ΤΟΠΙΚΑ

Κρήτη: “Συναγερμός” για την εγκατάσταση 5.000 φιαλών υγραερίου στη Φοινικιά

Το θέμα της εγκατάστασης των 5.000 φιαλών υγραερίου επανήλθε στο δημοτικό συμβούλιο, το βράδυ της Δευτέρας, με αφορμή το έγγραφο του ΤΕΕ/ΤΑΚ, με τους κατοίκους της Φοινικιάς να ζητούν ανάκληση της διοικητικής πράξης για χρήση γης που εκδόθηκε από την Πολεοδομία..

Το ΤΕΕ/ΤΑΚ στο έγγραφο του αναφορικά με την κατασκευή μονάδας με 49 τόνους υγραερίου (5.000 φιάλες) αναφέρει ότι:

«Από τα παραπάνω γίνεται εύκολα κατανοητή η σοβαρότητα των προβλημάτων που μπορεί να δημιουργήσει η εγκατάσταση τέτοιας μονάδας στην περιοχή εάν τελικά υλοποιηθεί αυτή η επιχείρηση. Και τότε θα μιλάμε όχι για μικρά και αντιμετωπίσιμα πρόβλημα αλλά καταστάσεις κυριολεκτικά τραγικές.

»Για όλους τους παραπάνω λόγους θεωρούμε απαραίτητο να αναθεωρηθεί η νομοθεσία η οποία ορίζει ως ανώτατο όριο αποθηκευμένης ποσότητας υγραερίου τους 50tn και να επανέλθει το όριο των 10tn όπου ξεπερνώντας το να απαγορεύεται η ίδρυση και λειτουργία μιας τέτοιας επιχείρησης σε κατοικημένη περιοχή. Επιπλέον προτείνουμε την ακύρωση της διοικητικής πράξης βεβαίωσης χρήσης γης την οποία θα χρησιμοποιήσουμε για να αιτηθούμε την ακύρωση της Έγκρισης Εγκατάστασης της εν λόγω επιχείρησης η οποία έχει εκδοθεί από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Π.Ε. Ηρακλείου».

Ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός πρότεινε το πρωί της Τρίτης (13/6) να γίνει συνάντηση στη Λότζια με τη συμμετοχή του προέδρου του ΤΕΕ/ΤΑΚ κ. Γιώργου Ταβερναράκη και άλλων αρμόδιων φορέων.

Κατά τη συνάντηση θα εκδοθεί ψήφισμα το οποίο θα βασίζεται στη σχετική εισήγηση του ΤΕΕ/ΤΑΚ και θα εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο, διά περιφοράς.

Επιπλέον, ο δήμαρχος Ηρακλείου ανακοίνωσε στο Σώμα ότι θα επιδιώξει συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό, όπως θα προκύψει από την επόμενη κυβέρνηση, ενώ θα ζητηθεί να παρευρίσκεται στη συνάντηση και ο Περιφερειάρχης Κρήτης.

Κατά την εισήγηση του στο Σώμα ο μηχανολόγος μηχανικός κ. Κώστας Ξυλούρης (κεντρική φωτογραφία) ως εκπρόσωπος των κατοίκων ανέφερε ότι «μιλάμε για τρομακτικής επικινδυνότητας θέμα που ξεπερνά κάθε φαντασία. Εάν γίνει αυτό που περιγράφεται τα Τέμπη και το Μάτι θα είναι καραμελίτσες. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει αυτή η εγκατάσταση διότι θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Φοινικιάς. Αρκεί μία απλή αίτηση για να ανακληθεί η απόφαση των χρήσεων γης που έχει εκδοθεί από την Πολεοδομία Ηρακλείου. Πριν δύο χρόνια οι 9 τόνοι ήταν απαγορευτικοί και πλέον επιτρέπουν 49 τόνους. 49,7 τόνοι ισοδυναμούν με ολική καταστροφήΕίναι έγκλημα εκ προμελέτης. Σας καλώ στο καθήκον. Είναι ιστορική η σημερινή απόφαση. Σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων».

«Θα κοιμόμαστε με βόμβες υγραερίου στα μαξιλάρια μας»

Έντονη είναι, την ίδια ώρα, η δυσαρέσκεια και οι διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής οι οποίοι αντιτίθενται στο ενδεχόμενο κατασκευής και λειτουργίας ενός τέτοιου εργοστασίου σε μία περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ως βιομηχανική ζώνη χαμηλής όχλησης.

Οι κάτοικοι αναφέρουν στο Cretalive ότι σε πολύ κοντινή απόσταση από την εν λόγω επιχείρηση βρίσκονται εργοστάσια όπου γίνονται κοπές σιδήρων, μαρμάρων, αλουμινίων κτλ και από όπου πετάγονται καθημερινά σπινθήρες.

