Μεγάλη διασπορά του ιού και πολύ μεγάλο αριθμό φορέων του μεταλλαγμένου στελέχους διαπιστώνεται στο Ηράκλειο, σύμφωνα με την ανάλυση του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη και του Δρ. Σπύρου Καρακίτσιου για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. Αναφορικά με την Κρήτη, Ηράκλειο και Χανιά φαίνεται ότι θα παραμείνουν στις κόκκινες περιοχές ίσως και έως τα μέσα του Μαΐου. Στον αντίποδα, στο Ρέθυμνο διαγράφεται πορεία αποκλιμάκωσης ενώ στο Λασίθι παρατηρούνται μεν έντονες διακυμάνσεις οι οποίες ωστόσο δεν δείχνουν “αρκετές” για να χαρακτηριστεί η περιοχή κόκκινη.
Όπως αναφέρουν οι καθηγητές, στο Ηράκλειο, όπου εντοπίστηκαν την Δευτέρα 28 κρούσματα παρατηρείται μείωση σε σχέση με το Σάββατο. Λόγω των έντονων διακυμάνσεων που σημειώνονται στην πορεία της πανδημίας ως αποτέλεσμα του πολύ μεγάλου αριθμού φορέων του μεταλλαγμένου στελέχους Β.1.1.7, το Ηράκλειο έχει μεγάλη διασπορά του ιού και αυτή η δυναμική σίγουρα θα καθυστερήσει τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής ως κόκκινη ίσως και μέχρι το πρώτο 15θήμερο του Μαΐου.
Στα Χανιά με 24 κρούσματα έχουμε αύξηση σε σχέση με το Σάββατο και υπάρχουν έντονες διακυμάνσεις που δυσχεραίνουν τη συστηματική αποκλιμάκωση. Και τα Χανιά θα παραμείνουν ανάμεσα στις κόκκινες περιοχές και την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου.
Αύξηση κρουσμάτων παρατηρείται στο Ρέθυμνο με 10 κρούσματα, στο οποίο η έντονα ανοδική τάση της προηγούμενης εβδομάδας, έχει περιέλθει σε πορεία ισχυρής αποκλιμάκωσης που έχει φέρει την περιοχή κοντά στο όριο του αποχαρακτηρισμού ως κόκκινη.
Στο Λασίθι παρατηρείται μείωση σε σχέση με το Σάββατο καθώς εντοπίστηκαν 4 κρούσματα και παρατηρούνται έντονες διακυμάνσεις οι οποίες όμως διατηρούνται κάτω από το όριο της κόκκινης περιοχής.