ΤΟΠΙΚΑ

Κρήτη: “Παγίδα” για τα αμπέλια η ζέστη – Δε σταματάει τον περονόσπορο και κάνει και τα έντομα να οργιάζουν!

Λάθη παλιών αμπελουργών, που αφήνουν τα αμπέλια τους ακαθάριστα, εντοπίζουν οι γεωπόνοι – Να γίνουν τα απαραίτητα ραντίσματα συμβουλεύουν τους αμπελουργούς

Μην ξεγελιούνται οι αμπελουργοί από την αύξηση της θερμοκρασίας, γιατί ο περονόσπορος μειώνεται στα σταφύλια όσο δεν υπάρχουν υγρασίες, δε φεύγει όμως από τα φύλλα του αμπελιού και ταυτόχρονα αυξάνονται οι κίνδυνοι της χολέρας και των εντομολογικών προσβολών, που όσο η θερμοκρασία αυξάνεται, τόσο και οργιάζουν ακόμα περισσότερο.

Τη βασική αυτή συμβουλή δίνει μέσω της του neakriti.gr ο γεωπόνος-γενικός γραμματέας του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Μαρίνος Βλαχάκης. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις κυρίως ηλικιωμένων αμπελουργών βλέπει στα χωριά ότι δεν τηρούνται τα καλλιεργητικά μέτρα, με συνέπεια να ψεκάζονται τα αμπέλια, αλλά επειδή η βλάστηση είναι σαν “δάσος”, το φάρμακο να μην πηγαίνει στα σταφύλια για την καταπολέμηση των ασθενειών!

Η καταστροφή είναι, έτσι κι αλλιώς, μεγάλη. Όμως, ο γνωστός γεωπόνος κρούει τον “κώδωνα” του κινδύνου, προκειμένου να σωθεί ό,τι μπορεί να σωθεί και να φτάσει στην αγορά, που φέτος θα είναι, χωρίς υπερβολή, με ένα σωρό προβλήματα.

«Σε περιοχές που υπάρχουν δροσιές, η εμφάνιση και η εξάπλωση του περονόσπορου συνεχίζει να ευνοείται. Είχα πάει σε κάποια αμπέλια σε Μαραθίτη και Σύλλαμο κι ενώ έχουν κάνει τρεις επεμβάσεις με διασυστηματικά σκευάσματα, είδα ότι έχουν χτυπηθεί και τα σταφύλια, τα οποία πλέον δε θα μπορούν να πάνε για επιτραπέζια χρήση, αλλά και τα φύλλα».

Ιδιαίτερα για την προσβολή των φύλλων, ο Μαρίνος Βλαχάκης εξηγεί: «Σιγά-σιγά θα πέσουν και δε θα μπορούν να θρέψουν τα σταφύλια που θα μείνουν. Δηλαδή, όταν από μια κουρμούλα πέσουν πολλά φύλλα, δε θα μπορέσει να ωριμάσει τα σταφύλια της, ούτε να δώσει απαιτούμενα ζάκχαρα και άλλα θρεπτικά συστατικά. Μάλιστα, για να γίνουν τα απαιτούμενα ραντίσματα, θα πρέπει τουλάχιστον έξι με επτά φορές να ψεκάσουμε για να μην έχουμε προβλήματα».

Συγκεκριμένα, ξεκαθαρίζει ότι «μπορεί πλέον να μη βλέπουμε βροχές, αλλά έχουμε και αυξημένες υγρασίες τα βράδια και απρόβλεπτες νυχτερινές δροσιές. Επομένως τα στάδια παραμένουν ευαίσθητα μέχρι το γυάλισμα των σταφυλιών και η βλάστηση παραμένει ευαίσθητη σε όλη την καλλιεργητική περίοδο. Αφού βλέπουμε ότι υπάρχει πρόβλημα στο αμπέλι, συνεχίζουμε. Μπορεί ο ρυθμός των νέων μολύνσεων να μειώνεται, αλλά από τη στιγμή που υπάρχει μέσα ο μύκητας, έχει χτυπήσει σταφύλια, έχει χτυπήσει φυλλώματα. Και υπάρχουν και νυχτερινές δροσούλες, γι’ αυτό θα πρέπει, όταν ψεκάζει ο παραγωγός, να χρησιμοποιεί διασυστηματικό φάρμακο και για τον περονόσπορο και για το ωίδιο και για την ευδεμίδα πλέον. Γιατί, όταν θέλουμε να βγάλουμε ένα ποιοτικό σταφύλι, δε δείχνουμε ανοχές».

