ΤΟΠΙΚΑ

Κρήτη: Στα κάγκελα οι εργαζόμενοι στο Σύλλογο Εργαζομένων Cosmote Technical Service – Για πρώτη φορά στα χρονικά Σύμβαση με μειώσεις μισθών και ελαστική εργασία

Πολλές και έντονες είναι οι αντιδράσεις και σε σωματεία εργαζομένων της ΟΤΕ – Cosmote στην Κρήτη, σχετικά με την επιχειρησιακή σύμβαση των τεχνικών του ΟΤΕ. Όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, προβλέπει μείωση των αποδοχών και ελαστικό ωράριο. Κατηγορούν μάλιστα την ηγεσία της ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ για εργοδοτικό συνδικαλισμό αφού με οριακή πλειοψηφία συμφώνησαν για μια σύμβαση που είναι ενάντια στα συμφέροντα των εργαζόμενων.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων CTS (Cosmote Technical Service), αποτελεί συνέχεια του ιστορικού σωματείου της ΠΕΤ-ΟΤΕ μετά την απόσχιση και τη μεταφορά των εργαζομένων στις θυγατρικές του ΟΤΕ. Μεταφορά που από τις αρχές του 2021 οδήγησε και σε αλλαγές στη σύνθεση των διαπραγματευτών των συλλογικών συμβάσεων, μετατοπίζοντας το κέντρο βάρους του διαπραγματευτή των εργαζομένων από την ΟΜΕ-ΟΤΕ, που είχε την κύρια ευθύνη για τις συμβάσεις της μητρικής εταιρείας, στα πρωτοβάθμια σωματεία σε καθεμία από τις θυγατρικές που συστάθηκαν.

Ο κ. Λάμπρος Καστρινάκης, μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων Cosmote Technical Services, με δηλώσεις του στην εφημερίδα μας είπε ότι είναι η πρώτη φορά στα συνδικαλιστικά χρονικά που συνδικαλιστές «φέρνουν» προς υπογραφή σύμβαση με μειώσεις μισθών.

Λέει ότι “παλιά, με όποιος παθογένειες είχε το κομματικό σύστημα, τέτοια πράγματα δε γινόταν. Όμως από την ιδιωτικοποίηση και μετά τα πράγματα άλλαξαν”.

Με τη σύμβαση που υπογράφηκε οι μισθοί περικόπτονται μεσοσταθμικά από 35% έως 40%. Από τις μειώσεις εξαιρούνται οι χαμηλομισθοι των 800 και 900 ευρώ που μπήκαν στον ΟΤΕ από ΟΤΕ Plus με διαφορετικο μισθολόγιο, αν και, όπως τονίζει ο κ. Λαμπρινάκης “θα έπρεπε να λαμβάνουν υψηλότερους μισθούς αφού κάνουν την ίδια ακριβώς δουλειά με τους συνάδελφούς τους που προσλήφθηκαν μέσω ΟΤΕ”.

Όμως και αυτοί που προσλήφθηκαν μεσω ΟΤΕ έχουν δει τα τελευταία χρόνια απανωτές μειώσεις στους μισθούς τους, έως και 30%.

Η περικοπή που επιβάλλεται μέσω της σύμβασης αφορά κυρίως τους πιο παλιούς εργαζόμενους, αυτούς που έχουν τα δικαιώματα. Η μείωση αφορά 1.800 εργαζόμενους και φθάνει στο 35%-40% του πραγματικού μισθολογίου.

“Το σύνολο των εργαζόμενων στη CTS είναι 3.200, οπότε αφορά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των εργαζόμενων”, λέει ο κ. Καστρινάκης.

Αυτό που κάνει η διοίκηση, σύμφωνα με τον κ. Καστρινάκη είναι να έρχεται και να προσφέρει μετά μια ατομική σύμβαση που διαφυλάσσει μέρος των δικαιωμάτων. Το κάνει αυτό γιατί αλλιώς θα θεωρούνταν βλαπτική μεταβολή και στα δικαστήρια θα κέρδιζαν οι εργαζόμενοι.

Εξηγεί ο κ. Καστρινάκης:

“Για να μην πάει λοιπόν στο δικαστήριο λέει η διοικηση, υπόγραψέ ότι θέλεις να το κάνεις για να έχεις μια περικοπή 3% στα μεικτά σου. Όμως έχει κόψει ήδη κάποια έξτρα επιδόματα.

Εγώ έπαιρνα καθαρά 1.350 ευρώ γιατί είμαι τρίτεκνος και έχω 15 χρόνια προϋπηρεσια και 4 χρονια αναγνωρισμένη προϋπηρεσία απο έξω για να προσληφθώ στον ΟΤΕ.

Στα 19 χρόνια αναγνωρισμενα, τώρα με το τρίτο παιδί πήρα +250 ευρώ για ένα επίδομα φύλαξης τέκνου, και με αυτό μπορούσες να την βγάζεις. Αν δεν είχα το τρίτο παιδί θα έπαιρνα 1.080 με 1.120 ευρώ. Και επειδή τώρα έρχεται με τη σύμβαση την πρώτη να σου κόψει το επίδομα τέκνου, χάνω τα 250 ευρώ. Και χάνω εξτρα 80 ευρώ από το -3% και μπορεί να πέσω και κάτω από το 1.000 με 15+4 χρόνια προϋπηρεσία!

Ε να πάω να γίνω πωλητής και να μην έχω θέση ευθύνης! Δουλευω έξω, πάνω στην σκάλα με εντατικοποίηση! Δε μπορώ να πάρω ανάσα!”

