Ενώ ο Γιώργος Γεωργαντάς είχε από καιρό υποσχεθεί πως τα 89 εκατομμύρια ευρώ θα διοχετεύονταν στον κτηνοτροφικό κόσμο της χώρας το αργότερο μέχρι τα Χριστούγεννα, ο Γρύλλος Παπαδάκης αμφισβητεί πλέον αυτό το ενδεχόμενο, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια για να ανοίξει η πλατφόρμα και να γίνουν οι δηλώσεις
Γεωργαντάς: «Εντός Δεκεμβρίου η πληρωμή των 89 εκατ. ευρώ για τις ζωοτροφές»
Τον δρόμο των κινητοποιήσεων “βλέπουν” πια ως μονόδρομο οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης, όπως και της υπόλοιπης Ελλάδας, αφού η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει ακόμα ούτε καν στην καταβολή των 89 εκατομμυρίων ευρώ για το κόστος των ζωοτροφών. Φανερά εκνευρισμένος, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου Γρύλλος Παπαδάκης σημείωσε με νόημα στο neakriti.gr, ότι «μπορεί η κυβέρνηση να δείχνει ότι δε μας ακούει, αλλά έχουμε εμείς τον τρόπο μας από τώρα και μετά να την κάνουμε να μας ακούσει είτε το θέλει, είτε όχι»!
Ενώ δηλαδή ο Γιώργος Γεωργαντάς είχε από καιρό υποσχεθεί πως τα 89 εκατομμύρια ευρώ θα διοχετεύονταν στον κτηνοτροφικό κόσμο της χώρας το αργότερο μέχρι τα Χριστούγεννα, ο Γρύλλος Παπαδάκης αμφισβητεί πλέον αυτό το ενδεχόμενο, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια για να ανοίξει η πλατφόρμα και να γίνουν οι δηλώσεις…
«Περιμένουμε κάθε μέρα να ανοίξει η πλατφόρμα. Όλο ακούμε από τον υπουργό ότι θα ανοίξει και δε βλέπουμε να ανοίγει. Τώρα πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα. Πότε θα γίνουν οι αιτήσεις. Πότε θα δοθούν τα χρήματα, δεν ξέρουμε. Έχουν πει ότι θα πληρώσουν μέχρι τις 24 με 25 Δεκεμβρίου, αλλά δε βλέπω να προλαβαίνουν», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου.
Και την ίδια ώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες ούτε για τα τιμολόγια αγοράς των ζωοτροφών που θα ληφθούν υπόψη. «Είπαν για το 2021 και για το 2022. Τώρα θα λάβουν υπόψη τους την περίοδο από τον Ιούλιο του 2021 μέχρι τον Ιούλιο του 2022; Θα λάβουν υπόψη τους τον Σεπτέμβριο του 2021 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022; Κανένας δεν το ξέρει», είπε ο Γρύλλος Παπαδάκης.
Εξάλλου, ακόμα και να δοθούν αυτά τα χρήματα, δε σώζονται οι κτηνοτρόφοι. «Φανταστείτε ότι ο ένας τόνος ζωοτροφών κοστίζει σήμερα 600 ευρώ. Αν λοιπόν πάρει 5-6 χιλιάδες ευρώ ένας κτηνοτρόφος, είναι θέμα εβδομάδων να τα δώσει στις ζωοτροφές. Γι’ αυτό και ο κόσμος έχει μειώσει τα ζώα του και θα έχουμε ελλείψεις στη χριστουγεννιάτικη αγορά της Κρήτης, τόσο σε γάλα όσο και σε κρέας»…
Καταγγελίες
Για το ίδιο θέμα, επιστολή διαμαρτυρίας στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης έστειλε η διοίκηση του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Δήμου Τυρνάβου.
Αναλυτικότερα, η επιστολή διαμαρτυρίας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Τυρνάβου: «Κύριε υπουργέ, ο κτηνοτροφικός κλάδος αντιμετωπίζει σοβαρά διαχρονικά προβλήματα, αλλά τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και αυτά τα προβλήματα έχουν διογκωθεί σε υπερθετικό βαθμό. Στην αρχή της κυβερνητικής θητείας της σημερινής κυβέρνησης, τον Ιούλιο του 2019, σε σχέση με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, θεωρούσαμε ότι υπήρχε απειρία, ειδικά με την τοποθέτηση ενός υπουργού που δεν είχε καμία σχέση με τον αγροτικό χώρο και εξ αυτού του λόγου έγιναν τραγικά λάθη.
