Η εφορία κυνηγάει τα παιδιά και τους διαδόχους τους για νοσήλια νεκρών στο ΠΑΓΝΗ!
“Ασήκωτο” είναι το βάρος των δημόσιων νοσοκομείων της Κρήτης από τα υπέρογκα έξοδα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ανασφάλιστων ασθενών, καθώς το κράτος τούς πετάει το “μπαλάκι”, ενώ μέχρι το 2010 ο νόμος “χρέωνε” τους ίδιους τους ασθενείς. Σήμερα έρχονται στην επιφάνεια τραγικές περιπτώσεις υπέρογκων οφειλών σε διαδόχους ανθρώπων που έχουν πεθάνει.
Υπάρχει περίπτωση ανασφάλιστου, που πέθανε χωρίς να μπορεί να πληρώσει. Τα χρέη του βεβαιώθηκαν στην εφορία, που σήμερα “κυνηγάει” τα παιδιά και τους λοιπούς συγγενείς για ένα χρέος άνω των 400.000 ευρώ. Από το 2010 και μετά, τα βάρη μεταφέρονται στα οικονομικά των νοσοκομείων, με το Βενιζέλειο και το ΠΑΓΝΗ, μόνο για την περυσινή χρονιά, να έχουν δαπανήσει εκατομμύρια ευρώ, ικανοποιώντας ένα δίκαιο αίτημα της κοινωνίας για δημόσια και δωρεάν περίθαλψη ακόμη και στους ανασφάλιστους, χωρίς όμως η Πολιτεία να έχει βάλει ούτε ένα ευρώ για τον σκοπό αυτό, σπρώχνοντας με αυτόν τον τρόπο τα νοσοκομεία στην οικονομική καταστροφή!
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που έδωσε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης, αποκαλύπτοντας και συγκεκριμένες περιπτώσεις ανθρώπινων δραμάτων ασθενών που έδωσαν μάχη για τη ζωή τους χωρίς να τα καταφέρουν, καταχρεώνοντας όμως τις οικογένειές τους για μέρος της νοσηλείας τους πριν από το 2010.
Πριν αναφερθούμε όμως στα ανθρώπινα δράματα, έχει μεγάλο ενδιαφέρον να αποκαλύψουμε τα στοιχεία που μας έδωσε ο Δημήτρης Βρύσαλης χθες για τα έξοδα νοσηλείας και παρακλινικών εξετάσεων, που επιβάρυναν αποκλειστικά και μόνο τους προϋπολογισμούς του ΠΑΓΝΗ και του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου, ενώ θα μπορούσε το κράτος ή να συμμετάσχει σε αυτά ή να τα καλύψει εξολοκλήρου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των νοσοκομείων, το ΠΑΓΝΗ μόνο τη χρονιά του 2017 εξυπηρέτησε ως ανασφάλιστους σε εξωτερικά περιστατικά 34.125 ασθενείς και χρειάστηκε να παράσχει νοσηλεία σε 12.848 ασθενείς. Συνολικά, δηλαδή, προσέφερε τις δωρεάν ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες του σε 46.973 συνανθρώπους μας και δαπάνησε για τις ανάγκες αυτές 6.755.188 ευρώ.
Το Βενιζέλειο Νοσοκομείου Ηρακλείου παρείχε δωρεάν ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες σε 11.760 εξωτερικούς ανασφάλιστους επισκέπτες και χρειάστηκε να φιλοξενήσει για νοσηλεία 3.619 ανασφάλιστους ασθενείς. Συνολικά, δηλαδή, παρείχε τις υπηρεσίες του σε 15.379 ανασφάλιστους συνανθρώπους μας, δαπανώντας για τις ανάγκες αυτών το ποσό των 4.135.443 ευρώ.
«Ήταν απολύτως σωστό ως μέτρο. Όμως τα χρήματα αυτά πρέπει να τα βάζει το ίδιο το κράτος και ο σχετικός νόμος να γίνει ακόμα πιο σωστός απέναντι στην κοινωνία, γιατί εξακολουθεί να μην καλύπτει όλες τις περιπτώσεις ασθενών», εξηγεί στη “Νέα Κρήτη” ο Δημήτρης Βρύσαλης, χωρίς να αμφισβητεί όμως πόσο πιο “ανθρώπινος” έχει γίνει σε σχέση με τον νόμο που υπήρχε μέχρι το 2010.
