ΤΟΠΙΚΑ

Κρήτη: Συμβουλές από την Ένωση Καταναλωτών για τις αγορές για το σαρακοστιανό τραπέζι

Η Ένωση Καταναλωτών Περιφέρειας – Κρήτης εύχεται στους καταναλωτές να γιορτάσουν τον εορτασμό τις Αποκριάς και την Σαρακοστή με υγεία και ευτυχία, έστω και εν μέσω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης.

Υπενθυμίζει δε κάποια βασικά σημεία για την αγορά τροφίμων της Καθαρής Δευτέρας και  της Σαρακοστής καθώς αυτά είναι ευαίσθητα και έχουν ορισμένες ιδιαιτερότητες.

1. Φρέσκα κεφαλόποδα όπως χταπόδι, καλαμάρι και σουπιά: Αν προμηθευτούμε φρέσκα προσέχουμε να μην αναδίδουν άσχημες οσμές, η επιφάνεια τους να είναι υγρή και γυαλιστερή, η σάρκα τους να είναι συμπαγής και ελαστική, τα μάτια τους γυαλιστερά, ζωηρά και χωρίς κηλίδες, τα πλοκάμια και οι βεντούζες τους να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα. Αν αγοράσουμε κατεψυγμένα ή αποψυγμένα τότε αυτά πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν εμφανώς την ένδειξη της αποψυγμένης κατάστασής τους τόσο στην ενδεικτική πινακίδα πώλησης, όσο και στις ενδείξεις επί της συσκευασίας τους, ώστε να ενημερώνεται ο καταναλωτής.

2. Φρέσκα οστρακοειδή (στρείδια, μύδια, αχιβάδες και κυδώνια): Εάν πωλούνται με το κέλυφος πρέπει να είναι ζωντανά, δηλαδή το κέλυφος να είναι κλειστό και να ανοίγει δύσκολα. Μετά το άνοιγμα η σάρκα να είναι γερά κολλημένη στο κέλυφος και υγρή και να συστέλλεται όταν την πιέζουμε με το πιρούνι ή ρίξουμε επάνω της μερικές σταγόνες λεμόνι. Να μην αναδίδουν περίεργες οσμές και να διατηρούνται σε πάγο. Τα αποφλοιωμένα μύδια πρέπει να διατηρούνται επίσης επάνω σε πάγο και η σάρκα τους να είναι γυαλιστερή συνεκτική και να μυρίζουν θάλασσα.

3. Φρέσκιες γαρίδες: προσέχουμε η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική, διαφανής, το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα και να μην έχουν μαύρες κηλίδες. Τα πόδια τους να είναι στερεωμένα στο σώμα και σκληρά.

4. Κονσέρβες ψαρικών: ισχύουν όσα και για όλα τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα δηλαδή να αναγράφονται στη συσκευασία η ημερομηνία λήξης, η επωνυμία του παρασκευαστή ή και εισαγωγέα, η χώρα προέλευσης και να μην παρουσιάζουν εξωτερικά στοιχεία αλλοίωσης όπως σκουριά, διογκωμένη συσκευασία, διαρροή εσωτερικού υγρού

5. Παστός μπακαλιάρο, λακέρδα, τονολακέρδα: πρέπει να προσέχουμε να μην παρουσιάζουν σημάδια αλλοίωσης στο χρώμα, τη σάρκα και την οσμή τους.

6. Κατεψυγμένα: Προσοχή στην εμφάνιση και την οσμή τους καθώς και στις ημερομηνίες παραγωγής και λήξης κατανάλωσης. Στις συσκευασίες του πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά ο επίπαγος τους σαν ποσοστό του βάρους και δεν πρέπει να ξεπερνά το 15%

7. Ταραμάς: να μην έχει μούχλα, ξήρανση ή τάγγιση (θα το καταλάβουμε από το τσούξιμο και την βαριά γεύση)

8.  Λαγάνα: έχει παραδοσιακά μεγάλη ζήτηση την Καθαρή Δευτέρα. Θα πρέπει να αγοράζουμε την ποσότητα που χρειαζόμαστε, καθώς η τιμή της είναι υψηλή. Συνιστάται στους καταναλωτές να προσέχουν ιδιαίτερα το ψήσιμό της. Μια άψητη και όχι καλής κατεργασίας λαγάνα προκαλεί στομαχικές διαταραχές. Επίσης θα πρέπει να γίνει έρευνα αγοράς, καθώς η τιμή διαφοροποιείται από Αρτοποιείο και Πρατήρια άρτου, αλλά και Ζαχαροπλαστεία ή Σούπερ Μάρκετ.

9. Χαλβάς: προσέχουμε η ημερομηνία ανάλωσης., τις ενδείξεις επί της συσκευασίας δηλ. τα συστατικά του (ταχίνι, ζάχαρη, σοκολάτα, βανίλια, κακάο, ξηροί καρποί κλπ), την τιμή πώλησης, και την ημερομηνία ανάλωσης.

Η τιμή του προϊόντος να είναι καθαρογραμμένη και σε εμφανές σημείο και να υπάρχει η ένδειξη για την προέλευση του προϊόντος δηλ. «αλιευμένο» ή «υδατοκαλλιέργειας» καθώς και περιοχή αλίευσης. Κάνουμε ιδιαίτερη έκκληση στους καταναλωτές να προτιμήσουν για τις αγορές τους ελληνικής προέλευσης τρόφιμα. Προκειμένου για εγχώρια προϊόντα στις συσκευασίες πρέπει να υπάρχει η ένδειξη «Ελλάδα».

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Γρίπη των πτηνών: «Ισχυρά στοιχεία» δείχνουν ότι ο ιός πέρασε για πρώτη φορά από τα θηλαστικά στον άνθρωπο

Οι επιστήμονες φοβούνται ότι η γρίπη των πτηνών πέρασε για πρώτη φορά από τα θηλαστικά στους ανθρώπους,…

4 hours ago

Με κατάνυξη ο Επιτάφιος Θρήνος στη Μονή Γουβερνέτου | Φωτός

Παρουσία πλήθους πιστών και με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε ο Επιτάφιος Θρήνος στη Μονή Γουβενέτου. Το μεσημέρι…

7 hours ago

Μονή Αγκαράθου: Τα πρόβατα περνούν κάτω από τον Επιτάφιο για ευλογία! | Βίντεο

Κατάνυξη και ευλάβεια το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στην περιφορά του Επιταφίου στην Ιερά Μονή Αγκαράθου. Επισκέπτες από…

7 hours ago

Δείτε τι λένε οι ειδικοί για την πρόωρη ανθοφορία των ελαιόδεντρων στην Κρήτη

Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται η πρόωρη φετινή ανθοφορία των ελαιοδέντρων σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας, αλλά και των άλλων Μεσογειακών…

7 hours ago

Εκατοντάδες Χανιώτες στον Επιτάφιο Θρήνο στη Μητρόπολη Χανίων | Φωτός

Με έκδηλη την συγκίνηση και παρουσία, πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών και πλήθους ευσεβούς λαού τελέσθηκε…

7 hours ago

Πέθανε η ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου στα 76 της χρόνια – Οι ρόλοι που την έκαναν αξέχαστη

Την τελευταία της πνοή άφησε ανήμερα του Μεγάλου Σαββάτου η αγαπημένη ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου. Το θλιβερό…

7 hours ago

This website uses cookies.