Με την πάροδο του χρόνου όμως – δυστυχώς διαπιστώσαμε, πέραν της απειρίας, ότι υπάρχει παντελής ανικανότητα και κατόπιν, μετά τα τελευταία γεγονότα, είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι ούτε η απειρία φταίει, ούτε η ανικανότητα φταίει, διότι – ως φαίνεται – υπάρχει σκοπιμότητα. Σκοπιμότητα ενάντια στον κτηνοτροφικό κόσμο της χώρας, σκοπιμότητα ενάντια στον αγροτικό κόσμο της χώρας γενικότερα. Δεν μπορεί, την πιο δύσκολη χρονιά από θέμα κόστους παραγωγής, το ΥΠΑΑΤ να χορηγεί – στην κυριολεξία – ψίχουλα στους κτηνοτρόφους και μάλιστα όχι από εθνικούς πόρους, αλλά μέσω του ΠΑΑ, δηλαδή με ευρωπαϊκά κονδύλια και μάλιστα με ποσά πολύ κατώτερα των περιστάσεων, όταν για τους διάφορους ημέτερους της κυβέρνησης βρίσκονται κονδύλια εν μία νυκτί και χορηγείται πακτωλός χρημάτων, αφειδώς και με αδιαφάνεια».
Για τα 89 εκατομμύρια ευρώ
Όπως συνεχίζει η επιστολή, «σας έχουμε τονίσει επανειλημμένως ότι η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 89 εκατ. ευρώ δεν επαρκεί να επουλώσει τις πληγές που εσείς ως κυβέρνηση ανοίξατε και ότι θα πρέπει να προστεθούν επιπλέον 100 εκατ. ευρώ. Σας είχαμε τονίσει ότι η ενίσχυση θα πρέπει να είναι δίκαιη και εσείς πράξατε το εντελώς αντίθετο με τις ευφάνταστες κλάσεις που επινοήθηκαν μόνο και μόνο επειδή τα χρήματα δεν επαρκούν. Σας είχαμε τονίσει ότι η ενίσχυση πρέπει να δοθεί άμεσα και εσείς υποσχεθήκατε ότι εντός του Δεκεμβρίου θα καταβληθεί, αλλά στο σχετικό ΦΕΚ που υπογράψατε, και στο οποίο δημοσιεύτηκε η απόφαση, αναφέρεται ότι “το ποσό θα καταβληθεί ως τις 15 Οκτωβρίου 2023, βάσει των αιτήσεων στήριξης που θα εγκριθούν μέχρι την 31η Μαρτίου 2023”.
Πλέον δε ζητάμε αλλά απαιτούμε έμπρακτη βοήθεια και όχι κατ’ επίφαση. Και μία συμβουλή, κύριε υπουργέ. Στις διάφορες συναντήσεις που πραγματοποιείτε, εντός και εκτός ΥΠΑΑΤ, να ακούτε τους εκλεγμένους κτηνοτρόφους που βιώνουν τα προβλήματα και όχι τους λογής-λογής “τεχνικούς” ξερόλες, που σας χτυπάνε την πλάτη για προσωπικά και κομματικά οφέλη»!
Τιμές σε γάλα και κρέας – Άδωνις… “μπαλάκι” σε Γεωργαντά
Μιλώντας στο Action24, ο υπουργός Ανάπτυξης ρωτήθηκε για τις τιμές στο κρέας και το γάλα και παραδέχτηκε ότι βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο. Μάλιστα, όπως είπε, η κτηνοτροφία είναι από τους τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο από την ενεργειακή κρίση και την εκρηκτική αύξηση των ζωοτροφών, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη αύξηση των τιμών στα προϊόντα, αλλά και μείωση της παραγωγής, η οποία – όπως επισήμανε – είναι πολύ ανησυχητικό φαινόμενο.
Ωστόσο, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι ως υπουργός Ανάπτυξης δεν μπορεί να παρέμβει αφού είναι εκτός της αρμοδιότητάς του και “έδειξε” προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς όπως είπε είναι ευθύνη του υπουργείου Γεωργίας να παρέμβει.