Θλίψη για τον θάνατο του ιστορικού εκδότη Κώστα Γραμματικάκη, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών και κηδεύτηκε την Κυριακή στον Άγιο Μηνά Ηρακλείου Κρήτης.
Ο Κώστας Γραμματικάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1939. Τις γυμνασιακές σπουδές του έκανε στο Α’ Αρρένων Ηρακλείου και αποφοίτησε από το Aο Γυμνάσιο Kομοτηνη ενώ στη συνέχεια εισάγεται ως τρίτος επιτυχών στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων από την οποία όμως και αποχώρησε παρά την αδυναμία που έχει στη θάλασσα .
Ακολούθως φοίτησε στην Πάντειο Ανώτατη Σχολή Πολιτικών Επιστημών και τη Νομική Αθηνών και παράλληλα σαν φοιτητής εργάζεται στην εφημερίδα “Βραδυνή” ως βοηθός αρχισυντάκτη της πρώτης σελίδας και στο Εθνικό Τυπογραφείο ως μαθητευόμενος λινοτύπης.
Αμεσα άρχισε να τρέχει στο ρεπορτάζ αλλά εκεί που ξεχώρισε από την αρχή ήταν στο πολιτικό άρθρο και το χρονογράφημα . Έχει γράψει χιλιάδες άρθρα και χρονογραφήματα καθώς και πλήθος ελευθέρων Θεμάτων που έχουν δημοσιευθεί σε Πανελλήνιας κυκλοφορίας περιοδικά Βραβεύθηκε από το περιοδικό Life με το Πρώτο Παγκόσμιο Βραβείο για ένα ρεπορτάζ του για τους ψαράδες της Μεσογείου καθώς και από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία με το Πρώτο Πανελλήνιο Βραβείο στο διαγωνισμό «Εντυπώσεις από μια πτήση». Επίσης είχε πληθώρα διακρίσεων .
Ο Κ. Γραμματικάκης εργάσθηκε νεαρός στο γραφείο του Ηλία Ηλιού, προέδρου τότε της ΕΔΑ αλλά επέστεψε σύντομα στη δημοσιογραφία. Παντρεύτηκε το 1966 τη Μαρίττα Γαβριλάκη και απέκτησε δύο γιους, τον Αριστοτέλη που έφυγε πριν από λίγα χρόνια από τη ζωή και τον Γιώργο.
Έκανε πολλές δημοσιογραφικές αποστολές και ταξίδια και το 1978 αναλαμβάνει την εφημερίδα του πατέρα του «Μεσόγειος» και διακρίνεται ιδιαιτέρως για τα άρθρα και τα χρονογραφήματα του. Ταυτόχρονα η Βικελαία Βιβλιοθήκη Ηρακλείου εκδίδει διηγήματα του και επιλέγεται από τον τόμο Ένας Αιώνας Χρονογράφημα των εκδόσεων Καστανιώτη
Η εφημερίδα «Μεσόγειος» εκδιδόταν για 60 χρόνια, μέχρι που έκλεισε, το 2011, μαζί με πολλά άλλα παραδοσιακά έντυπα κατά την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης της χώρας. Ο Κώστας Γραμματικάκης διετέλεσε και πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακών Εφημερίδων Ελλάδας, ενώ ανέλαβε ως διευθυντής της εφημερίδας από το 1978.
Εκλεγόταν για χρόνια Πρόεδρος των Ιδιοκτητών Ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων, ήταν ένας από τους συντάκτες στο Γλωσσάρι του πεντάτομου έργου με τα Άπαντα του Παπαδιαμάντη και διατέλεσε ανταποκριτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 1996
Ασχολήθηκε ενεργά με την προβολή του Κρητικού πολιτισμού και της Κρητικής διατροφής οργανώνοντας σειρά εκδηλώσεων σε ξένες πρωτεύουσες και έχει λάβει μέρος σε δεκάδες παρουσιάσεις βιβλίων . Έχει τιμηθεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο με το Παράσημο των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, από την Ελληνική Δημοκρατία με το Ασημένιο Ένσημο Διακεκριμένων Υπηρεσιών και από την κυβέρνηση της Τυνησίας με το Χρυσό Φοίνικα.
