ΤΟΠΙΚΑ

Κρήτη: Καταδικάστηκε ο οδηγός του οχήματος από όπου κατέβηκε το θύμα και όχι ο οδηγός που παρέσυρε και σκότωσε το θύμα

Ήταν Μάρτιος του 2011. Ο 24χρονος Λευτέρης Μαθιουδάκης από την Μάρθα Ηρακλείου είχε βγει νυκτερινή βόλτα με τους φίλους του. Δεν επέστρεψε όμως ποτέ στο σπίτι του. Άφησε την τελευταία του πνοή στο δρόμο κοντά στον κόμβο Σκαλανίου καθώς παρασύρθηκε και τραυματίστηκε θανάσιμα από διερχόμενο όχημα. Ο φίλος του με τον οποίο ήταν μαζί άκουσε έναν γδούπο και όταν έστρεψε το βλέμμα του αντίκρισε πεσμένο στο οδόστρωμα και αιμόφυρτο το άτυχο παλικάρι.

Ο οδηγός του μοιραίου αυτοκινήτου παραμένει μέχρι και σήμερα άγνωστος. Στο σημείο της τραγωδίας δεν εντοπίστηκαν καν ίχνη τροχοπέδησης. Η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο. Όμως οι τραγικοί γονείς συνέχισαν να παλεύουν στην μνήμη του παιδιού τους.

Υποβάλλουν μήνυση κατά του οδηγού του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε ο γιος τους και ο φίλος του λίγο πριν την τραγωδία. Η υπόθεση ανασύρεται από το αρχείο και ο οδηγός και φίλος των παιδιών παραπέμπεται να δικαστεί για το αδίκημα της θανατηφόρας έκθεσης. Η παρέα των τεσσάρων είχαν βγει βόλτα σε Χερσόνησο και Ηράκλειο, γυρίζοντας σε διάφορα μπαρ.

Κατά την επιστροφή ο 24χρονος άρχισε να καυγαδίζει με έναν από τους συνεπιβάτες. Μέχρι και μπουνιά έπεσε με αποτέλεσμα να ανοίξει η μύτη του ενός. Σκνίπα στο μεθύσι η κατάσταση παρεκτράπηκε. Ο οδηγός σταμάτησε δύο φορές το αυτοκίνητο, όπως αναφέρεται στο παραπεμπτικό βούλευμα, για να σταματήσει την φασαρία και να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Μάταια όμως.

Βλέποντας την κατάσταση να είναι εκτός ελέγχου και με κίνδυνο της οδήγησης, αποφάσισε να σταματήσει και να κατεβάσει τους δύο στο δρόμο προς Σκαλάνι, λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα. Παράλληλα τηλεφώνησε στον αδελφό του 24χρονου στον οποίο εξέθεσε την κατάσταση και του υπέδειξε το σημείο ώστε να παραλάβει τον αδελφό του.
Δυστυχώς όμως δεν πρόλαβε. Αυτοκίνητο που έτρεχε με μεγάλη ταχύτητα πέρασε πάνω από τον 24χρονο Λευτέρη…

Η απόφαση

Η υπόθεση εκδικάστηκε χθες στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λασιθίου το οποίο έκρινε κατά πλειοψηφία ένοχο για την κατηγορία της θανατηφόρας έκθεσης τον οδηγό και φίλο του 24χρονου. Το δικαστήριο αναγνώρισε στον κατηγορούμενο το ελαφρυντικό ότι ωθήθηκε στην πράξη λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς του θύματος και τού επέβαλε ποινή κάθειρξης έξι ετών. Είναι μία απόφαση που ήδη συζητείται έντονα στους νομικούς κύκλους.

Το δικαστήριο ουσιαστικά έκρινε ότι ο οδηγός δεν έπρεπε να αφήσει τον 24χρονο στην κατάσταση που ήταν σε ένα δρόμο εξαιρετικά επικίνδυνο, με ανύπαρκτο φωτισμό, καθώς η ζωή του διέτρεχε άμεσο κίνδυνο και θα έπρεπε να ενεργήσει διαφορετικά.

Ο δικηγόρος της πολιτικής αγωγής κ. Γιώργος Κοκοσάλης έκανε λόγο «για μία εξόχως νομικά μα προπαντός κοινωνικά σημαντική απόφαση με πολλούς συμβολισμούς κι αποδέκτες. Είναι φανερό ότι το Δικαστήριο απέδωσε δικαιοσύνη και συνάμα έδειξε τον τρόπο με τον οποίο πρέπει όλοι μας να αντιμετωπίζουμε τον συνάνθρωπό μας επί τη βάσει αλληλεγγύης και αμοιβαίας προστασίας. Αισθάνομαι την ανάγκη εκ μέρους της οικογένειας του αείμνηστου Λευτέρη να ευχαριστήσω την Ελληνική Δικαιοσύνη, για την δικαίωση και την ανάπαυση της ψυχής του αδικοχαμένου παιδιού».

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

«Αδυνατώ να υπογράφω απευθείας αναθέσεις» – Επιστολή «βόμβα» από τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ στον πρωθυπουργό, «καρφώνει» Αυγενάκη

Επιστολή «βόμβα» απέστειλε στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού, «Δήμητρα», Σέρκο Χαρουτουνιάν, θέτοντας στη διάθεσή του…

2 hours ago

Γιατί καταγράφηκε πρωτογενές πλεόνασμα-μαμούθ πάνω από 3 δισ. ευρώ στο τετράμηνο – Έκρηξη των φορολογικών εσόδων

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,253 δισ. ευρώ εμφανίζει το α’ τετράμηνο εφέτος ο προϋπολογισμός, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα……

2 hours ago

«Ο Ανδρέας μέσα από τα μάτια των παιδιών του»

Ένα ταξίδι στον χρόνο και μαζί στην πολυσχιδή προσωπικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου, του μεγάλου πολιτικού ηγέτη…

2 hours ago

Ερώτηση Σέβης Βολουδάκη με θέμα την ίδρυση Λιμενικού Πυροσβεστικού Σταθμού Λιμένος Σούδας – Χανίων

Η Βουλευτής Χανίων Σέβη Βολουδάκη κατέθεσε ερώτηση στον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, σχετικά…

2 hours ago

Αποζημίωση 15.000 ευρώ στον Δήμο Χανίων για ηλεκτροπληξία παιδιού

Το Πρωτοδικείο Χανίων επιδίκασε αποζημίωση ύψους 15.000 ευρώ στην οικογένεια ενός παιδιού που έχασε τη…

3 hours ago

Χανιά: Υποβολή δικαιολογητικών για ένταξη στο Κοινωνικό Παντοπωλείο

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων ανακοινώνει ότι ξεκινάει την Δευτέρα…

3 hours ago

This website uses cookies.