“Έφυγαν” από τη ζωή πριν προλάβουν να πληρώσουν
Ο Δημήτρης Βρύσαλης μάς αποκάλυψε ακόμη δραματικές περιπτώσεις ασθενών που, ενώ ήταν ανασφάλιστοι, νοσηλεύτηκαν πριν από το 2010 στο ΠΑΓΝΗ, δεν μπόρεσαν να πληρώσουν, δεν κατάφεραν να κρατηθούν στη ζωή και τα χρέη τους βεβαιώθηκαν στην εφορία.
«Σήμερα η εφορία κυνηγάει τα παιδιά και τους διαδόχους τους. Εμείς ζητάμε τη διαγραφή των χρεών αυτών», όπως λέει ο συνδικαλιστής. Στη μία περίπτωση μάλιστα, ο ένας ασθενής είχε νοσηλευτεί στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του ΠΑΓΝΗ αλλά και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και τα νοσήλιά του συνολικά έφτασαν το μισό εκατομμύριο ευρώ! Από αυτά, του διαγράφησαν μόνο 77.000 ευρώ, επειδή αφορούσαν σε νοσήλια που χρονολογούνται στην περίοδο μετά το 2010.
“Κληρονόμησαν χρέος 66.000 ευρώ”
Η δεύτερη περίπτωση, που είναι χαρακτηριστική, έχει σχέση με γυναίκα, η οποία είχε έρθει από την Αμερική για να δει τα παιδιά της στο Ηράκλειο και να περάσει τους καλοκαιρινούς μήνες. Αρρώστησε εδώ. Χρειάστηκε Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Μπήκε στον Τεχνητό Νεφρό του ΠΑΓΝΗ. Μπήκε μετά στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ, αλλά δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή. Για την εφορία όμως… «άλλο είναι το πρόβλημα», αφού κυνηγάει τους διαδόχους της για ένα χρέος 66.000 ευρώ, που δημιουργήθηκε προ του 2010.
«Τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν σε όλη την Κρήτη, όπως και πανελλαδικά. Εμείς τα μαθαίνουμε τώρα που μετέχουμε στη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ», λέει στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του ΠΑΓΝΗ.
«Στο μεταξύ, κάτοικος εξωτερικού που έρχεται στην Ελλάδα και δεν έχει ΑΜΚΑ και ούτε άδεια παραμονής, τις νοσηλείες του πρέπει να τις πληρώσει. Έχουμε σήμερα περίπτωση γυναίκας από την Αλβανία, που ήρθε στο Ηράκλειο για να δει τον γιο της. Κι ενώ πρέπει να κάνει ακτινοθεραπεία, επειδή δεν έχει ούτε ΑΜΚΑ και ούτε άδεια παραμονής, καλείται να πληρώσει θεραπείες. Δηλαδή δεν έχει εκλείψει εντελώς το φαινόμενο να ζητούνται χρήματα από ασθενείς», καταλήγει ο Δημήτρης Βρύσαλης.
neakriti.gr
Έως και την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024, τα ποσοστά συλλογής δηλώσεων κτηματογράφησης για τις τρεις…
Με τον Ντόναλντ Τραμπ έτοιμο να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο σε λίγες εβδομάδες και την οικονομία στην…
Με τη βοήθεια εκατοντάδων παιδιών και πλήθος κόσμου κατάφερε να «σώσει» τα φετινά Χριστούγεννα ο…
Το νεφρό ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου έλαβε μια 53χρονη Αμερικανίδα, η οποία αναρρώνει μετά τη μεταμόσχευση στην οποία υποβλήθηκε τον περασμένο…
Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών καθώς επίσημο έγγραφο της χημικής υπηρεσίας Πειραιά, το οποίο…
Απερίγραπτη οργή και θλίψη επικράτησε στην κηδεία της 36χρονης που δολοφονήθηκε άγρια το μεσημέρι της…
This website uses cookies.