ΤΟΠΙΚΑ

Κρήτη: Μια παρέα ατόμων ΑΜΕΑ, ως δημοσιογράφοι, ξετρυπώνουν ιστορίες συγχωριανών τους

«Μια παρέα ατόμων με αυτισμό και νοητική υστέρηση, συνοδοιπόροι της Μαρίας που μοιράζεται μαζί τους αναμνήσεις της γιαγιάς της, ξεκινούν ένα ταξίδι στα χωριά τους. Ακολουθώντας το νήμα από καθημερινές ιστορίες ποτισμένες με μνήμες και με τις ρίζες πολύ πίσω στο χρόνο, αναδύεται η παράδοση στην πιο αυθεντική της μορφή με στόχο να μείνει ζωντανή».

4 χωριά!

11 συνεντεύξεις!

33 άνθρωποι αφηγούνται!

Α. ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

1ος:  να διασώσουμε παραδόσεις, ήθη και έθιμα του του τόπου μας..

Στο ντοκιμαντέρ έχουμε καταγραφές μουσικές, ιστορικές και λαογραφικές. Καταγράφουμε την κρητική ντοπιολαλιά, συνταγές, τέχνες και επαγγέλματα που λίγοι κάνουν, αλλά και προσωπικές ιστορίες ανθρώπων που έχουν αισιοδοξία και μεράκι και αγαπούν τις ρίζες και τις παραδόσεις μας και τις αναδεικνύουν!

2ος:  το μήνυμα της συμπερίληψης!

Το ντοκιμαντέρ «Πες μου το μυστικό» ΔΕΝ είναι ένα ντοκιμαντέρ για τα άτομα ΑΜΕΑ, αλλά ένα ντοκιμαντέρ για τους ανθρώπους αυτού του τόπου που κρατούν ζωντανή την παράδοση μας και μας αποκαλύπτουν τα μυστικά της και έγινε με συνεργάτες άτομα με αυτισμό/νοητική υστέρηση.

Αναδεικνύοντας τα χωριά μας, που δυστυχώς αντιμετωπίζονται ως γεωγραφικά ΑΜΕΑ τις τελευταίες δεκαετίες, επιτυγχάνουμε την άμεση επαφή των δημοσιογράφων με τον τόπο καταγωγής τους, αλλά και την εξοικείωση των ανθρώπων εκεί με κοινωνικά ευπαθείς ομάδες. Οι δημοσιογράφοι μας μπαίνουν σε θέση πρωταγωνιστών γιατί θέλουμε να τονίσουμε την ισότιμη θέση τους στην κοινωνία των Χανίων και το ίσο δικαίωμά τους στην παραγωγή πολιτισμού και στην εργασία και κατ’ επέκταση στη ζωή!

3ος:  και αυτή είναι η κορύφωση του έργου… σε μια διαδρομή που περνά τα χωριά Θέρισο, Μεσκλά, Φουρνές, Παλαιά Ρούματα,  οι άνθρωποι που κατοικούν / δραστηριοποιούνται εκεί,  μας λένε διάφορα μυστικά….τελικά κοινός παρανομαστής σε όλα είναι η ΑΓΑΠΗ ….  και αυτό σίγουρα δεν θέλουμε να σας το κρατήσουμε μυστικό!

Οι άνθρωποι που χάσαμε συνεχίζουν και ζουν μέσα από εμάς και φεύγουν πραγματικά, μόνο αν τους ξεχασουμε!

Β. ΣΕΝΑΡΙΟ:

Στο Θέρισο απ’όπου είναι η καταγωγή της Αναστασίας Πεντάρη, ακολουθούμε την παραγωγή τυριού που ξεκινά από το άρμεγμα στις μαδάρες και φτιάχνουμε σπιτικά καλιτσούνια, τα οποία ποτέ δεν λείπουν από τις γιορτές και τις χαρές μας. Γνωρίζατε ότι στα αρχαία κείμενα η πόλη Χανιά αναφέρεται ως «Τυρόπολις»; Τι σημαίνει η φράση (που πάει να χαθεί από το λεξιλόγιό μας) «κάνει κόρδες η μαλάκα»; Μας τα αποκαλύπτουν όλα οι κτηνοτρόφοι Νίκος Μπαλαντινάκης, Λευτέρης Μπαλαντινάκης, η τυροκόμος Ευτυχία Ρηκουνάκη και η γιαγιά Ασπασία Μπαλαντινάκη.

Η Αναστασία Πεντάρη έζησε 103 χρόνια και κάθε βράδυ έπινε μαλοτηρά και συμβούλευε την Μαρία να κάνει το ίδιο! Επόμενος σταθμός στα Μεσκλά. Ποιο είναι το «ερωντοβότανο» και πότε γίνεται η συλλογή του; Γνωρίζατε ότι τα παλικάρια ρίσκαραν τη ζωή τους για να το μαζέψουν και να το δώσουν στο κορίτσι που αγαπούσαν; Μας απαντά σε όλα ο Δράκος Δρακάκης.

