Αμείωτες οι προκλήσεις της Τουρκίας που συνεχίζει την εμπρηστική ρητορική της ακόμα και για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο, με προεξέχοντα τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Κυρίαρχο φυσικά ρόλο στην ρητορική της Άγκυρας παίζουν και τα τουρκικά ΜΜΕ που κάνουν σενάρια ακόμα και για εισβολή των τουρκικών δυνάμεων στα ελληνικά νησιά.
«Ας πάρουμε μερικά ελληνικά νησιά, να καταρρεύσει η πολιτική της Ελλάδας και των ΗΠΑ», είπε ο πολιτικός αναλυτής Χακάν Μπαϊράκτσι στο CNN Turk. Την συζήτηση ξεκίνησε ο διευθυντής της εφημερίδας HURRIYET Αχμέτ Χακάν, αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ.
«Μήπως η Ελλάδα γίνεται η πολιτεία των ΗΠΑ; Γιατί το λέμε αυτό; Διότι φαίνεται πως υπάρχει σχέδιο των ΗΠΑ που εκτελείται μέσω της Ελλάδας. Υπάρχουν σχεδόν 10 βάσεις και ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ‘’ποιον θέλουν να απειλήσουν με τόσες βάσεις που χτίζουν’’». Ο αναλυτής τότε είπε: «Ίσως να μην έχουν υπολογίσει κάτι. Η Τουρκία για να αντιμετωπίσει αυτή το ρεζιλίκι, μπορεί να κάνει μια επιχείρηση εδώ, να ρίξει μια σφαλιάρα, να κάνει απόβαση σε δυο νησιά εδώ και να πει πως “εγώ δεν είμαι επιθετική χώρα”, τότε να ρεζιλευτεί η ελληνική εξωτερική πολιτική θα καταρρεύσει και η πολιτική των ΗΠΑ. Επιπλέον, στην εσωτερική πολιτική θα πει πως “δεν επιτέθηκα στην Ελλάδα απλά της έδωσα μήνυμα πως αν συνεχίσεις την επιθετική πολιτική εγώ θα κάνω αυτά”».
Γενί Σαφάκ: «Στρατιωτικοποιείται πλήρως η Κρήτη»
Όπως μεταδίδει το ethnos.gr, η εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» με τίτλο «Στρατιωτικοποιείται πλήρως η Κρήτη» ισχυρίζεται ότι «η Ελλάδα αποφάσισε να λάβει μέτρα για την πλήρη στρατιωτικοποίηση της Κρήτης, προκειμένου να στοχοποιήσει την Τουρκία, συνεχίζοντας τις προκλητικές της δραστηριότητες στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Αυτά τα βήματα περιλαμβάνουν την επέκταση της στρατιωτικής βάσης της Σούδας, η οποία έχει παραδοθεί στις ΗΠΑ, και την κατασκευή μιας δεύτερης ναυτικής βάσης στο νησί».
Ο Έλληνας ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι «Στόχος είναι η διεύρυνση της Σούδας και η κατασκευή μιας νέας βάσης. Αντιμετωπίζουμε μια επικίνδυνη αντιπαράθεση με την Τουρκία. Επομένως, η δεύτερη ναυτική βάση είναι απαραίτητη τόσο για τις σημερινές φρεγάτες όσο και για τις φρεγάτες που θα πάρουμε στο μέλλον».