Επίσης, σε μικρή απόσταση βρίσκεται και πρατήριο υγρών καυσίμων ενώ πάνω από το συγκεκριμένο οικόπεδο υπάρχουν εναέριες γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος και σε απόσταση μόλις 70 μέτρων υπάρχουν πυλώνες υψηλής τάσης.

Επιπλέον πολύ κοντά (στα 200 μ.) βρίσκεται και ο βιολογικός καθαρισμός.

«Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί τεράστιο κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων καθώς είμαστε μόνιμοι κάτοικοι με οικογένειες και παιδιά προκειμένου να μην γίνει κάποιο ατύχημα σε απόσταση αναπνοής. Πώς θα κοιμόμαστε με “βόμβες” υγραερίου στα μαξιλάρια μας» διερωτήθηκε η κ. Καλλιόπη Μούστου, κάτοικος της περιοχής, ενώ παράλληλα συμπλήρωσε ότι πρόκειται για πάρα πολλές κατοικίες σε μικρή απόσταση από την επιχείρηση.

Η ΚΥΑ που άνοιξε το δρόμο για την εγκατάσταση

Το Προεδρικό Διάταγμα 595/84, στα άρθρα 4 και 5, αναφέρονται ρητά οι προϋποθέσεις και οι αποστάσεις ασφαλείας που πρέπει να τηρούνται ώστε να δοθεί άδεια λειτουργίας μίας τέτοιας επιχείρησης. Μέχρι πρότινος λοιπόν απαγορεύονταν οι εγκαταστάσεις υγραερίων σε βιομηχανική ζώνη χαμηλής όχλησης. Επίσης στις περιπτώσεις που ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων έκαναν παράβαση στα άρθρα 4 και 5 δεν δίνονταν άδεια λειτουργίας.

Ωστόσο το 2020 εκδόθηκε ΚΥΑ σύμφωνα με την οποία έγινε αλλαγή στο παραπάνω καθεστώς και πλέον μπορεί να γίνει εγκατάσταση μέχρι 49 τόνους σε βιομηχανική ζώνη χαμηλής όχλησης καθώς άλλαξαν οι προϋποθέσεις που προέβλεπε το Π.Δ. του 1984.

Εδώ και λίγο καιρό γίνεται μία εγκατάσταση δίπλα σ΄ενα τεράστιο εργοστάσιο (5 μέτρα απόσταση) επιχειρήσεις επεκτείνονται και μέσα σε κατοικίες και εργοστάσια προσπαθούν να κατασκευάσουν εγκατάσταση υγραερίου 49 τόνους (περίπου 5.000 φιάλες υγραερίου) στη Φοινικιά. Παλιότερα είχε ξαναπεράσει το θέμα από ΔΣ στις 20/3 αλλά αποφάσισαν ότι είναι αναρμόδιοι να αποφασίσουν για το θέμα.

cretalive.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Αναβλήθηκε η δίκη για το σοκαριστικό περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας στις Βρύσες – Τί είπε το θύμα και η δικηγόρος της

Νέα αναβολή πήρε η δίκη για το σοκαριστικό περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας που έλαβε χώρα στις…

46 mins ago

Χανιά: Τι λένε οι δύο γιοι του ιερέα που κατηγορείται για κακοποίηση της συζύγου του

Μια δήλωση με την οποία εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους στη Δικαιοσύνη και την αντίθεσή τους…

55 mins ago

Στους “πατέρες” του microRNA το Νόμπελ Ιατρικής

Οι Αμερικανοί Victor Ambros (Βίκτορ Αμπρος) και Gary Ruvkun (Γκάρι Ράβκιν) τιμήθηκαν με το Νόμπελ Ιατρικής για…

5 hours ago

Το δημογραφικό, η υπογεννητικότητα και η «μικρότερη» Ελλάδα – Τα απογοητευτικά στοιχεία για το μέλλον

Το δημογραφικό απασχολεί την Ελλάδα και αναμένεται να αποτελεί πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα περισσότερο τα επόμενα…

5 hours ago

Ερντογάν: Όπως η ανθρωπότητα σταμάτησε τον Χίτλερ, έτσι θα σταματήσει και τον Νετανιάχου

Το μήνυμα ότι «το Ισραήλ αργά ή γρήγορα θα πληρώσει το τίμημα της γενοκτονίας που…

5 hours ago

Νίκος Ανδρουλάκης: Το στοίχημα είναι οι εθνικές εκλογές, δεν υπάρχει πολιτική χωρίς ηθική

Ο Νίκος Ανδρουλάκης που έκοψε πρώτος το νήμα στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, με αξιόλογη…

6 hours ago

This website uses cookies.