29.8 C
Chania
Saturday, September 28, 2024

Κρήτη – Πανώλη: Αγωνία για τα αποτελέσματα των πρώτων ελέγχων – Τι είπε στο Ράδιο Κρήτη 101,5 η Σοφία Λαμπρινίδου

Ημερομηνία:

Μεγάλη ανησυχία για καταστροφικές επιπτώσεις στην κτηνοτροφία έχει πυροδοτήσει η εξάπλωση της πανώλης αιγοπροβάτων, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο την επιβίωση των κτηνοτρόφων όσο και της εθνικής οικονομίας.

Όλη η Κρήτη είναι στο πόδι καθώς οι ειδικοί συνιστούν επαγρύπνηση και εγρήγορση την ώρα που είναι σε πλήρη εξέλιξη οι έλεγχοι σε εκτροφές πέριξ των δύο ποιμνιοστασίων όπου εντοπίστηκαν τα κρούσματα πανώλης σε Εθιά και Παρανύμφους του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων σε μια τεράστια περιοχή με χιλιάδες αιγοπρόβατα.

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κρήτης Σοφία Λαμπρινίδου, αναφέρθηκε στα τελευταία δεδομένα και το πως κινούνται οι υπηρεσίες σε σχέση με τους ελέγχους. Συγκεκριμένα είπε ότι από σήμερα έχουν ξεκινήσει οι έλεγχοι στη ζώνη των 10 χιλιομέτρων από τα δύο ποιμνιοστάσια όπου εντοπίστηκαν τα κρούσματα. Τους ελέγχους σε 81 εκτροφές διενεργούν 8 κλιμάκια από κτηνίατρους και το κάθε κλιμάκιο αποτελούν δύο κτηνίατροι που έχουν έρθει από Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές για να ενισχύσουν την προσπάθεια.

Μάλιστα δεν αποκλείεται οι έλεγχοι να επεκταθούν και στα 13 χιλιόμετρα. Χθες ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι στη ζώνη των 3 χιλιομέτρων και ελέγχθηκαν 62 εκτροφές με χιλιάδες ζώα και τα αποτελέσματα αναμένονται ίσως και σήμερα.

Η κ. Λαμπρινίδου απαντώντας στις ανησυχίες για την έλλειψη κρέατος που εκφράζονται εξαιτίας του κλεισίματος των σφαγείων κατ εντολή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μέχρι τις 11 Αυγούστου, είπε ότι τα σφαγεία λειτουργούν για τις σφαγές χοιρινού και βοοειδών εκτός εάν αυτά συσταυλίζονται με αιγοπρόβατα. Ενώ απαγορεύονται οι σφαγές αιγοπροβάτων όπως και η κάθε είδους μετακίνησή τους εντός και εκτός Κρήτης.

Όσον αφορά τα ποιμνιοστάσια όπου εντοπίστηκαν τα κρούσματα μετά τη θανάτωση των ζώων την Παρασκευή που πέρασε ξεκίνησε από σήμερα η απολύμανσή τους και η απομάκρυνση της κοπριάς.

Παράλληλα η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, έδωσε και χρήσιμες συμβουλές στους κτηνοτρόφους για τα συμπτώματα που συνοδεύουν την πανώλη και επανέλαβε ότι δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Οι κρεοπώλες στην Κρήτη διαβεβαιώνουν ότι τα κρέατα που πωλούνται είναι ασφαλή και ελεγμένα.

Την ίδια ώρα στη Περιφέρεια Κρήτης πραγματοποιείται σήμερα ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των κτηνοτροφικών συλλόγων του νησιού υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενή Τομέα Σταύρο Τζεδάκη καθώς υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για τις εξελίξεις αλλά και τις αποζημιώσεις που θα δοθούν στους κτηνοτρόφους σε περίπτωση που θανατωθούν ζώα εξαιτίας της πανώλης αλλά και τα υπόλοιπα ζητήματα που τους απασχολούν. Οι αποζημιώσεις ξεκινούν από τα 100 ευρώ το ζώο και φτάνουν τα 150 ευρώ, καθώς μπαίνουν κριτήρια όπως το φύλο, η ράτσα, η ηλικία κ.α ενώ υπάρχει και το περιθώριο αντικατάστασης ολόκληρου του κοπαδιού υπό προϋποθέσεις.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απ’ τον Ελευθέριο Βενιζέλο, στο σημερινό μίζερο Κέντρο

Του Δημήτρη Μηλάκα Η αποδιοργάνωση του κεντρώου πολιτικού χώρου στην...

Σεμινάριο φωτορεπορτάζ / φωτογραφίας δρόμου / δημιουργίας φωτο-ιστοριών με τον διακεκριμένο φωτορεπόρτερ Θανάση Σταυράκη

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΜΕ Σεμινάριο Φωτορεπορτάζ...

Ο Σπύρος Δερβενιώτης στα Χανιά για το Chaniartoon – International Comic & Animation Festival

Ο Σπύρος Δερβενιώτης ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες...

Χανιά: Αγωνία για Γερμανό πεζοπόρο που αγνοείται

Σε κινητοποίηση βρίσκονται οι αρχές στα Σφακιά, καθώς από...