Απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό καθώς και στους διακριθέντες, ο Σταύρος Αρναουτάκης υπογράμμισε την σημασία της ενότητας και της καλής συνεργασίας ανάμεσα στην Περιφέρεια Κρήτης, τους παραγωγούς, τους τυποποιητές και τους φορείς για το βέλτιστο αποτέλεσμα στον κοινό στόχο. «Μόνο όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο που είναι καλύτερες εξαγωγές στην ποιότητα, στις τιμές και να μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για τα προϊόντα που παράγει η Κρήτη».
Αυξημένη συμμετοχή
Φέτος αξιολογήθηκαν 109 δείγματα από 70 τυποποιητές παραγωγούς από τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης, ενισχύοντας για μια ακόμη χρονιά το θεσμό του διαγωνισμού.
Ο Παγκρήτιος Διαγωνισμός διοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης και την Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης και σκοπό έχει την στήριξη και προβολή του ποιοτικού Κρητικού ελαιολάδου, όπως και την διατήρηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών κατά την ορθή διάθεση του προϊόντος στην παγκόσμια αγορά.
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση η αντιπεριφερειάρχης πρωτογενή τομέα Ειρήνη Χουδετσανάκη – Γιακουμάκη επεσήμανε πως «κύριο μέλημά μας στην Περιφέρεια Κρήτης με τον επιτυχημένο πλέον θεσμό του “Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ελαιόλαδου” είναι η ανάδειξη των ιδιαίτερων οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ποιοτικού και επώνυμου Κρητικού ελαιόλαδου, η βελτίωση της τεχνογνωσίας των καλλιεργητών και των επιχειρήσεων που ασχολούνται με την τυποποίηση γύρω από το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, η ποιοτική αναβάθμισή του, η ενδυνάμωση της εικόνας του Κρητικού ελαιόλαδου και η προβολή του στην εγχώρια και παγκόσμια αγορά».
Σημείωσε παράλληλα πως πάνω από όλα όμως, μέσω αυτού του Διαγωνισμού, «επιθυμία μας είναι να μεταλαμπαδεύσουμε την αγάπη και το πάθος σας για την καλλιέργεια αυτού του μοναδικού αγαθού που παράγει ο τόπος μας στη συνείδηση της νέας γενιάς, όχι μόνο για την ανάγκη της καθημερινής χρήσης του αγνού ελαιόλαδου, σαν του πιο φθηνού φαρμάκου προστασίας της υγείας, αλλά και ως έναν επικερδή επαγγελματικό προορισμό. Κι ακόμη, όσο αυτό είναι εφικτό, να βοηθήσουμε στην εξέλιξη εκείνων των επαγγελματιών που με τις επιχειρήσεις τους ασχολούνται σοβαρά με τα προϊόντα ελιάς και μοχθούν καθημερινά για την προώθησή τους στις πολύ δύσκολες αγορές του κόσμου».
Υψηλή ποιότητα
Από τις 70 επιχειρήσεις που έλαβαν μέρος, 24 είναι από την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, 20 από την ΠΕ Λασιθίου, 12 από την ΠΕ Ρεθύμνου και 14 από την ΠΕ Χανίων. Συμμετειχαν 49 Ελαιόλαδα Συμβατικής καλλιέργειας, 32 Ελαιόλαδα με πιστοποίηση ΠΟΠ ή ΠΓΕ και 26 Ελαιόλαδα βιολογικής καλλιέργειας.
«Είχαμε πάρα πολύς υψηλής ποιότητας ελαιόλαδα και αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγοί τυποποιητές μας με πολύ μεράκι και πολλή δουλειά προσπαθούν να έχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα», επεσήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης και Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σταύρος Τζεδάκης.
Παράλληλα έκανε λόγο για τρεις στόχους. «Να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του κρητικού ελαιολάδου και τα πλούσια οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά. Ο δεύτερος στόχος είναι ότι βάζουμε τους παραγωγούς τυποποιητές σε ένα ανταγωνισμό μεταξύ τους με στόχο τη διάκριση προσπαθώντας να πετύχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, ώστε να πάρουν ένα βραβείο, μια διάκρισή, να προωθήσουν καλύτερα τα προϊόντα τους. Και τρίτος στόχος είναι η τυποποίηση. Προσπαθούμε να προτρέψουν τους παραγωγούς τυποποιητές μας να τυποποιούν το προϊόν και όχι να φεύγει χύμα, διότι ένα τυποποιημένο προϊόν είναι αυτό που θα δώσει μια διαχρονική υπεραξία και όχι μία πρόσκαιρη υπεραξία στο προϊόν όπου από αυτή την υπεραξία θα πάρει τόσο ο παραγωγός όσο και ο μεταποιητής. Και εν τέλει ο καταναλωτής θα έχει ένα πολύ ποιοτικό προϊόν».
Δείτε τον πίνακα με τις διακρίσεις στον διαγωνισμό πατώντας ΕΔΩ.