18.8 C
Chania
Sunday, January 12, 2025

Κρήτη: Τουρισμός μόνο για Αύγουστο – Σεπτέμβριο, αν πάνε καλά τα πράγματα

Ημερομηνία:

Μεγάλες είναι οι απώλειες για το ελληνικό τουριστικό προϊόν, καθώς οι δύο πρώτοι μήνες χάθηκαν. Την ίδια στιγμή, με το πιο ευνοϊκό σενάριο, τουρισμό θα έχουμε μόνο τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Οι δύο αυτοί μήνες μάλλον θα αποτελέσουν την τουριστική περίοδο του 2020, ενώ με το χειρότερο σενάριο ενέχεται να μη λειτουργήσουν καθόλου τα ξενοδοχεία φέτος.

Ο COVID-19 έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, που είναι ο τουρισμός. Συγκεκριμένα, τα δεδομένα όπως έχουν δημιουργηθεί είναι τα ακόλουθα:

Πρώτον, ακόμη κι αν επιτραπεί στις μονάδες να ανοίξουν, οι κρατήσεις έχουν μηδενίσει. Όπως εξηγούν επιχειρηματίες του κλάδου, θα χρειαστεί καιρός μέχρι να εξασφαλιστούν οι πληρότητες που θα επιτρέψουν τη συμφέρουσα λειτουργία μιας μονάδας.

Δεύτερον, οι tour operators με τους οποίους συνεργάζονται τα ξενοδοχεία έχουν αναστείλει ταξιδιωτικά πακέτα και ατομικά ταξίδια. Τα συμβόλαια δεν ισχύουν πλέον και το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο για μονάδες, κυρίως σε δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς, που κατά βάση στηρίζονταν στις πτήσεις τσάρτερ (Κρήτη, Κέρκυρα, Ζάκυνθος, Ρόδος, Κως κ.ά.).

Τρίτον, όπως λένε οι ξενοδόχοι, οι τιμές που είχαν προβλεφθεί για φέτος δεν μπορούν να ισχύσουν. Οι τιμές των πακέτων θα καθοριστούν από την αρχή και θα εξαρτηθούν από τη ζήτηση, αλλά και τον ανταγωνισμό.

Τέταρτον, οι ξενοδόχοι καλούνται να επιστρέψουν τις προκαταβολές από τα early bookings. Αυτό έχει ήδη οδηγήσει σε σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας.

«Αυτή τη στιγμή, ο τουρισμός δέχεται μεγάλο πλήγμα. Οι περισσότεροι tour operators έχουν αναστείλει τις πτήσεις τους. Ήδη έχει χαθεί το 50-60% του τουρισμού που αναμέναμε. Είναι μια δύσκολη περίοδος για όλο τον τουριστικό κλάδο, εργαζομένους, ξενοδόχους και ξενοδοϋπαλλήλους. Οι μήνες Απρίλιος και Μάιος χάθηκαν. Τον Ιούνιο αναμένουμε τους πρώτους τουρίστες. Αλλά και πάλι, οι όποιες αφίξεις δε θα περιλαμβάνουν μεγάλο αριθμό ατόμων. Βέβαια, και ο Ιούνιος, εάν συνεχιστούν τα μέτρα, είναι σίγουρο πως θα είναι και αυτός χαμένος μήνας. Πιστεύω πως θα ξεκαθαριστεί άμεσα», ανέφερε στη “Νέα Κρήτη” ο Μανόλης Τσακαλάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ν. Ρεθύμνου.

Επίσης, κανείς δεν ξέρει επακριβώς πόσο θα κρατήσει η κρίση του κορωνοϊού στις βασικές αγορές που μας τροφοδοτούν με τουρίστες, ποια θα είναι η οικονομική τους θέση, πόσο θα έχει πληγεί η απασχόληση και ποια θα είναι η καταναλωτική δύναμη των τουριστών.

