της Άννας Κωνσταντουλάκη
Έναν λανθασμένο τρόπο ζωής που προετοιμάζει το έδαφος για σοβαρές και θανατηφόρες ασθένειες στην ενήλικη ζωή τους, ακολουθούν τα παιδιά στην Κρήτη.
Όπως είπε στο Ράδιο Κρήτη 101,5 ο Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ.Χρήστος Λιονής, οι έρευνες δείχνουν ότι ένα στα δύο παιδιά στο νησί είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα και είναι γνωστό ότι κάνουμε πρωταθλητισμό σε αυτό το θέμα σε όλη την Ευρώπη.
Μικρά παιδιά του δημοτικού και έφηβοι έχουν το καρδιομεταβολικό σύνδρομο δηλαδή την συνύπαρξη πολλών παραγόντων κινδύνου για την υγεία τους, υψηλή χοληστερίνη, αυξημένη αρτηριακή πίεση, τάση για ανάπτυξη διαβήτη, συνιστώσες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου, όταν ενηλικιωθούν.
Μια μεγάλη πηγή που μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας είναι οι λεγόμενοι περιγεννητικοί παράγοντες και με τον όρο αυτό εννοούμε το υπερβάλλον σωματικό βάρος της μητέρας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το ενεργητικό ή παθητικό κάπνισμα της μητέρας σε οιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης, η γέννηση μεγαλόσωμου βρέφους, η απουσία μητρικού θηλασμού και ο ταχύς ρυθμός αύξησης του σωματικού βάρους κατά την βρεφική ηλικία.
Ο κ.Λιονής είπε στο Ράδιο Κρήτη ότι υπάρχει και η κληρονομικότητα που επίσης αυξάνει ιδιαίτερα τον κίνδυνο για πολλά νοσήματα και τόνισε ότι οι γονείς σε συνεννόηση πάντα με τον παιδίατρο ή το οικογενειακό τους γιατρό, πρέπει να κάνουν στα παιδιά τους προληπτικές εξετάσεις αν κριθεί απαραίτητο, ώστε να παρακολουθούνται οι δείκτες της υγείας τους.
Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο και πολυδιάστατο και πρέπει να εμπλακούν η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, το σχολείο, η οικογένεια, στο πλαίσιο οργανωμένων προγραμμάτων, ώστε να αντιστραφεί αυτή η εικόνα που οδηγεί σε πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας, τον πληθυσμό του νησιού.