειρίζεται τις συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματα, και χωρίς να υπάρχουν πάντα οι ανάλογες εξουσιοδοτήσεις σημαντικά ποσά αποσπώνται από τους λογαριασμούς των τροφίμων από τράπεζα της περιοχής.
Είναι αλήθεια ότι αυτό διευκολύνει ίσως τους ανθρώπους που φιλοξενούνται στο ίδρυμα, όμως έχει παρατηρηθεί, και πάλι σύμφωνα με τους εργαζόμενους, να μην υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα για τα καθημερινά έξοδα των ασθενών, τη στιγμή που κάποιοι θα έπρεπε να έχουν μεγάλα διαθέσιμα υπόλοιπα στο ταμείο της δομής.
Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με κατάσταση οφειλομένων, οι τρόφιμοι συνολικά πρέπει να έχουν ετήσιο υπόλοιπο στο ταμείο της δομής, και αφού αφαιρεθούν οι δαπάνες, περίπου 41.000 ευρώ.
Είναι βέβαιο ότι όλοι οι αρμόδιοι πρέπει αμέσως να αποκαταστήσουν όχι μόνο τις πληρωμές των εργαζομένων και να εξοφληθούν οι ασφαλιστικές εισφορές τους, αλλά με εξονυχιστικό έλεγχο να διαπιστώσουν αν όλα βαίνουν καλώς με τους λογαριασμούς των νοσηλευομένων και ανήμπορων ανθρώπων που διαμένουν στο «Καλλίπολις», διότι θα ήταν εξαιρετικά ακραίο να υπάρχει έστω και υπόνοια για τον τρόπο διασφάλισης των εισοδημάτων τους, όταν αποκλειστικός διαχειριστής είναι η ίδια η δομή που τους παρέχει (χρηματοδοτούμενη από το κράτος) στέγη και τροφή.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λογοτεχνία και Μαθηματικά – ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΘΗΜΑΤΑ

Του Γιάννη Γ. Καλογεράκη Μαθηματικού Στατιστικολόγου  Επιτ. Σχολικού Συμβούλου Μαθηματικών (Την...