ΤΟΠΙΚΑ

Κρήτη: Ξεπερνά το όριο των 8 ευρώ η τιμή του ελαιολάδου

Του Νίκου Μιχελάκη *

Συνεχίζεται η υψηλή πτήση των τιμών παραγωγού σε όλες τις Μεσογειακές χώρες με την Ιταλία να υπερίπταται με 12€/kg και την Ελλάδα και Ισπανία να ακολουθούν στο ύψος των 8,40€/kg.

Ωστόσο, οι τιμές αυτές αφορούν πολύ λίγες αγοραπωλησίες και πολύ μικρές ποσότητες αφού τα αποθέματα φαίνεται ότι έχουν εξαντληθεί σε μεγάλο βαθμό και οι κάτοχοι τους προβληματίζονται αν θα πρέπει να τα διαθέσουν έστω και στις υψηλές τιμές που διαμορφώνονται.

Από την άλλη πλευρά φαίνεται ότι και η κατανάλωση αρχίζει να παρουσιάζει κάποια κάμψη καίτοι τα πολύ καλά έξτρα φαίνεται να διατηρούν αρκετά καλά τους πελάτες και τις τιμές τους. Αρκετά καλές είναι όμως και οι τιμές και των άλλων κατηγοριών αφού στην Ισπανία τα Λαμπάντε ή Βιομηχανικά (οξύτητα > των 2ο) προσφέρονται σε τιμές πάνω από 6,5€/kg.

Στα πλαίσια αυτά, η προσοχή αγοραστών και παραγωγών φαίνεται να είναι επικεντρωμένη πλέον στις επίσημες εκτιμήσεις για την ερχόμενη παραγωγή όλων των χωρών και ιδίως εκείνης της Ισπανίας, οι όποιες όμως φέτος καθυστερούν κατά πολύ. Έτσι οι πρώτες προβλέψεις προέρχονται μόνο από τον Συνεταιριστικό τομέα ο οποίος εκτιμά την ερχόμενη παραγωγή της Ανδαλουσίας κάτω από 550.000 τόνους, δηλαδή σχεδόν ίδια με την χαμηλή περσινή παραγωγή των 510.000 τόνων και την παραγωγή όλης της χώρας σε περίπου 740.000 τόνους.

Τελικά σύμφωνα με το Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ της 1ης Αυγούστου (www.sedik.gr) οι τιμές του έξτρα διεθνώς κυμάνθηκαν ως εξής (Πιν.1):

Στην Ελλάδα διατηρήθηκαν περίπου ίδιες με την προηγούμενη εβδομάδα και κυμάνθηκαν στην Κρήτη και Πελοπόννησο γύρω 8,40 €/kg οι μέγιστες και στα 7,00€/kg οι ελάχιστες ενώ στα Νησιά διατηρήθηκαν στα 7,40€/kg.

Στην Ισπανία κυμάνθηκαν από 8,38€/kg έως 7,37 €/kg ενώ στην Ιταλία διατηρήθηκαν στα υψηλά επίπεδα, όπου ήδη βρίσκονται από εβδομάδες κυμαινόμενες από 8,60 έως 12,0€/kg.

Στην Τυνησία κυμάνθηκαν γύρω στα 7,53€/kg.

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Οι πρώτες δηλώσεις του Σωκράτη Φάμελλου: “Ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναξεκινάει. Θα χτίσουμε το σπίτι μας από την αρχή”

Σε μία ιστορική ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωκράτης Φάμελλος, νέος πρόεδρος του κόμματος, προχώρησε…

8 hours ago

Συντριπτική νίκη Πολάκη σε όλες τις κάλπες στα Χανιά – 100% στα Σφακιά – Αναλυτικά τα αποτελέσματα με ποσοστά

Η συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Χανίων χαρακτηρίστηκε από μεγάλη προσέλευση, με…

8 hours ago

Η πρώτη δήλωση Πολάκη: “Σήμερα είναι μια μέρα χαράς για τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί το σχέδιο ρευστοποίησης από την ολιγαρχία απέτυχε”

Ο Παύλος Πολάκης, μετά την ολοκλήρωση των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ, όπου κατέλαβε τη δεύτερη…

8 hours ago

ΟΟΣΑ: Ξεζουμίζει τα νοικοκυριά η έμμεση φορολόγηση – Πρωταθλητές στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης

Μπορεί ο πρωθυπουργός να υπόσχεται φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη, εν τω μεταξύ όμως η…

8 hours ago

Οι Αποκορωνιώτες ενώνουν τον αγώνα τους με τους κατοίκους των Κεραμειών ενάντια στους πυλώνες

Στις 28 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους κατοίκους των Κεραμειών, με στόχο την ενημέρωση…

9 hours ago

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Νέος πρόεδρος ο Σωκράτης Φάμελλος

Ο Σωκράτης Φάμελλος είναι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καθώς κατάφερε να επικρατήσει από την…

9 hours ago

This website uses cookies.