Ο κ. Τσακαλάκης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στα δύο σενάρια για την τωρινή τουριστική περίοδο, τα οποία είναι: «Το θετικό σενάριο είναι να ξεκινήσει η τουριστική περίοδο τον Ιούνιο – θα έχουμε βέβαια λίγες πτήσεις – ενώ τον Ιούλιο θα ανοίξουν τα τουριστικά μαγαζιά. Αλλά και εάν ανοίξουν, θα μείνουν ανοιχτά με τη στήριξη του ελληνικού κράτους. Από εκεί και πέρα, ευελπιστούμε πως θα έχουμε κρατήσεις τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Το χειρότερο σενάριο είναι να μην ανοίξουν καθόλου τα ξενοδοχεία και να μείνουν κλειστά. Είναι ένα σενάριο που δε θέλουμε να το σκεφτόμαστε. Ζούμε κάτι πρωτόγνωρο. Κάτι τέτοιο συνέβη και το 1974, όπου υπήρξε γενική επιστράτευση λόγω της κατοχής του βόρειου τμήματος της Κύπρου από τους Τούρκους».

Με τον τουρισμό στην Ελλάδα να χαρακτηρίζεται από μεγάλη εποχικότητα διαχρονικά, καθώς ο μεγαλύτερος όγκος των τουριστών ερχόταν τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, οι προοπτικές για τουριστική ανάκαμψη γίνονται πιο δύσκολες.

Τα τουριστικά έσοδα το 2019 διαμορφώθηκαν στα 18,2 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 4,1% και διαμορφώθηκε στα 31,3 εκατ. ταξιδιώτες. Για το 2020, το υπουργείο Τουρισμού είχε θέσει ως προτεραιότητα τη διψήφια αύξηση των εισπράξεων, την αύξηση των αφίξεων κοντά στο 5% και την αύξηση στις τουριστικές αφίξεις κατά τους μήνες Απρίλη, Μάη, Σεπτέμβρη και Οκτώβρη άνω του μέσου όρου του έτους.

ΠΟΥ – Μείωση 20-30% των τουριστικών αφίξεων για το 2020

Την ίδια στιγμή, η πανδημία του νέου κορωνοϊού θα οδηγήσει σε μείωση των τουριστικών αφίξεων κατά 20% με 30% το 2020, όπως προέβλεψε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO), που έως τώρα ανέμενε μείωση κατά 1-3% σε σχέση με το 2019.

Ο Οργανισμός αυτός των Ηνωμένων Εθνών, που εδρεύει στη Μαδρίτη, εκτιμά στα 300 με 450 δισ. δολάρια (272 με 408 δισ. ευρώ) τη μείωση των τουριστικών εισπράξεων, που αντιστοιχεί περίπου στο «ένα τρίτο» των εσόδων του 2019. Αυτή η πτώση οφείλεται «στην άνευ προηγουμένου επιβολή περιορισμών στα ταξίδια σε όλο τον κόσμο», εξήγησε ο Οργανισμός, υπογραμμίζοντας ότι αυτή τη νέα πρόβλεψη οφείλει να την ερμηνεύσει κανείς «με επιφυλακτικότητα, δεδομένης της ιδιαίτερα αβέβαιης φύσης της σημερινής κρίσης».

«Η τελευταία μεγάλη οικονομική κρίση είχε οδηγήσει τον τουρισμό σε μείωση κατά 4% το 2009», ανέφερε ο UNWTO. Το 2002, η πτώση ήταν μόλις 0,4%, ύστερα από την επιδημία του SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο), που στοίχισε τη ζωή σε 774 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

«Ο τουρισμός είναι ένας από τους κλάδους που πλήττονται περισσότερο… Είναι σαφές ότι υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας», ιδιαίτερα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% των εταιρειών του κλάδου, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Ζουράμπ Πολολικασβίλι, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο Οργανισμός δεν έδωσε λεπτομέρειες για συγκεκριμένες περιοχές ή χώρες. Στις αρχές Μαρτίου εκτίμησε ότι η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού θα είναι αυτή που θα υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα παγκοσμίως από τη μείωση του αριθμού των τουριστών.

neakriti.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