Βέβαια, όταν πρόκειται να αρχίσουμε τη συγκομιδή, «όποιος θέλει να κόψει, θα προσέχει τις μέρες που αναφέρει το κάθε φάρμακο. Υπάρχουν φάρμακα που λένε ότι πρέπει να κόψεις σε μία βδομάδα. Ή βάζεις για την ευδεμίδα βάκιλο»… Αντίστοιχα, για τον περονόσπορο χρησιμοποιούμε χαλκό και για τη χολέρα θειάφι αν θέλουμε με βιολογικό τρόπο να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση επειδή φτάνουμε στη συγκομιδή.

Ωστόσο, όπως ξεκαθαρίζει ο Μαρίνος Βλαχάκης, «θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και με τον χαλκό, γιατί πρόκειται για βαρέα μέταλλα. Να αναθεωρήσουμε κάποια πράγματα και να τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια όλα όσα αναγράφονται πάνω στις συσκευασίες»…

Στο μεταξύ, για τα καλλιεργητικά μέτρα είπε χαρακτηριστικά: «Όταν η κουρμούλα δεν αερίζεται, δε λιάζεται και δε φωτίζεται, δεν μπορεί να μπει και το φάρμακο. Από τώρα κι έπειτα που έχουμε και ευδεμίδα, αν δεν είναι καθαρισμένη η κουρμούλα, δε θα μπορέσουμε να ψεκάσουμε τα σταφύλια και να κάνουμε δουλειά. Στο μεταξύ, όταν είναι πολύ πυκνή και ζωηρή η βλάστηση, είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση φυτοπαρασίτων, εντόμων και μυκήτων».

Σύμφωνα με τον Μαρίνο Βλαχάκη, «είναι κάποιοι ηλικιωμένοι στα χωριά, που νομίζουν ότι μόνο αν μπουν δυο-τρεις φορές τα τρακτέρ και ψεκάσουν θα κάνουν δουλειά. Δε φτάνει αυτό. Πρέπει να μπουν και να εφαρμόσουν τα καλλιεργητικά μέτρα που προβλέπονται».

Κάνει θραύση η μύγα Μεσογείου

Στο μεταξύ, χθες Τρίτη 27 Ιουνίου, το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ν. Ηρακλείου, σε νέες προειδοποιήσεις του για τα εσπεριδοειδή, αναφέρει ξεκάθαρα για τη μύγα της Μεσογείου: «Η άνοδος της θερμοκρασίας κάνει το έντομο να δραστηριοποιείται περισσότερο και αυξάνεται ο κίνδυνος προσβολών στους ώριμους καρπούς. Να συνεχιστεί η προστασία στις όψιμες ποικιλίες εσπεριδοειδών (όψιμα πορτοκάλια και γκρέιπ φρουτ). Οι προσβεβλημένοι καρποί εσπεριδοειδών και άλλων οπωροφόρων δέντρων, που προσβάλλονται από τη μύγα και βρίσκονται μέσα ή κοντά στον οπωρώνα, πρέπει να απομακρύνονται και να καταστρέφονται».

Όπως καταλήγει ο Μαρίνος Βλαχάκης, «αυτό ισχύει σε όλες τις καλλιέργειες. Τα προσβεβλημένα φύλλα θα πρέπει να τα βάζουμε σε σακούλες σκουπιδιών και να τα απομακρύνουμε από τις καλλιέργειές μας, γιατί αλλιώς θα βγουν τα έντομα και θα ξαναπάνε στις καλλιέργειες».

neakriti.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Ομιλία Δ. Κουτσούμπα στα Χανιά με αναφορές στη γεωπολιτική ένταση, τις βάσεις της Σούδας, τον ΒΟΑΚ και την εργασιακή εκμετάλλευση | Φωτορεπορτάζ

Το βράδυ του Σαββάτου, 23 Νοεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης…

6 hours ago

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Αναλυτικές οδηγίες για την κάλπη – Τα εκλογικά κέντρα στο νομό Χανίων – 3 ευρώ το αντίτιμο

Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της αυριανής διαδικασίας εκλογής προέδρου (Κυριακή 24 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με ανακοίνωση…

10 hours ago

Μπορέλ: «Οι κυβερνήσεις της ΕΕ δεν μπορούν να επιλέγουν αν θα εφαρμόζουν ή όχι τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ»

Σε πολύ δύσκολη θέση είναι οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ που υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ, καθώς μετά…

10 hours ago

Χάος στην COP29: Δεκάδες χώρες αποχώρησαν πριν τη συμφωνία – Τι συνέβη

Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα…

10 hours ago

Θερμοκρασίες ρεκόρ φέτος στις θάλασσες – Επηρεάστηκε και το Νότιο Κρητικό Πέλαγος

Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το, το πιο ζεστό σε βάθος σαρακονταετίας…

10 hours ago

Ντ. Μπακογιάννη: Αν ο Σαμαράς ψήφιζε το πρώτο Μνημόνιο, θα βγαίναμε πέντε χρόνια νωρίτερα

Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…

12 hours ago

This website uses cookies.