Η Αναστασία Πεντάρη πέρασε πολέμους, φτώχεια, δικτατορίες, βεντέτα, αλλά πάντα ήταν αισιόδοξη, ακούραστη και με όρεξη για τη ζωή. Η χαρά της ήταν μεγάλη όταν η Μαρία της απαριθμούσε τα 24 εγγόνια της και τα 27 δισέγγονά της! Στον Φουρνέ αναδεικνύουμε μία προσπάθεια που μόνο αυτά τα στοιχεία έχει! Γνωρίζατε πως το Βοτανικό Πάρκο στον Φουρνέ, ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης, ότι δημιουργήθηκε μετά από μια καταστροφική πυρκαγιά το 2004; Ο Πέτρος Μαρινάκης μας απαντά σε όλα.

Το 1948 βαρύ πένθος έπεσε στην οικογένεια… η μουσική σίγασε. Αυτά τα βιώματα σε μια τόσο μεγάλη οικογένεια με έντονη την αλληλοβοήθεια, αλλά χωρίς μουσική, οδηγούν την Μαρία σε τόπους συλλογικούς που αγαπούν τη μουσική (αφού τη στερήθηκε), όπως είναι τα Παλαιά Ρούματα.

Τώρα που το ερωντοβότανο έγινε σφραγίδα της αγάπης, φτάσαμε στο γάμο!!

Πόση δεξιοτεχνία χωράει μέσα σε ένα γαμήλιο ξεροτήγανο; Ο Γυναικείος Συνεταιρισμός «Η Αρχόντισσα» στα Παλαιά Ρούματα μας ανοίγει τις πόρτες του! Έστεσαν το τηγάνι για εμάς ώστε να μας δείξουν μια συνταγή που κρατούν σαν κόρη οφθαλμού από τις γιαγιάδες τους, αλλά δεν έμειναν μόνο εκεί…. μας μίλησαν και για τους μεταξοσκώληκες που εκτρέφουν και για την τέχνη του υφαντού!! Γνωρίζατε ότι κάποτε τα νυφικά δεν ήταν άσπρα;

Όπως ένας γάμος έτσι κι εμείς κλείνουμε με μουσική!

Συμμετέχουν όλοι οι εξαιρετικοί μουσικοί των Παλαιών Ρουμάτων

Λευτέρης Παναγιωτάκης, Σπύρος Παναγιωτάκης, Δημήτρης Βακάκης, Μιχάλης Λουφαρδάκης και Μάρκος Ρενιέρης και αναδεικνύουμε και μια άλλη τους πλευρά πέραν της ιδιότητάς τους ως μουσικών. Σε χωριστές συνεντεύξεις μας λένε τη προσωπική τους ιστορία και τους δίνουμε το βήμα να μοιραστούν μαζί μας κάποια ιστορία του χωριού της επιλογής τους, όπως για τον αντιστασιακό & μελισσοκόμο Κώστα Λιονάκη, για το θρύλο που λέει πώς ανακαλύφθηκε η εκκλησία του Αγ.Βασιλείου, αλλά και πως χτίστηκε η εκκλησία του Αγ.Σπυρίδωνα στην κεντρική πλατεία του χωριού και κλείνουμε με μουσική καταγραφή. Έχουμε αναφορές στους μουσικούς Μιχάλη Κουνέλη, Ναύτη (Κωστή Παπαδάκη), Κώστα Μουντάκη, Αναστάσιο Λουφαρδάκη, ονομαστική καταγραφή μουσικών των Παλαιών Ρουμάτων.

Ο Μιχάλης Λουφαρδάκης και ο Μάρκος Ρενιέρης δίνουν μαζί συνέντευξη. Παραδοσιακό όργανο της Κρήτης δεν είναι μόνο η λύρα, αλλά και το βιολί! Η συνύπαρξη δυο τόσο ταλαντούχων μουσικών που κάνουν διάλογο με τα βιολιά τους, συγκινεί καθώς αφιερώνουν και ένα τραγούδι στην δημοσιογραφική ομάδα του ντοκιμαντέρ, η οποία το ρίχνει στο χορό!

 ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Αφηγητές – Δημοσιογράφοι:

Παναγιώτης Βαρβαντάκης, Εμμανουέλα Δρακάκη, Θοδωρής Καλατζάκης, Νίκος Καραδάκης, Μαρία Κουτσογιαννάκη, Βαγγέλης Παντελάκης, Μαρία Παντελάκη, Ίριδα Παπαδοπούλου, Νίκος Πιπεράκης, Βαγγελιώ Φαραντάκη

Σκηνοθεσία – Πρωτότυπο Σενάριο – Έρευνα/Αρχισυνταξία – Διεύθυνση Παραγωγής – Διανομή ρόλων – Σκριπτ – Υπεύθυνη Επικοινωνίας – Υποτιτλισμός: Μαρία Πεντάρη

Σκηνοθεσία – Διεύθυνση Φωτογραφίας – Μοντάζ – Οπερατέρ – Ηχοληψία – Υποτιτλισμός: Ελπινίκη Βουτσά Ρεντζεποπούλου

Τελική επιμέλεια: Κώστας Γαβριλάκης

Μιξάζ – SoundDesign – Mastering: Παναγιώτης Γερόλυμος

Special Effects – Σχεδιασμός τίτλου: Ανδρέας Λαμπρόπουλος

Μετάφραση Υποτίτλων: Οσλέμ Πελαγία Τσέγκα

Εναέριες λήψεις – Drone: Νίκος Ζακυνθινάκης – Zak Inventions

Επεξεργασία φωτογραφιών: Μιχάλης Καλαϊτζάκης

Βοηθός Παραγωγής: Μπάμπης Σαββάκος

Επιμέλεια κειμένων: Ελεάννα Τζανουδάκη

Απόδοση τίτλου: Κατερίνα Αδαμάρα

Τεχνική επεξεργασία – DCP: Κώστας Μαρινάκης

Παραγωγή: Χαρίκλεια Γαλανάκη, Έφη Καλογεράκη, Δέσποινα Καραδάκη, Στυλιανή Κουτσογιαννάκη, Άννα Μπαλαντινάκη, Ευτυχία Μπαλωμενάκη, Αριάδνη Παντίδου, Ελένη Πυροβολάκη, Φωτεινή Φαραντάκη, Κυριακή Φραγκουλίδου

Ακούγονται καθ’όλη τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ αποσπάσματα από μουσικές συνθέσεις των:

Δημήτρη Βακάκη, Μιχάλη Λουφαρδάκη, Μάρκου Ρενιέρη

Οι παραγωγοί είναι οι γονείς των δημοσιογράφων μας  (ατόμων με αυτισμό / νοητική υστέρηση), οι οποίοι πλήρωσαν τα πάγια έξοδα μας.

Όλοι οι συντελεστές εργάστηκαν ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έργα τέτοιας διάρκειας ΜΕ χρηματοδότηση / συνεργείο, θέλουν περίπου 2 χρόνια για να ολοκληρωθούν και το ντοκιμαντέρ «Πες μου το μυστικό» ολοκληρώθηκε μόλις σε 1 χρόνο και κάτι, γεγονός που αποδεικνύει με τι αγάπη αγκάλιασαν όλοι οι συντελεστές αυτό το πρωτότυπο εγχείρημα, πόσο πολύ εργάστηκαν και με τι συνέπεια.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Πέθανε η Βάσω Παπανδρέου

Σε ηλικία 80 ετών πέθανε η πρώην Υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου. Γεννήθηκε…

2 mins ago

Επιχειρηματίας από τα Χανιά καταδικάστηκε σε 11,5 χρόνια φυλάκισης για ασέλγεια σε ανήλικους

Ένας 58χρονος επιχειρηματίας από τα Χανιά καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 11 ετών και 5 μηνών…

2 mins ago

Για το εξαιρετικό βιβλίο του Μάνου Σαριδάκη «Το Σύμπαν»

Του Σπύρου Δαράκη * Τι είπε σε δηλώσεις του ο Μάνος Σαριδάκης, κύριος ερευνητής του…

11 mins ago

Πρωτοβουλία Αποκόρωνα ενάντια στους πυλώνες: Τα μέλη της Επιτροπής να αποφασίσουν σύμφωνα με την εκφρασμένη βούληση του λαού

Η «Πρωτοβουλία Αποκόρωνα ενάντια στους πυλώνες και τις ανεμογεννήτριες» εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία καλεί…

13 mins ago

Μπακογιάννη από Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ στα Χανιά: «Συμφωνία παρόμοια με αυτές που έχουμε επιτυχώς διαπραγματευθεί με άλλες γειτονικές χώρες»

Ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες εργασίες της Υποεπιτροπής για τις Διατλαντικές Σχέσεις, της Πολιτικής Επιτροπής, και της…

2 hours ago

Λαϊκή Συσπείρωση Κισσάμου: Προβλήματα λειτουργίας στο ειδικό σχολείο Κουτουφιανών

Παράσταση διαμαρτυρίας, στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, για τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζει το…

2 hours ago

This website uses cookies.