Τρόπους για να αντιμετωπίσουν μια από τις μεγάλες πληγές για το παράκτιο θαλάσσιο οικοσύστημα της Κρήτης αναζητούν επιστήμονες και Αρχές. Και αυτό γιατί οι ερασιτέχνες ψαράδες που αυτή τη στιγμή δρουν ανεξέλεγκτα, προκαλούν μεγάλη ζημιά στους πληθυσμούς των ψαριών και όχι μόνο, με συνέπειες τόσο για το περιβάλλον, όσο και για τους επαγγελματίες αλιείς.
Το λάθος που έγινε από την πλευρά της Πολιτείας να μην είναι πλέον υποχρεωτική η χορήγηση άδειας για το ερασιτεχνικό ψάρεμα, σε συνδυασμό με την αδυναμία ελέγχου, έχουν αφήσει την κατάσταση ανεξέλεγκτη.
Ο Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Αλιείας ΕΛΚΕΘΕ, ο Ιχθυολόγος Γιώργος Τσερπές, μιλώντας στο ekriti.gr εξηγεί πως αιτία και πληγή για την εικόνα που παρουσιάζει το παράκτιο θαλάσσιο περιβάλλον και οι θαλάσσιοι πληθυσμοί, αποτελούν οι ερασιτέχνες ψαράδες που δρουν ανεξέλεγκτα, ψαρεύοντας χωρίς κανέναν έλεγχο.
Σε συνδυασμό με το καταστροφικό έργο που προκαλούν οι ανεμότρατες και τα λοιπά αλιευτικά σκάφη που ψαρεύουν στην ανοιχτή θάλασσα, δημιουργείται ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, με συνέπεια τη διατάραξη της ισορροπίας.
Το δυσάρεστο ως σήμερα είναι πως λόγω της προβληματικής λειτουργίας του Εθνικού Προγράμματος Συλλογής Αλιευτικών Δεδομένων, το οποίο για τη χρονική περίοδο από το 2009 ως 2013 δεν λειτουργούσε καθόλου, ενώ ως και το Σεπτέμβρη του 2017 λειτουργούσε αποσπασματικά, δεν μπορούν να διεξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την κατάσταση των πληθυσμών των αλιευμάτων, παρά μόνο εκτιμήσεις.
Το ευχάριστο όμως είναι ότι αυτή την περίοδο γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες, με στόχο το σύστημα να επανέλθει στην κανονικότητα και μέσα από τη συστηματική εργασία και τους ελέγχους που θα ξεκινήσουν από το 2019, να μπορέσει η Ελλάδα, ως το 2022 να έχει πετύχει να επαναφέρει την απαιτούμενη ισορροπία.
Παράλληλα η Πολιτεία έχει δεσμευτεί πως θα επαναφέρει το μέτρο της χορήγησης άδειας, που σταμάτησε πριν από δύο χρόνια, προκειμένου οι αρμόδιες Υπηρεσίες να μπορούν να παρακολουθούν και την ερασιτεχνική αλιεία, που είναι ένας σοβαρός ανταγωνιστής για τους επαγγελματίες ψαράδες.
Γιατί όπως πιστεύει ο κ. Τσερπές – ο οποίος έχει στείλει σχετική επιστολή στο αρμόδιο Υπουργείο- οι ερασιτέχνες που μπορεί να αγγίζουν και τις 300.000 πανελλαδικά, ίσως ψαρεύουν ποσότητες που είναι μεγαλύτερες από αυτές των επαγγελματιών!
Ζητούμενο λοιπόν είναι η ισορροπία στο θαλάσσιο οικοσύστημα, μέσα από το νέο σύστημα ελέγχου και ελπίδα όλων είναι να επιτευχθεί ο στόχος, χωρίς φυσικά να μπορεί κανείς να παραβλέψει φυσικά και το γεγονός πως οι αλλαγές που συντελούνται ήδη σε αυτό, θα είναι ακόμη εντονότερες στο μέλλον λόγω της κλιματικής αλλαγής που έχει οδηγήσει στην εισβολή πολλών ξενικών ειδών.
Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα με τις καζάκικες αρχές και συγκεκριμένα…
Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024, στις 12:00 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε μουσική πατινάδα με παραδοσιακά κάλαντα…
Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε να συνεχίσουμε τον δικό μας…
Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε συνδυασμό με διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα,…
Επιβατικό αεροσκάφος με 110 ανθρώπους συνετρίβη, την Τετάρτη (25/12), κοντά στην πόλη Ακτάου του Καζακστάν και στον…
Έπεσε περαιτέρω στο 61% το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis. Θυμίζουμε ότι…
This website uses cookies.