Ακόμα του έχει απονεμηθεί δίπλωμα και μετάλλιο από το Πολεμικό Ναυτικό και ιδιαίτερη διάκριση από τις Μινωικές Γραμμές. Το 2006 εξέδωσε το βιβλίο με τίτλο Τα Αχαρακτήριστα που παρουσιάσθηκε εκτος των άλλων- τόσο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και στο Υπουργείο Τύπου και αργότερα εξέδωσε άλλο ένα βιβλίο με τίτλο «Πλώρες αόρατες» και όλα αυτά συνδυαστικά με τη θάλασσα και το ψάρεμα που λάτρευε.
Ένα ιδιαιτέρα σημαντικό συστατικό της πολύπλευρης προσφοράς του και αυτό που τον έκανε ξεχωριστό ήταν το ότι ως Διευθυντής και εκδότης της «Μεσογείου» οι σχέσεις του με τους δημοσιογράφους και όλους τους εργαζόμενους ήταν κάτι περισσότερο από ανθρώπινες μια και ποτέ ουδέποτε τους αντιμετώπισε ως εργαζομένους του αλλά μόνο σαν συνεργάτες και στενούς φίλους του .
Πριν από λίγα χρόνια και μετά το κλείσιμο της εφημερίδας “Μεσόγειος” ολόκληρο το αρχείο της εφημερίδας σε δεκάδες τόμους το δώρισε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Μετά το κλείσιμο της εφημερίδας περιορίστηκε σε απολαυστικά κείμενα λίγων γραμμών στο Facebook, ενώ έγινε μια απόπειρα αναβίωσης της «Μεσογείου» μερικά χρόνια μετά το κλείσιμό της, επανακυκλοφορώντας την σε ηλεκτρονική μορφή. Το εγχείρημα κράτησε μόνο για λίγους μήνες.
Το κτήριο όπου στεγαζόταν η εφημερίδα, στις οδούς Χάνδακος και Κυδωνίας, ήταν γνωστό σε όλους τους Ηρακλειώτες και μέχρι σήμερα μπορεί να διακρίνει κάποιος το όνομα της εφημερίδας με μεγάλα γράμματα να κοσμεί την πρόσοψή του.
Η εφημερίδα «Μεσόγειος» ιδρύθηκε περίπου το 1950-1951 από τον πατέρα του Κώστα Γραμματικάκη, Αριστοτέλη. Ο Κώστας Γραμματικάκης ανέλαβε τη διεύθυνσή της το 1978. Ήταν παντρεμένος με τη Μαρίτα Γαβριλάκη και είχε αποκτήσει δύο παιδιά, τον Αριστοτέλη και τον Γιώργο, από τον οποίο είχε προσφάτως αποκτήσει και εγγόνι.
Ο γιος του Αριστοτέλης, σε ηλικία μόλις 38 ετών, είχε «φύγει» το καλοκαίρι του 2014 ύστερα από μακρά μάχη με την επάρατο. Μάλιστα, ο ίδιος ο Κώστας Γραμματικάκης είχε ανακοινώσει τον θάνατο του παιδιού του από το Facebook γράφοντας τότε: «Ο Κόσμος μου θρυμματίστηκε σήμερα τα ξημερώματα. Να ’χετε την υγειά σας».
Η απώλεια του γιου του τον είχε καταβάλει αρκετά. Είναι κάτι που δεν ξεπέρασε και δεν ξέχασε ποτέ. Το τελευταίο διάστημα η υγεία του είχε επιβαρυνθεί περισσότερο και για το οικείο περιβάλλον του η απώλειά του ήταν η φυσική κατάληξη μιας πορείας που προδιαγραφόταν τους τελευταίους μήνες.
Η κηδεία του Κώστα Γραμματικάκη έγινε την Κυριακή 6 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι, από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά και η ταφή του στο κοιμητήριο του Αγίου Κωνσταντίνου.
"google ad"