Προβληματισμό προκαλεί και ο Κανονισμός Εργασίας που αποτελεί βασικό προσάρτημα της ατομικής σύμβασης. Το πλέον επίμαχο στοιχείο του Κανονισμού είναι η πρόβλεψη για πλήρη ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας.

Σύμφωνα με τη σύμβαση, στο άρθρο 10:

«Η Εταιρεία δικαιούται να καθορίζει τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων ανάλογα με τις ανάγκες της, τηρώντας τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις. Η Εταιρεία απασχολεί το προσωπικό της εφαρμόζοντας τις σχετικές διατάξεις περί ωραρίου εργασίας. Η Εταιρεία, ανάλογα με τις ανάγκες της, μπορεί να ορίζει για όλους ή για κατηγορίες εργαζομένων της οποιαδήποτε μορφή ελαστικού ωραρίου ή ωραρίου κατά βάρδιες ή διακεκομμένου ωραρίου και να μετατρέπει ή να καταργεί αυτό μέσα στο πλαίσιο και τις διαδικασίες της εκάστοτε ισχύουσας εργατικής νομοθεσίας».

Η επιχειρησιακή σύμβαση υπογράφηκε στις 27 Οκτωβρίου από τον Στέφανο Θεοχαρόπουλο, Δ.Σ. της «Cosmote Τεχνικές Υπηρεσίες Α.Ε.», και τους Θεόφιλο Μπιρμπιλή και Γεώργιο Παπαμάρκου, πρόεδρο και γενικό γραμματέα του σωματείου αντιστοίχως, και η υπογραφή της ξεσήκωσε τα 15 από τα 22 περιφερειακά τμήματα του σωματείου, τα οποία θέτουν ζήτημα μομφής προς τους συνδικαλιστές που υπέγραψαν τη σύμβαση εκφράζοντας την έντονη δυσπιστία τους για την ηγεσία του σωματείου.

Στη συνέχεια τα 17 από τα 35 μέλη του διοικητικού συμβουλίου που διαφώνησαν εξ αρχής με την υπογραφή της σύμβασης υπέβαλαν αίτημα για τη σύγκληση γενικής συνέλευσης των 62 αντιπροσώπων προκειμένου να κατατεθεί η πρόταση μομφής και να ενεργοποιηθούν διαδικασίες διάλυσης του Δ.Σ. και διαπραγμάτευσης μιας νέας σύμβασης με δικαιότερους όρους. Αλλωστε ο αριθμός των 18 μελών που ενέκριναν την επιχειρησιακή είναι έτσι κι αλλιώς οριακός.

Η συνέλευση των αντιπροσώπων πραγματοποιείται σήμερα στο ξενοδοχείο Caravel στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον κ. Καστρινάκη, “για να γίνουν κινητοποιήσεις πρέπει η πλειοψηφία του σωματειου να αποφασίσει υπέρ της κινητοποίησης, όμως η πλειοψηφία ειναι πουλημένη. Αυτο που έχουμε καταφέρει ως μειοψηφία του σωματείου – που είναι οριακή αφού είναι μία ψήφος διαφορά – έχουμε καταθέσει πρόταση καταψήφισης της Σύμβασης με βάση το τι λεει το καταστατικό μας. Θέλουμε να ρίξουμε το Προεδρειο. Ασκούμε πιέσεις στους εκλεγμένους αυτής της παράταξης που τα έφερε μπας και καταφέρουμε και το γυρισουμε. Αλλιώς… πρέπει ομαδικά να πηγαίνουμε να κάνουμε αγωγές για βλαπτική μεταβολή όσοι δεν έχουμε υπογράψει. Και όταν και εφόσον… ειναι πολυ χρονοβόρα αυτά.”

 

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Έρχεται νέος φόρος, τώρα για τα κρυπτονομίσματα

«Αγοράστε ό,τι μπορείτε». Με αυτή τη φράση οι κρυπτο-ευαγγελιστές παραινούν τους -κυρίως retail- επενδυτές να…

51 mins ago

Τα κρυπτονομίσματα επιστρέφουν – Πώς θα αποφύγουμε την καταστροφή

Όλα δείχνουν πως το πάρτι των κρυπτονομισμάτων ξαναρχίζει. Το Bitcoin ανεβαίνει κατακόρυφα και οι "μεγάλοι παίκτες"…

57 mins ago

Brain drain: Επιταχυντής της πληθυσμιακής μείωσης η κρίση χρέους – Συνεχίζουν να φεύγουν στο εξωτερικό οι νέοι

Η μείωση και γήρανση του πληθυσμού της χώρας αποτελούν μείζον εθνικό πρόβλημα, καθώς η διαφορά μεταξύ γεννήσεων…

59 mins ago

Κοντά στην εκλογή προέδρου από την πρώτη Κυριακή στον ΣΥΡΙΖΑ

Κοντά στην εκλογή από την πρώτη Κυριακή των εκλογών για την ανάδειξη ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ…

1 hour ago

Εργαζόμενοι: Ωράρια «κολλημένα» στα ‘80s – Γιατί δε μειώνεται ο χρόνος εργασίας;

Γιατί οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, δεν έχουν δει καμία ουσιαστική μείωση του χρόνου εργασίας από τη δεκαετία…

8 hours ago

Κρήτη: Τι λέει ο δικηγόρος του γαμπρού για την ακύρωση του γάμου του επειδή τον έπιασαν με κοκαΐνη

Πολλές εκατοντάδες ήταν οι προσκεκλημένοι που πήγαν το απόγευμα του Σαββάτου στην εκκλησία όπου θα…

8 hours ago

This website uses cookies.